Nuž, v tomto prípade sa nedá nič iné len skonštatovať, že po rozdelení Československa tu máme dve rôzne krajiny s dvomi rôznymi cestami I. triedy ktoré na seba nadväzujú, pričom rozdiel je markantný už hneď za hraničným prechodom, žiaľ v neprospech Slovenska. Na českej strane cesta I/11 “tažká pohoda” v kategórii S11/100 s mimoúrovňovými križovaniami a na väčšine trasy dokonca aj v usporiadaní 2x1 a taktiež mimo obcí. Na Slovensku je tak ako je vidno z videa a tak to radšej ani nebudem komentovať. Keby sme my v tej dobe keď to robili česi, urobili niečo podobné aj na našej strane trebárs iba ako polprofil budúcej R-ky, resp. diaľnice, tak mohlo byť na tomto slovenskom úseku cesty I/11 “vystarané” ešte na pomerne dosť dlhú dobu. Aktuálna premávka zobrazená na videu na českej strane takémuto predpokladu jednoznačne dáva za pravdu, čechom cesta I/11 v takom stave a usporiadaní ako je vidno z videa vystačí v pohode ešte na niekoľko rokov dopredu.
velka skoda, ze sa usek CA-hranica CR poriadne nepripravil za predchadzajucej vlady, teraz by uz mohol prebiehat tender namiesto tej megalomanie pri Skalitom a na E75 by doslo k vyraznemu zlepseniu, ved potom by zostal len kratky prejazd cez Povinu a Radolu
Len pre uplnost, cesi urcite najprv prepojili dialnicou Prahu a Brno, a az potom riesili taketo periferne cesty. A taktiez, cechov nikdy nenapadlo spajat Prahu a Brno naokolo blizsie cez 10 tunelov napr. cez Pardubice. A tiez nepchaju svoj priemysel len do najhorsieho kopcoviteho terenu, tak ako sa to deje na SK (s vynimkou BA a KE). Ale dufajme, ze sa v najblizsich rokoch na SK aj toto normalizuje, pohne sa dalej R2, a situacia na nizinach (ale napr aj na Gemeri) sa bude iba zlepsovat.
zaujimave citat posledne prispevky, pobavili ma. ked uz bol nahraty prejazd Svrcinovcom, mal byt nahraty prejazd Jablunkovom, pripadne prejazd este po starej ceste cez obec Mosty u jablunkova (cesta 474). to bola povodna cesta za komunizmu. od cadce po zilinu, mimo krizovatky pri KNM, tiez tazka pohoda??? siroka, rovna cesta. dokonca miestami mimourovnove krizovanie a tunel Horelica (absolutne ma netrapi, ze to bude buduca D3, teraz to oznacuju ako I/11). zaverom, staci pocuvat spravy, cesi sa o svoj usek I/11 od jablunkova po hranice nevedeli cez zimu postarat a ten sneh odpratat a nam sa potom tvorili kolony od svrcinovca do ziliny a puchov (uz niekolko rokov po sebe, ked im tam napadne 5cm snehu) alebo sprav porovnanie 200km useku praha-brno vs bratislava-zilina… tento komplex porovnavania sa s cechmi je tragicky u niektorych ludi. raz tam budete mat aj tu d3 s r5 tak sa nebojte
DrX: niekolko krat som v ceskom rozhlase, radiozurnal v relacii motozurnal pocul, ako inak by vedeli v dnesnej dobre postavit D1, smerom na hradec, olomouc a dole na brno. aby to obhospodarilo co najviac ludi a netahat to cez vysocinu do brna. priadne tomu spravit paralelu z plzne na pisek, tabor, a odtial to tahat zase na brno, nieco ako to vase oblubene blizsie na okolo…
Rio13.zm to nie je cesky komplex, ale obycajne porovnavanie s okolitymi krajinami, kde dokazu z minima vytazit maximum. A nemusia mat postavenu D/RC na to, aby mali pokoj
Veď to - stačí urobiť prekládku cesty, občas so stúpacími pruhmi hore kopcami na striedačku a cesta je úplne voľná a netreba na dlhé roky 2 x 2, nieto RC/D. Ale to je na SK celoplošný problém, nielen tohto úseku.
