R7 vseobecne

Ked som sa pozrel na mapu, tak je pre mna zahada, ze sa to este nespravilo.

Medzi NZ a Kolarovom je II/563 s dobrymi parametrami a aj s mostom cez Vah. Tato cesta by sa dala bez problemov preklasifikovat na jednicku goo.gl/maps/4cBP2

Ostava teda usek Kolarovo - Velky Meder, goo.gl/maps/qzEQ5

ake su intenzity v okr. NZ a ake napr na nedokoncenej R2, R3 popripade R4. Zbytocne riesit tento usek, kazdy kto sa chce dostat do BA sa napoji na R1 a vezie sa pohodlne az do BA…

Az na to, ze v porovnani s (neexistujucou) R7 je to o takych 15km (30%) naviac, cize riadne naokolo blizsie. Neviem ake su intenzity, a urcite by sa mala dokoncit skor R2, ale R7 musi byt zas super lacna, takze navratnost by bola urcite vysoka.

na Slovensku sa za cestou I.tr. caka kratsie ako za Rkou???

Urcite je lepsie, ak sa naplanuje taka cesta, ktorej kapacita nebude prekrocena. Silno vsak pochybujem, ze by sa v tomto regione prekrocila kapacita 15 tis. voz., co je priblizne kapacita cesty I. tr. v parametroch C11,5/80.

Kanky, pri politickych Rkach (R7, R8, R9) ano. Vid. na Ponitri, kde sa naplanovala R8 a sposobilo to len oddialenie vsetkych projektov prelozky I/64 o dalsich min. 10 rokov. Alebo I/63 pri PB - rozsirenie sa pripravilo a postavilo za rok, R7 sa pripravuje 10 rokov. A uprimne bud rad, ze sa nezacalo realne nic planovat v trase R9, inak by stala priprava akychkolvek preloziek I/18.

ide o to, ze u nas sa cesty I.tr. nestavaju, to, co sa akoze robi, tak to je kvapka v mori, vsetko sa rusi, presuva…rozsirenie I/63, to bolo take vychodisko z nudze, ktore prislo aj tak neskoro a prakticky sa da povedat, ze je to len rozsirenie povodnej cesty doslova o par cm a premalovanie, cize take nieco keby sa robilo dlhsie, tak uz potom neviem…co z toho, ze sa pripravuje I/18, ked realne sa tam nic nerobi, ani robit nebude…
by som velmi chcel vediet, ze kolko km ciest I.tr. sa postavilo za povedzme poslednych 15 rokov…a mozno lepsie je nevediet to, nech sa zbytocne nerozculujeme :smiling_imp:

to som teda necakal, ale naozaj aspon v tomto s tebou suhlasim :smiley: stale plati to, ze na nejaku jednoduchu Rku je vacsi tlak ako na reko ci nove jednicky

Nestavaju sa, pretoze vsetci a vsade cakaju spasonosne na D alebo R. A tak isto hlupo boli nastavene projekty v eurofondoch.

Mozem samozrejme spomenut aj ine pozitivne priklady - I/59 DK (malo sa podla teba cakat 10-20 rokov na R3?), I/50 Ruzova Osada (este sa sice nezacalo, ale R2 je v nedohladne), I/65 Kremnicke Bane ci reko betonky (detto).

Mas pravdu, ze sa na cestach I. tr. dokopy nic nepostavilo, a prave to je ten problem, ktory musime pochopit a tento stav realne zmenit. V CR to pochopili uz davno a vysledky su vynikajuce.

Intenzity neviem odhadnut, ale NZ su 40-tisicove mesto a momentalne to maju do BA tak 1.5 hodiny. Ak by sa R7 potiahla do NZ, tak to bude tak 50-60 min odhadom. Ty mas z Podhajskej mensi rozdiel.

Ad: R alebo cesty prvej triedy - myslim, ze v tomto pripade to nie je cakanie na R7. Spojnica 1. triedy tam mala byt dlhe roky predtym, ako sme o sucasnej dialnicnej sieti vobec zacali uvazovat.

S tym, ze nemusime vsade stavať R-ky a postacia kvalitne cesty 1. triedy suhlasim, ale so zavermi ohladne tohto useku by som radsej pockal na studiu.

Nebolo by rozumnejšie pretrasovať R7 od NZ na Štúrovo? Ako slovenskú alternatívu k M1… Južný ťah predsa už máme v podobe R1 a R2..

Osobne by som radsej pretrasoval na Sturovo R3 Sahy-Zvolen a raz v buducnosti by sa s touto cestou mohla niekde pri Zeliezovcach spajat.

