ja som to videl prvykrat v materiali na stranke kosic o sirsich dopr. vztahoch asi pred rokom … je to tusim velmi vzdialeny vyhlad … rata sa s R-kou z Presova na UKR okolo Vranova a Humenneho… ale asi az ked bude hotove D1,2,3 + R1,2,3,4,7
Toto je konkrétne plán ako spojiť lepšie východné Slovensko s UA a cestné spojenie sa bude realizovať nielen za pomoci D1, ale aj za pomoci RC, je otázkou, koľká to bude v poradí.
Táto RC spojí PO-VT-HE-SV-UA. Ale nie sú na ňu žiadne konkrétne ďalšie plány ako obchvaty, trasovanie, financovanie, pozemky, štúdie, … nič. Existuje len nákres a patrí to do programu rozšírenie diaľničnej siete na Slovensku. Vo všeobecnosti platí, že súčasná navrhovaná diaľničná sieť ešte nie je kompletná ani teraz a stane sa tak až po dotrasovaní R8, R9, R10 a D5. Toto bude základná diaľničná sieť, ktorá sa potom bude možno ďalej rozrastať.
Konkrétne doplním, tento plán RC PO-UA existuje už 8 rokov.
Pred par rokmi som ju videl zakreslenu aj na oficialnom materiali na pripomienkovanie od ministerstva dopravy, ale nejak sa z neho vytratila a kazdorocny material o vystavbe dialnic do vlady isiel uz bez tejto trasy, ak sa dobre pamatam.
Pozrel som si posledne dva (2003, 2004) materialy ministerstva dopravy, odpocet vystavby dialnic, ktore chodia do vlady - nie je tam zakreslena. Cize bude tak po roku 2020, kedze ani cislo zatial nema.
Je to spravny postreh a ja si myslim, ze najprv treba postavit D1 KE-MI-hranice s UA.
To staci, pretoze KE-MI je taziskova oblast, ktora bude rozvijat aj tu cast, kadial mala prechadzat dana RK. Nie je tu na to ziadny dovod taketo nieco stavat - tam staci investovat do cestnych tahov, postavit obchvaty atd., ale netreba tam stavat RK - zalezi potom velmi na hospodarskom rozvoji a planoch UA - potom sa treba prisposobit a je mozno dobre sa zamysliet aspon v nejakych planoch, ale to sa deje - Harmonogram vystavby 2050, ak sa nemylim, tak tam nieco je.
Ja inak osobne vobec nesuhlasim s tym, aby sa dialnicne useky cez mesta a obchvaty atd. aby patrili po NDS, a.s. teda aby taketo stavby boli dialnicami. Podla mna to nie je spravne. Malo by to konkretne na Slovensku spadat pod SSC a samozrejme tieto useky by boli spoplatnene - idealne elektronickym mytom.
Poznas nejake variany vychodneho obchvatu?
A vobec, vychodny obchvat bude zrejme sucastou R4 bez ohladu na jeho trasovanie. Ved na useku Presov - Kosice ma byt R4 totozna s D1.
Myslim, ze aquila ta trocha zmiatol. Na nim uvedenej mapke nieto ani zmienky o variantoch vychodneho obchvatu. Preto som sa pytal, ci o tych variantoch vies nieco viac.