Takže 19 (20) mil/km za plnoprofil vs. 14 mil/km (no ok, po okresaní 10-11) polprofil.
A týmto si teda chcel povedať, že severná D1 vs. severná R4 nie sú porovnateľné?
nie su. jarino sa sekol, najskor strelil na blind ze “Severná R4 môže tak náročnosťou konkurovať severnej D1.” a potom ked mu to doslo uz radsej porovnaval "D1 na Zemplíne ". on totiz sa odvolaval ze na severnej D1 nie je vela “extremov” co je sice pravda ale neuvedomil si ze aj tie co su tahaju priemernu cenu vyrazne hore.
lenze keby od zaciatku porovnaval len D1 v PO kraji tak by mu vsetci otrepali o hlavu ze vsak ta uz stoji taky problem je postavit R4 ?? takze ako vzdy ked zilina nema dialnicu nemoze ju mat nik iny.
vôbec sa nesekol. bez optimalizácie by na R4 bolo niekoľko tunelov, jedine optimalizáciou ich odstránili. škoda, že sa tak nepostupovalo aj pri D1. a pre tých čo chcú písať, že na juhu by to nehrozilo, tak to nie je pravda. aj za Kriváňom mal byť tunel, pri LC je navrhnutý jeden, pri VK ďalší tunel (oba na vysnívanej R7)… a tunel Dargov sa nie že má vypustiť ale 4x predĺžiť. dá sa stavať komfortná cesta ale aj terén kupírujúca 2+2.
z porovnavania severnej D1 a R4…prelozene co si tam dovoluju ziadat nejaku R4 ked este ani dialnica “intergalaktickeho vyznamu” nie je hotova.
to je fajn. skoda ze sa toho casu takto neodstranilo visnove atd…potom sme sa mohli bavit ze su podobne narocne. toto je len hladanie dovodov ako sa neda. mozno tomu niekto uveri doma ale susedia asi tazko…a uz ani rumunsko. a ked nabuduce budu volat ministrovi nech nezdvihne telefon a hotovo
Višňové nie je technický problém D1. Nebyť predčasného pádu vlády a nástupu smeru, tak by bolo postavené už pred 15 rokmi. Politicky sa situácia zopakovala o pár rokov neskôr. Staviame hala bala, za akúkoľvek cenu a potom sa divíme. Mal si správne voliť a možno by bola situácia lepšia… jednoducho zbytočne plačeš.
Samozrejme že nie sú. To už tu devil jasne ukázal. A ďalší dôvod je časový. Ako mozes porovnavat ceny dnes a v case ked sa jednotlive useky D1 stavali? A tú žilinsku loby to vidí už aj slepý…
Tá prvá veta to je hotová výzva pre uchádzačov aby sa zúčastnili VO
Rozpočet nie je nafukovací a myslím si, že na SO PO II. etapa jednoducho neboli peniaze. Ale počítalo sa s tým trošku v neskoršom období, dokumenty o tom nasvedčujú.
Závisí od rozsahu prác.
To zľavnenie ako na Mýtna - Lovinobaňa Ti v prípade R4 nedá pod 10 mil. eur/km.
Severná R4 - stavebné náklady:
1+1: 788 mil. eur
2+2: 1.187 mld. eur
Rozdiel 33%.
Dĺžka 59,464 kilometra. Takže:
1+1: 13,25 mil eur/km
2+2: 19.96 mil. eur/km
Ja tvrdím, že severná R4 môže konkurovať severnej D1 svojou náročnosťou. To neznamená, že sú identické. Avšak očakávať, že severná R4 je ľahký projekt alebo sa nájdu peniaze v takom objeme aby bola súvislá čím skôr je scestné.
Nesekol…
D1 na Zemplíne som spomenul iba kvôli tomuto príspevku:
Porovnávať sa severná R4 s D1 na Zemplíne nedá…
Každý kto videl projektovú dokumentáciu si musí byť toho vedomý.
Lenže ty si povedal, že na severnej D1 sú náklady na km cca 20 mil. eur.