O.T. Ja len potichu dúfam, že sa na úsek Svrčinovec-Skalité po jeho snáď dobudovaní do 2015 preklopí veľká časť PL premávky, lebo za súčasných okolností to z ekonomického pohľadu stavať asi nemá zmysel (ale máme medzištátnu zmluvu s PL a tie treba plniť - to je zase iná kapitola, ďalšia vec je, že aj tak nemáme kde minúť eurofondy… ). Získa sa úplne nové kvalitné spojenie do PL a aj R5 by sa mala odľahčiť
Toto video ma opäť utvrdilo v tom, aký zlý stav a najmä parametre cesty I/11 sú od hranice s CZ až po Čadcu - svetelnú križovatku, resp. most ponad ŽSR. Ešte možno do Svrčinovca ako-tak, keď sa vyjde z tej prvej osady na území SR, no od žel. priecestia v Svrčinovci až do Čadce je to fakt hrozné, úzke zastavané. Veľká škoda, že sa nedá stavať úsek D3 Čadca-Bukov - Svrčinovec už v tomto roku a spomína sa bohužiaľ až rok 2014. A nadväzujúci úsek Svrčinovec - Skalité, ktorý je asi predsa len menej dôležitý, aj keď konečne spojí ten osamotený úsek od Skalitého po hranicu s PL, sa bude stavať možno už tento rok, pre mňa ako zástancu celej D3 ale aj toto poteší.
Aby som nebol celkom OT, príprava krátkej R5 - jej stupeň nie je bohviečo, podľa webu NDS proces EIA, no pred pár mesiacmi sa tu objavila info o vyhlásení tendra na DSP, DSZ a AD, bolo by fajn, ak by sa táto krátka RC stavala v tom istom období ako D3 CA-SVR a odovzdal sa tak súvislý úsek kvalitnej cesty od Čadce až po št. hranicu s CZ a vlastne aj do PL, keďže v tom čase by už mal byť hotový aj úsek do Skalitého.
crz.gov.sk/index.php?ID=562963&l=sk
datum dodania DSP je 9 mesiacov, tj. 04/2013
ake upravy sa planuju?
Dufajme ze buranie byvaleho hranicneho priechodu, to co uz davno urobili Cesi na ich strane kde sa plinulo jazdi.
ak je toto planovanie NDSky spravne, tak chcu v tomto obdobi stihnut aj tento 2 km usek R5 .. co by nebolo od veci ..
ndsas.sk/investicny-usek/12331s? … 491&prm2=0
DÚR a DSP bola dodaná koncom decembra. Tento úsek by mohli pripojiť ku CA-Svrčinovec a stavať naraz
nebolo by od veci keby to bol samostatny tender, je to mala stavba a kedze tam budu moct ist aj mensie firmy, je sanca na nizsiu cenu ..
kazdopadne tento usek je radovo dolezitejsi ako cely svrcinovec - skalite ..
Z hľadiska nákladov zhotoviteľa by bolo asi výhodnejšie dať to dokopy, nebolo by treba 2 vedúcich atď… a pri dĺžke 2km môže byť to zázemie dosť výrazná položka.
Ale ta referencia ze “postavili sme komplet rychlostnu cestu”…
V tomto pripade som tiez skor za spojenie s predchadzajucim usekom D3 a tendrovanie ako jeden celok. Pri cene predchadzajuceho useku je toto len omrvinka.
dream-team sa postara o tentu usek nebojte sa nic
Myslis pro bono v ramci useku Svrcinovec- Skalite ?
vizualizacia youtube.com/watch?v=x6xmnLXFkMo