R4 Všeobecne

RK R4 bude jednou z jediných RK na východnom Slovensku, ktoré spoja sever a juh SR v tejto oblasti a reálne aj 2 štáty, PL a H. Okrem toho bude táto RK spojnicou aj 2 najväčších miest a to PO a KE a zároveň RK R4 bude pretínať aj D1 vo viacerých bodoch a bude nadväzovať aj na RK R2.

Náklady na jej výstavbu budú omnoho menšie než náklady na porovnateľnú ohľadom významu, RK R3, ale treba doplniť, že jej výstavba v severnej časti nie je zatiaľ potrebná, čo sa však o severnej trase RK R3 povedať už nedá. :laughing:

Vládne návrhy počítajú s výstavbou R4, a tam sa jasne píše KE-Milhosť, s napojením na Maďarsko. Teda pôjde o rýchlostnú cestu. A tento zámer podporujem aj ja na maximum. Verte, či nie, min. MDPT presadzuje stavbu R4, ale najprv trasu okolo Svidníka s napojením Stropkova. Takže toľko k tomu, ja som sa stretol nielen s úvahami, ale aj materiálmi. Ja si tiež myslím, že oblasť KE-Milhosť je zaujímavá, priem. park Kechnec to dokazuje. A ešte lepšie by tam mohlo byť, keby tam bola R4.

Tento text pochádza zo starého fóra, je ešte od Diaľničiara, Piatok 03. 12. 2004

V tejto teme je mi az smutno - Dialniciar, Alexander, Antim, :cry:

Tak ja sem pridam svoju myslienku. Juzna vetva R4.

Tento usek je tak lahke postavit a je aj lacny, ze nebude problem ho postavit, ak bude mat vlada nejaku snahu.

Horsie uz to bude potom s D1 KE-MI. Tam by mala Kosicka samosprava potom spolupracovat. Inak je ulohou statu napojit KE aj na D1 (BA-KE), ale aj na Milhost (Miskolc). Je to 2. najvacsie mesto na Slovensku. BA je tiez napojena na vsetky strany a pribuda to - Vieden.

Severna vetva R4.

Tu si myslim, ze realna potreba bude stavat od Presova v smere na Svidnik, ale realne bude tento usek dostavany az okolo r. 2020, aj to len na 1/2 profil a bude to stacit, ak sa zlepsi cestna siet v tejto trase. :wink:

Minister dopravy SR Pavol Prokopovič už si mýli južnú vetvu R4 s celou RC R4 a tvrdí, že bude celá hotová do r. 2008. Okrem toho stihol povedať, že Maďari majú kratší úsek než SR, … tak to je možné ale len v prípade, že myslel celú R4 na slovenskej strane, …

Viac: dialnice.info/viewtopic.php?t=2032

Ja uz tie vyroky vasho ministra beriem ako vtip na kazdy tyzden. :wink:

Madarsko ma tiez financne problemy pri vystavbe dialnic, pretoze nema zabezpecene financovanie viacerych usekov. A vzhladom na to, ze Madarsko opravilo/postavilo niekolko obchvatov okolo niektorych miest od Miskolca po hranice so SR tak Madarsko nema dovod stavat aj nejaku viacpruhovu cestu, zatial. SR vsak nic nebrani. Ide hlavne o spojenie priemyselneho parku Kechnec s KE. Toto je oblast, kde treba zacat rozvijat hospodarstvo a tu treba aj viacpruhovu cestu.

Severny plan napojit aj mesto Stropkov aj mesto Svidnik nakoniec nemusi byt az taky zly ako sa zdalo predtym. Ale osobne som za priamu severnu vetvu R4 a postavenie privadzaca do Stropkova. Ale nevidim riziko ani v jednom ani v druhom variante. :wink:

Je nieco nove v trasovani R4 v severnej oblasti,definitivne padol variant na Stropokov s koncom cukrara???

Bude sa stavať východne od mesta Svidník, tak ako to bolo aj v pláne, len o niečo viac na východ, aby to bolo stredom medzi mestami Svidník a Stropkov. Argumenty sú jasné: budú sa stavať rovnomerné privádzače a posilní to hospodársky celú oblasť. Nemyslím si, že to nie je ničo zlé, len sa z toho spravila zbytočná mediálna bublina napr. na serveri blizsienaokolo.com .