A z údajov Štúdie realizovateľnosti som Ti vypočítal, že v prípade severnej R4 to je cca 20 mil. eur.
Peniaze… D1 v PO kraji sa financovala vo veľkom z Kohézneho fondu.
Tak to si mimo…
Neschopák Érsek a jeho podržtašky vykupovali pozemky pod Bátku a na Hunkovce sa zvysoka…
Ja som sa výstavbu R4, ale mali by sme si povedať isté fakty. R4 súvislá nebude do roku 2040. To by sa inak musela rozbehnúť príprava a alokovať financie.
Netvrdil si mi ako dôvod, prečo vykupovali prednostne pozemky pod Bátku, že je to prioritnejšie ako Hunkovce - Ladomírová?
Pre predstavu aj iným. Ten výkup znamená, že Bátka môže ísť tento rok do VO, Hunkovce - Ladomírová najskôr o rok, možno dva…
Jarino : chcem sa opytat a preco neporovnavame D3/R3 vs R4 ?? uprimne nevidim dovod riesit D1, max tak co dostanem do buducna za 1,2mld=13,5km na useku TU-HUB
a mal s tym niekto problem ? do sutazi sa hlasili tak asi nemali.
je nafukovaci…stihacky…ppp, rozne dalsie vydavky vlady.
ja neviem ked zo 14 mil. ked zlavime 2x20 percent…
este raz. bavime o odhadoch na R4 a pri D1 sa bavime o realnych nakladoch castokrat po zlacneni a v par pripadoch po dumpingu.
netvrdil som ze su indenticke ani ze je to lahke. ja len po vzore susedov tvrdim ze ked sa chce tak sa da. to uz ani nehovorim ze sa bavime o 60 km kym pri D1 sa bavime o podstatne dlhsej trase a mozno najdrahsej dialnici poskomunistickych krajin ked nepocitame chorvatsko ktore ale zvolilo inu formu a nepocitame rumunsko ktore svoje najdrahsie useky odsuva.
opat raz, porovnavas realne naklady s nejakym papierom v pociatocnej faze.
a ??
a vysutazil prvu etapu obchvatu. podla mojho nazoru keby mal aspon 4 roky kludne by rozbehol druhu. neschopak je ten co ma peniaze a nevie ich dobre minut. ersek prisiel uz boli karty rozdane mohol si vylozit nohy na stol. ak vlada vydrzi 4 roky dolezal moze strihat jednu pasku za druhou…uz sa zacina chvalit aj velkoplosnymi opravami…
batka je stary dlh voci juznej trase, tam sa malo plynule pokracovat po otvoreni figy, preslo 12 (!) rokov a dokopy nic sa neurobilo. ked sa zaoberas eurofondami tak nemas problem si preverit ze batka sa nachadzala v zozname projektov 2007-2013. ja viem ze to bol predbezny zoznam ale bolo to tam.
a “sranda” je europske peniaze sa tlacili najma do ziliny kde EU odmietali najviac a v 90-ich rokoch sa dobre ze nechceli pripojit k rusku.
A teraz si predstavme, milý devil, že by sa v Počiatkových tendroch (to sú presne tie, ktoré zvýšili priemer cien na D1) stavala R4 namiesto D1/D3. Naozaj si myslíš, že by sa stavala za tie odhadované ceny, resp. s 2x20% zľavou?
zrovna za pociatka mozno nie. za figliara ci erseka ano a je predpoklad ak sa hzp bude zaoberat tym co by sa mala ze tie naklady sa daju okresat a rovnako aj tender nieco prinesie. inak je zaujimave ako dlhodobo upozornujes na premrstenu cenu tunelov ako turany-hubova. inde uz ale znizovanie cien nerad pripustas.
Dopadlo by to podobne ako v prípade Svrčinovec – Skalité. Plný profil by sa nahradil za polovičný a “ušetrené” by išlo na príplatok za urýchlenie výstavby, pričom skutočná výstavby by trvala ako pôvodná pre plný profil.