Stale nevidim dovod vystavby tohto useku, Ceske rozhodnutie nema logiku trasovania rychlostnych ciest resp. potiahnu R cestu do ekonomicky menej aktivnej oblasti(co je v poriadku), tym nepriamo nas prinutili prepojit nas tranzit na medzinarodne trasy (ceska D1 a napojenie na Nemecko) R6tkou na R 49. Tranzit od Kosic BB ZV PD cez Drietomu Uhersky Brod a Uh. Hradiste je omnoho viac vytazeny a je to aj priamejsie prepojenie ceskej D1. Takze podla mna nestavat a prehodnotit rozhodnutie! Mylsim ze to je okolo 30km zbytocnej R6!
Teraz som ťa nepochopil, snažím sa povedať že v súčasnej trase E50 - I/50 sa žiadna R ani D stavať nebude a nemože. Od TN na BN už hej ale cez Drietomu nie…
Moj nazor je taky, že by som išiel cez Drietomu s nejakou R ale bohužial to na to nevypadá…
Myslel som TN-BN.
Kostolna -Drietoma a Hrozenkov sa kludne moze stavat cca 10 km co oproti 30km R6 je rozdiel.Samozrejme ekonomicky nevyhodny tunel popod Karpaty na Ceskej strane a sme v Uherskom Brode! Na zaklade existujucej dohody urcite nie. Lenze sa vlastne prisposobujeme Ceskej strane a pripomienka ze komunikacia by isla cez CHKO Bile Karpaty je len vyhovorka. V prvom rade sa tu preferuju zaujmy Ceskej strany. Tak to vidim ja! Myslim ze aj intenzita dopravy mi da za pravdu hoci tento usek nie je priorita.
Účelem má být, aby I/50 zůstala pro spojení středního Slovenska s jižní Moravou a na D1-R6-R49-D1 se přesunul mezinárodní tranzit (UA). Na české straně I/50 zbývá modernizovat příhraniční úsek a postavit obchvat Bánova, R s tunelem by byla zbytečná. Rozšíření na čtyřpruh by připadalo v úvahu zřejmě jen pro úsek od Uherského Brodu po R55.
To mi je jasne ale aj tak nie velmi dobre prepojenie na D1 Brno Praha, rad by som si na to precital nazor odbornika lebo vzdy cesta cez Stary Hrozenkov E50 bola hlavna dopravna tepna spajajuca Moravu, Cechy a Slovensko s ohladom dalsieho prepojenia a tranzitu zapad vychod. R6 je podla mojho nazoru pre Slovensko nezmysel. Pri Drietome by to nadvezovalo na R2 s dalsim prepojenim na stredne slovensko a dalej na vychod UA, HU,RO BG.
Z Prahy a Brna je na UA, HU,RO BG, už dobré spojenie cez Bratislavu, kde je diaľnica hotová. Tu niet čo riešiť. Tým pádom ich ťah cez TN, ZV, do HU a ďalej určite nezaujíma. Ak tak, skôr je zaujímavý ťah na Tatry a to by skôr privítali najmä pokračovanie D1 od ZA na MT, RK. Späť k R6. Tá nadväzuje na R49. Trasovanie R49 je logické, pretože dostáva z dopravného tieňa Zlín, čo je podstatné. Napojenie cez R6 na našu D1 potom vytvára (približne v rovnakej vzdialenosti) možnosť ísť aj na TN a pokračovať smerom na ZV, alebo BA, alebo na ZA a pokračovať na Tatry a východ.
Ok beriem tieto argumenty aj ked z vyhradou ze ide cisto o pohlad na tuto problematiku zo zapadu na vychod pricom sa riesi dopravny tien Zlina. Rozumiem prepojenie Hornej Nitry, NM a TN neprepaja tranzit zapad vychod alebo vychod zapad akurat tranzit Zilina Juh lebo velkoryse riesenie D3 na polsku expresovu cestu a smerom do Ciech len na obchvat Jablunkova a potom cestu I.triedy nemozno povazovat za prepojenie koridoru, ktory si povedzme na rovinu vedie cez Katovice, Bialsko Bialu a Ostravu na Brno atd. V tom pripade D3 preklasifikovat a stavat vo formate rychlostnej cesty a finacne prostriedky vyuzit na dobudovanie cesty ZA MT a RK rsp. urychlit vnutrostatne rychlostne cesty smer BB-ZV-NR-TT so vsetkym co kt tomu patri:) (obchvaty, prelozky atd)ked na medzinarodnej scene si nevieme nic presadit.
D3 bude napojena na rychlocesty v ČR a PL. Jestli to bude D nebo RC, je vpodstatě jen administavní záležitost, překvalifikací by se mnoho neušetřilo.
V ČR má v budoucnu na slovenskou D3 v šířce 24,5 m navazovat R(68?) v šířce 25,5 m.
R6-R49 je náhrada za střední část původně naplánované federální D1.
Oficiálne sa o nej nepíše ako o R ale je tlak na jej zkapacitnenie v parametroch S 24,5 v trase I/11. Viacej sa dočítaš tu: ceu.cz/eia/is/info.asp?kodAkce=MZP127
R68 zatím není zařazena do dálniční sítě ČR, ale předpokládá se, že při nejbližší revizi do ní bude zařazena. Ze strany podnikatelů i samosprávy Moravskoslezského kraje je v tomto směru vyvíjen tlak na vládu.
RC R6 by sa mohla realizovať v prípade, že by sa nerealizovala RC R2 od TN po hranice s ČR. V tejto oblasti má veľké nedostatky práve ČR, ktorá nový rozvoj diaľnic so SR totálne zanedbáva.
RC R6 sa nepredpokladá rozostavať do r. 2010 ani po tlakoch KIA. Slovenská KIA nemôže mať aj D1 a R6. A česká KIA ako vidíme bude menšia než sa plánovalo a motory sa budú vyrábať v SR.
Na českou R49 Fryšták - hr. SR byla zveřejněna oznámeni EIA, uvažuje se o výstavbě na 1/2 profil se zprovozněním kolem r. 2013. Viz: dalnice-silnice.cz/R/R49.htm
V r. 2013 sa možno začne s výstavbou na slovenskej strane. Inak osobne si myslím, že tiež max. 1/2 profil a akákoľvek skoršia výstavba by bola neuvážená.
ČR má výhodu, že má spojené najväčšie mestá a diaľnice na Nemecko aj Slovensko a aktívne stavia na Poľsko.
Jednoducho SR si nemôže dovoliť postaviť druhú plnoprofilovú D/RC, kým nemá spojenú krajinu a napojenie min. na Poľsko.