R7 vseobecne

Len to by sa musel dosť výrazne navýšiť podiel vozidiel, ktoré aj reálne jazdia na relácii BA KE. Dnes ich je mizive percento, tých nákladných je do 100 denne. V decembri budu výsledky aktualizovaného dopravného modelu pre celé SK. Sám som zvedavý na tie čísla.

4 lajkov

Len by trebalo prestat prekrucat stale, ze vychod-zapad je len KE-BA. Vsetko po ceste, cize minimalne vsetky relacie medzi destinaciami: cely KE kraj okrem SNV, minimalne vychodna polka PO kraja (PO, HE, VT a vsetko na vychod/sever), juzna polka BB kraja, juzna polka NR kraja, juzna polka TT kraja a BA.

O najrychlejsej trase BA-KE by sme sa mohli bavit vtedy, ked by ostatne trasy boli velmi pretazene a bol tu po tom nejaky dopyt.

Aktualne ked na severnej D1 je intenzita 10k, okolo RS cca 6000, tak asi tazko sa obhaji nova dialnica, len aby to bolo rychlejsie do Bratislavy o 15km…

Samozrejme R7 by som si vedel v blizkej buducnosti predstavit niekde po Levice, kedze zaroven by dokazala odlahcit aj existujucu R1 a D1. Tie useky za Levicami mi pridu uplne scifi, ked nemame postavene ine dolezitejsie cesty…

3 lajkov

Yoggy, jasne, ze nikto nehovori, ze cela R7 ma byt dokoncena napr pred R2. A tiez, asi si pletiez vyznam slova “najrychlejsi” a “najkratsi”. Ja som hovoril o najkratsom spojeni (kilometricky), ktore bude mat aj tu vyhodu, ze pojde najmenej hornatym terenom. Cize ked bude snezit na hejslovackej D1 aj okolo ZV, tu bude este stale najlepsia sanca ist na vychod a vyhnut sa snehu.

Neviem ci si pozeral ale kilometricky je to uplne minimalne rozdiel od vajnorskej krizovatky po cerveny rak je 383 km, cela R7 ma vraj 224 km (na rychlo podla wikipedie) a od krizovatky lucenec po cerveny rak je 151-2 km. To je 375 km. R7 dovedie aut blizsie k centrum BA ale inac je to praktiky to iste.

2 lajkov

Na to si teraz prisiel? Vzdy sa to uvadzalo tak, ze BA-KE centrum-centrum po R1+R2 je/bude cca 402km, R7+R2 okolo 390km (D1 aktualne 450, bude okolo 440).

Cize po D1 sa bude jazdit nanajvys tak do vtedy, kym sa nedokonci dostatok R2, aby bola R1+R2 rychlejsia. A potom, ked sa dokonci R7, tak sa to presunie na R7+R2, ale to je pri aktualnych hejslovackych vladach len teoreticke :slight_smile:

1 lajk

Sú iné potrebnejšie ťahy, ktoré momentálne nie sú ani v sieti D/R, ako R7 Šahy - Lučenec. Tam nevychádza ani preložka jestvujúcej cesty, nie to ešte diaľnica.

3 lajkov

to je cca. 5 minut casovo, tak to je nic.

1 lajk

Uvidime, ked bude DS-NZ :wink:. Aktualne tato moznost ani neprichadza v uvahu.

1 lajk

:motorway: Južná R7 v útlme: Štát odsunul diaľnicu k baterkárni, prioritou sú nateraz „križovatky smrti“

Hoci sa o predĺžení rýchlostnej cesty R7 od Holíc ďalej na východ hovorí ako o strategickej priorite kvôli novej gigafactory v Šuranoch, kľúčové povolenia sa nateraz len „konzervujú“.

Kľúčové fakty o odklade R7:

• Povolenia: Štát požiadal o predĺženie územného rozhodnutia pre pokračovanie R7. Nový termín platnosti povolenia je posunutý až na september 2031.
  • Priorita: Rezort dopravy sa nateraz sústredí skôr na východnejšie časti R2 pri Rimavskej Sobote. Predĺženie R7 zostáva v rovine predprojektovej prípravy.
  • Časová úspora: Podľa štúdií by plnohodnotná R7 skrátila cestu Nové Zámky – Bratislava o 30 minút (dnes trvá cca 70 minút).

Situácia v Dunajskej Strede (I/63):

Kým sa postaví R7, cestári musia riešiť kritický stav existujúcich ciest, ktoré trpia pod náporom kamiónov smerujúcich do prekladiska Metrans.

• Tankodróm: Obchvat Dunajskej Stredy je v zlom stave. Komplexná oprava je síce v zásobníku projektov SSC, ale konkrétny termín stále chýba.
  • Križovatky smrti: Dve nebezpečné križovatky na ceste I/63 sa majú prestavať na kruhové objazdy.
    • Termín tendra: Predpoklad v júli 2027.
    • Spolupráca: Projektovú dokumentáciu pripravuje samotné mesto Dunajská Streda.

Porovnanie dopravy a alternatív:

Trasa / Mód Intenzita dopravy Čas jazdy (BA - NZ)
Súčasná cesta (I/63 + II. triedy) 12 000 – 17 000 áut/24h cca 70+ minút
Budúca R7 (plný profil) - cca 40 minút
Vlak (EC spoje) Vysoká vyťaženosť pod 60 minút

Zhrnutie: Investícia čínskej baterkárne (GIB EnergyX) síce zvýšila politický tlak na dostavbu R7 po Nové Zámky, ale procesy nateraz naznačujú, že vodiči sa v najbližších rokoch musia uspokojiť len s lokálnymi opravami výtlkov a prestavbou dvoch kritických križovatiek.

Celý článok nájdete tu: Pri diaľnici smerom k budúcej baterkárni požiadal štát o čas. Riešiť chce aspoň problémové križovatky

Otvoriť koncesnú zmluvu na R7, zadať výstavbu prevádzkovateľovi, potiahnúť R7 aspoň za DS…napojiť rozumne na I/63 na Veľký Meder (plus krátke 3 obchvaty obcí a Velkého Medera a tento smer je vyriešený na 20 rokov)…všetko by som zadal koncesionárovi R7 pod jednu zmluvu…aj údržbu po VM…a kľudne nech sa využije aj pôvodná trasa I/63 ako R7, bude to rýchlejšie… a radšej postaviť ten kúsok novej I/63 vedľa

R7 na NZ nebude ani o 30 rokov…tam by pomohla korekcia/ preložka / rozšírenie III/1455 a III/1451 (plus preklasifikovať aspoň na II/…) a pri Okoči to potiahnúť rovno do nového obchvatu Velkého Medera…ostala by ako bodová závada iba Kolárovo a Komoča…ale nemôžme chcieť všetko naraz, že áno…týmto by vzniklo aspoň normálne prepojenie dvoch okresných miest NZ-DS…

inak I/63 pri DS je hotový tankodrom…samý výtlk

2 lajkov

5 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu