IMHO je tych 8 km trasy Hanusovce-Lipniky velmi precenovanych z hladiska prinosu. Na tomto useku su sice o par tisic vyssie celkove intenzity oproti I/73 (intenzita TIR je vsak vyssia na I/73), avsak zvysok je uplne zufaly, nie je dovod na pritiahnutie dalsej premavky. Drobny prinos vidim v rychlejsom pristupe k nadrzi Domasa.
Opät sa ocakava, ze D/RC vyriesi vsetko, namiesto toho, aby sme posudili problemy komplexne a posudzovali aj moznosti riesenia pomocou ciest I-II. triedy.
Nejde o to vyvrátiť modrý variant a vrátiť sa k červenému, ale najmä EK chce naozaj zodpovedne posúdiť oba varianty z hľadiska dopravno-inžinierskych a socio-ekonomických kritérií, posúdenie ekonomickej efektívnosti a inžiniersko-geologických rizík, ak má na to dať peniaze. Ak sa potvrdí výhodnosť modrého variantu, pôjde do uzemného konania tento.
treba prepojit Hanusovce a Lomne…
obchvat SP so Sitnikom a Tisincom je potrebny tak ci tak lebo cez CENTRUM SP sa uz v sucasnosti jazdi krokom resp. s viacnasobnym zastavenim…
na ostatnom useku medzi Lomnym a krizovatkou I/15 s I/73 staci spravit este 3 obchvaty a I/15 by stacila pre ten koridor na dlhe roky (je miesto aj na rozsirenie, neobsahuje prakticky ziadne stupania/klesania…
nehovoriac o tom, ze usek Lomne - krizovatka s I/73 by v sebe obsahovala vacsi objem TIR ako akykolvek paralelny usek na I/73 lebo by bol ako pre tranzit na Lipniky a dalej ako aj pre tranzit na smer VT,HE,MI…
Kanky, ale preco by mala NDS riesit problemy, ktore ma riesit SSC? To potom aj D1 mohla ist cez PK, PU, SN, TV… Hlavne ze par km odtial za drahe peniaze komplet rekonstruujeme I/15.
Andrej, ja nehovorim, ze niekto nech riesi cudzie problemy…maju dat hlavy dokopy a riesit spolocne slovenske problemy, ved predsa riesia tie problemy zo slovenskych penazi…
spominas PK, PU, SN…mohla ist dialnica aj tadial, ale to trebalo riesit, ked to bolo aktualne alebo ked to este bude…
nespominas ine mesta, ktorym D/RC riesia problemy…
kazdym mestom dialnica nemoze ist, jedine, ze by sme pri vystavbe dialnic navrtali nejaky pramen cierneho zlata…
o reko takejto cesty I.tr. snad su pochybnosti? maps.google.sk/maps?hl=en&ll=49. … 8,0,23.13 maps.google.sk/maps?hl=en&ll=48. … 39,0,7.91
Myslim, ze si ma zle pochopil, ja tvrdim, ze I/15 si zasluzi rekonstrukciu aj obchvaty, ale nemame ich riesit pomocou R4, ked to R4 len zbytocne predrazi. Alebo este inak - peniaze, ktore sa usetria cervenym variantom oproti modremu (jedna sa o cca 100 mil. €) by sa mohli pouzit na prelozku I/18 po Hanusovce a I/15 pri Stropkove. Za rovnake peniaze najväcsi efekt - R4 cela aj Stropkov spokojny
100% suhlas. keby este ich napadlo spravit na R4 vychodny obchvat PO miesto tych 5 tunelov na SO PO, tak R4 bude mat nejaku hlavu a patu (potom nejaky severny obchvat mozu riesit ako cestu 1. tr. s minimom tunelov).
Keby urobili vychodny obchvat PO, tak ta Vranovska-Duklianska-Levocska cesta by hadam zvladla to co by na nej zostalo. Da sa to nejak roztriedit z tych vstupov/vystupov v PO?
Treba spraviť Kuzmányho + úpravy križovatiek a hádam aj Rusínskej a pre tranzit HU-PL máme ako-taký ťah. To by ani V obchvat nebolo treba.
Má už V obchvat Prešova aspoň nejakú prípravu za sebou??
ale ved ten tvoj navrh, ze cerveny variant + prelozka I/18 Lipniky-Hanusovce + prelozka I/15 SP = R4 cela aj SP spokojny
to je to iste ako modry variant = R4 cela aj SP spokojny
to iste, ako pises, ze by riesil modry variant - obchvaty na trase I/15 pomocou R4, tak to iste vlastne riesi cerveny variant na trase I/73…
usetrene peniaze cca 100 mil. neberiem ako smerodajne usetrenie lebo si myslim, ze v koridore I/15 popro Ondave by sa toho dalo usetrit aj viac a ten rozdiel znizit…
modry variant by riesil tranzit na I/15 od krizovatky s I/73 po Lomne + komplet tranzit z I/73 - kde by ostali prakticky len domaci…
cerveny variant by riesil len tranzit I/73…
modry variant by navyse priniesol uplne nove spojenie, novu cestu (nove moznosti) medzi trasami I/18 a I/15…
ja som ale navrhoval nieco ine…R4 po Hanusovce plny profil, Hanusovce - Lomne polovicny profil (samozrejme na potrebnych usekoch 2+1), Lomne a dalej na sever - obchvaty + co najlepsie vyuzitie I/15 a I/73…to je najlacnejsie riesenie s najvacsim efektom, nakolko plny profil nebude potrebny, ani ekonomicky este dlhe roky.
Nie je to to iste, pretoze R4 modrym variantom predlzis o 10 km (20% na useku PO-SK) a tym bude ekonomicka navratnost nizsia - mensia uspora casu aj PHM. V pripade modreho variantu sice nieco usetrime na cene stavebnych prac popri Ondave, ale potom nasleduje takmer 40 km narocneho terenu az po Lipniky, pricom 20 km je v absolutne nevyuzitelnom priestore.
Cerveny variant sa tiez nemusi stavat na plny profil, mozno by postacil 1/2 profil od Lipnikov, s pruhom pre pomale vozidla vsade, kde to bude potrebne (vzhladom na teren mozno aj na 1/4 trasy). Dalsia vyhoda cerveneho variantu je pozitivny efekt pre tranzit uz v prvych etapach vystavby, pri modrom variante sa tranzit presunie az po dostavani suvisleho useku o dlzke 50 km. A toho by sme sa nedockali este x rokov.
Porad sa s oravskou dedinou Podbiel. Mali tam podobny problem, ale variant za stodolami odmietli. Negativum tohoto pripadu je, ze nemaju obchvat dodnes
Podobný problém bol aj v Malom Šariši pri stavbe úseku D1 Svinia-Prešov. Čo ja viem, tak tá líniová stavba sa plánuje vyše 20 rokov. Tí, čo stavali tie rodinné domy si to mali zistiť, alebo ich mal upozorniť stavebný úrad. Bolo aj rokovanie s dotknutými občanmi jednotlivých obci pri vypracovaní environmentálnej štúdie, tam sa bolo treba ozvať. Ono podľa zákona by malo byt verejné rokovanie aj pri územnom rozhodnutí, tam by sa ešte mohli vniesť nejaké námietky a možno s tým niečo spraví projekčný tím. Treba sledovať verejné oznamy, tabule, kedy to bude a dotknutí občania sa môžu vyjadriť.
vyssiu usporu casu aj PHM by mali po modrom variante vozidla zacinajuce/konciace od SP po Domasu vratane…polske tranzitujuce kamiony by neusetrili ani cas, ani PHM, ani na myte…
ja som sa aj docital, ze modry variant ma kratsiu navratnost investicii, aj ked je dlhsi o 8 km…
tych 20 km v nevyuzitelnom priestore, je zrejme tych 15 km medzi Hanusovcami a Lomnym…je to ale priestor medzi dvoma MUK, tak je vlastne jedno, ze ci pojde popri obciach alebo cez les, aspon tam moze byt odpocivadlo v krasnej prirode
skoda, ze sa neda nijako porovnat, ze ktoreho useku by sme sa vobec dockali skor…
som velmi zvedavy, kedy vobec bude hociktory z variantov ekon.-navratno realizovatelny…
Modry variant ma kratsiu navratnost, kedze vyuzije cast pretazenej I/18, ale vyssiu navratnost (usporu casu, PHM…) by mohol mat cerveny variant s prelozkami I/18 a I/15. Nevyuzitelny priestor je aj pri Lipnikoch.
Ktoreho useku sa dockame skor sa asi neda predpovedat, ale je zrejme, ze s vynimkou spolocneho useku Kapusany-Lipniky pri cervenom variante vylepsi situaciu na koridore ktorakolvek stavba, kym pri modrom az pri poslednej etape - medzi Hanusovcami a Lomnym.
modry variant vyuzije cast pretazenej cesty I/18, ale kratsiu navratnost ma aj preto lebo napriklad len na useku Lomne-SP obsluzi viac obyvatelov ako by obsluzil cerveny variant na celom useku medzi Lipnikmi a Strocinom…
Ako “vyuzitelny” je priestor medzi MUK Lipniky a MUK Luzany (asi 14 km) pri cervenom variante???
Usek Kapusany -Lipniky je totozny pre oba varianty, cize ten mozme odratat, aj tak sa postavi skor, ako ktorekolvek dalsie riesenia…
“Ktorakolvek stavba” (pri cervenom variante), ktora vylepsi situaciu v koridore E371, to znamena: postavit asi 14 km usek Lipniky - Luzany alebo este tazsi, asi 16 km usek Giraltovce - Strocin…samostatny usek medzi dvoma MUK pri Giraltovciach situaciu neriesi…
Ak by sa stavalo modrym variantom…moze sa najprv realizovat asi 9 km usek Lipniky - Hanusovce - tento samostatny usek by zatial sice neriesil situaciu na E371, vyriesil by ale situaciu na vytazenejsom useku I/18, kedze R4 ma byt aj pre vsetkych z/na I/18, nie len pre Poliakov a 2 slovenske okresy…k tomuto useku staci dostavat 15 km Hanusovce - Lomne + obchvat SP a tranzit moze ist na komb. R4+I/15 - situacia na E371 by bola poriesena…obchvat SP sa moze samozrejme uskutocnit aj skor, nezavisle na inych usekoch…
Nemozny urcite nie je ani variant, ze by sa realizovali stavby Lipniky-Hanusovce a Hanusovce-Lomne + obchvat SP zaroven…pre porovnanie je tu dokonca dlhsi usek na R2 ZV - Pstrusa - Krivan s porovnatelnymi intenzitami…
pri cervenom variante hrozi tej pretazenej I/18, ze sa bude pri Lipnikoch napajat na R4 prostrednictvom KO…