Takze tie dva varianty trasovania ktore su aj tu na fore, su uz trochu neaktulane :question:

Ani som si nevšimol reakciu na môj príspevok, až teraz, náhodne, keď to tu tak prechádzam. :blush:

Existuje pôvodný a upravený variant trasovania R4 na severnej vetve. Ešte bude záležať od poľskej strany, ale nemyslím si, že by sa plány mali meniť, z jedného sa vybrať bez problémov dá. Ja by som osobne odporučil ten prvý, pôvodný a k Stropkovu postaviť diaľničný privádzač, lebo to nie je žiadna výhra mať blízko diaľnicu, lepšie je mať ju kúsok ďalej a k mestu napájanie. Tranzitu je to tak lepšie, investorom je to jedno, ak existuje “prípojka”. :bulb:

[Do r. 2013 má spojiť sever a juh diaľnica)

podla tohto prispevku by mala byt cela R4 hotova do roku 2013. nejako sa mi to nezda byt realisticke … aspon na slovenskej strane urcite nie.

bol by uspech mat na plny profil juznu vetvu a niektore obchvaty…

hm, sluby ktore presahuju funkcne obdobie vlad (zrejme aj polskej, madarskej a litovskej) je treba brat s rezervou. a hlavne pri takom velkom projekte. napokon tieto krajiny sa mozu na seba vyhovorit…“sused este nepostavil svoj usek, tak ani ja nezacnem”…

Nemalo tam byť 2031??? To mi príde reálnejšie…

Nie tak teraz vážne, R4 može byť v roku 2013 v plnom profile tak akorát od košíc dole. Na severnej vetve to bude obchvat Svidníka, možno ešte jeden dva.
V Maďarsku bude v prevádzke kvalitná cesta 1.triedy s obchvatmi obcí. No a v Poľsku? Tí plánujú toľko investíc do cestnej siete, že im neverím ani jeden termín. Ešte k tomu, už toho bolo viac kde posúvali termíny a tento je vážne šibeničný, lebo pre poliakov je oveľa doležitejšie dostavať napr. takú A4 a A2 až na východne hranice alebo pretiahnúť krajinou A1ku či S3ku. A pre tie platí že by mali byť zhruba v tomto horizonte (2013) dostavané. A toto sú stovky kilometrov…

mapman,
samozrejme ten termin je pravdepodobne nedosiahnutelny, ale je potrebne zobrat do uvahy 3 dolezite aspekty. Cez cele Polsko vedie ta trasa takmer vyhradne po rovine, v Polsku sa stavia ovela lacnejsie, ako u nas a trasa pretina najchudobnejsie regiony EU, takze cast financovania bude automaticky poriesena.
Cize, ak bude politicka vola, zas az take odtrhnute od reality to byt nemusi.
Madarsko aj Slovensko su v stave tie terminy v pohode zvladnut.

mam ale jeden dotaz, ako pomoze cesta sever-juh tam, kde evidentne problemy sposobuje neexistencia prepojenia zapad-vychod ? odkial prichadzaju investori a kam vozia tovar ? v podstate aj usek KE-Miskolc (M30)-M3 ma byt nastroj lepsieho spojenia z-v.

devil,
by si sa cudoval , ako rastie dynamicky tovarova vymena baltik-balkan. Druha vec je, ci ma mat medzinarodny tranzit az taku prioritu oproti vnutrostatnej osobnej preprave, kde treba riesit ovela palcivejsie useky ako Presov-Svidnik.

A prepojenie na zapad by bolo v roku 2013 predsa poriesene cez A4 v PL, D1 na SK a M3 v H

Toto ma zaujima, vies konkretizovat (%) ?

kaviarista ma predbehol :slight_smile: ale devil je to tak, a okolo roku 2015 bude situacia tiez dost ina. prepojenie V-Z viac menej bude a vtedy bude zrejme (aspon v to pevne dufam) aj juzna cast R4 a nejake obchvaty na severe.

cize slovensko to teoreticky moze splnit. aj ked roky 2015-2018 mi pripadaju realnejsie

madari to stihnu temer iste.

niekedy obdivujem kolko optimizmu tu najdem :slight_smile: hoci realita byva zvycajne ina.

"Diaľnica dlhá 1000 kilometrov medzi litovským priemyselným centrom Kaunas a maďarským Debrecínom má byť dokončená do roku 2013. "

moj nazor je ze nebude. 600 km v polsku je velmi vela hlavne ked to nie najvacsia priorita v polsku. nas usek je realny akurat juzna R4 a nejaky ten obchvat (Svidnik a pod.) na severe, nakolko do roku 2013 budu drvivu vacsinu penazi brat spojenia zapad-vychod. madarsko ma mat tento rok usek od M3 po Debrecin, ale nie kvoli tomuto koridoru, to je treba uviest. zvysok ale je tiez otazny, velke rozpoctove setrenie sa urcite vyrazne dotkne dialnic, priority budu skor dialnice na juh - M6, M43 ako TEN koridory a pod. skor by som povedal ze od 2013 dojde k tomu ze uz budu k dispozicii vacsie sumy…a hlavne vobec nic sa nepise ci ide o plny profil, alebo komplet 1/2.

vsak o polsku tu nikto nic nehovori. tam to temer urcite nebude. tam docela pochybujem, ze urobia aj nieco serioznejsie od rezsova smerom na juh t.j. k slovenskej hranici.

ale v SR a MR by to ciastostne mohlo byt poriesene polprofilom a obchvatmi, ale ako som pisal skor okolo roku 2015

V r. 2007 sa začne realizovať výstavba obchvatu Svidníka, ktorá jediná je pripravená na celej trase RC R4.

V r. 2008-2009 by sa mala definitívne pripraviť južná trasa a v r. 2009-2010 by sa aj mala začať stavať.