Pri pohlade na mspu si viem predstavit, ze trochu juznejsie trasovanie (juzny obchvat NZ) by mohlo obsluzit viac uzemua, ale to by bola otázka skôr na štúdiu (ktora ma vsak asi koncovy bod pevny a riedit to nebude).

Pravidelne jazdím I/63 od BA po KN. Tá cesta je po Dunajskú Lužnú plná takmer vždy. Ulica Svornosti a I/63 v úseku Rovinka a Dunajská Lužná kapacitne nestačí roky (odhadujem tak 10). Po DS je plný takmer vždy jeden jazdný pruh, v druhom idú autá v takých rozostupoch, že sa obieha veľmi tažko. Za DS je to lepšie, okrem Veľkého Medera (ak by som mohol, tak tam urobím obchvat okamžite). Ak sa chcete dostať z DS do NZ, tak je najlepšie sa s tým nepárať a ísť až to KN a odtial do NZ, takže to spojenie veľmi chýba a jediná prekážka je Váh. Nepovažujem teda R7 za politickú, ale za veľmi potrebnú, aj keď DS - NZ by možno stačila aj obyčajná jednotka. Ak je politická, tak len v tom zmysle, že nestojí nič medzi DS a NZ.

Ešte k Svornosti. Jej rozšírenie na neštastný trojpruh zlepšilo len to, že je tam nový povrch. Predtým bol doslova lámač náprav, také nerovnosti sa nedali vidieť ani na autobusových zastávkach v BA. Časovo to zlepšil ráno do BA, poobede o to zhoršil z BA, kedže je tam dvojitá plná čiara a prvýkrát od križovatky s Popradskou možete obiehať až v Rovinke (v obci :unamused: ), pre väčšinu je to časovo fifty-fifty, pretože je to prevažujúci dopravný tok.

Mimochodom, každá výpadovka z BA je dvojpruhová - D2 sever (2 je paralelná z D2), 502, D1 (61 je paralelná z D1), D2 juh, D4/A6, rakúska 9 je viacmenej paralelná z A6. Hádajte čo ostalo: smer DS 572 a 63, tie nincsen.

Nie je to môj názor a nerád to hovorím, ale niečo pravdy na tom bude: Nestavať dobrú cestu na juhovýchod od BA preto, že sú tam občania maďarskej národnosti? Hlúposť, veď je to výborný nástroj asimilácie. Keď bude dobrá cesta, viac a viac “Bratislavčanov” zamieri bývať tým smerom a pomer medzi národnosťami sa ešte viac zmení.

A hádajte, ktorá výpadovka z BA mala druhú najväčšiu intenzitu po D1. Áno, je do I/63. A hádajte, aká je tam cesta? …

podľa sčítania 2010

A hadaj co… “paralelná z D2, paralelná z D1, paralelná z A6…” Siesty pad (instrumental) S kym, S cim…

Siedmy :smiley:

To je pekne, ale vsetko, co si vymenoval, tak su len nevyhnutne opravy, kratucke prelozky, ktore sa robia preto, aby sa ta ktora cesta vobec mohla volat cestou I.tr. lebo dobre vieme ako to tam vyzera…
vobec nie som proti novym cestam I.tr., napr. aj namiesto nejakej Rky, ale nech sa stavaju a nebavi ma pocuvat, ze sa nestavaju lebo sa caka na Rku, to nema mat nic spolocne s casom lebo novych ciest I.tr. sa nemozme dockat ani v koridoroch, kde ziadna Rka nebude…
ak sa naozaj rozbehne vystavba prelozky I/18 od VT do MI, tak skacem po strop :smiley:

A tymto koncim jazykove a matematicke okienko.

len mala vsuvka, II/502 sice dvojpruhova je ale ma aj 4 zuzenia na 1-pruh (pri policajtoch, potom pri figare, potom pri McDonalde a pri Palme) kde sa vzdy tvoria pekne zapchy…a to este nehovorim o inteligentne poriesenych semaforoch kde je cela racianska stale nastavena na 60km/h (ale to je problem celej BA) a ako bonus su semafory pri kauflande ktore niesu zosynchronizovane s nicim a ceresnicka na torte je dalsi semafor 100m dalej pri technopointe ktory si tak isto zije vlastny zivot :slight_smile:

naco budu stavat cesty prvej triedy ked postup je porovnatelne zdlhavy ako pri stavbe rc, ktore su o znacnu mieru bezpecnejsie staci si pozriet statistiky kde najvacsiu cast dopravnych nehod sa stava na cestach prvej triedy. Stacilo by keby sa rekonstruuju existujuce a ostatny cas a energiu vynalozit pri budovani rc a d.