R4 Prešov - Svidník

Moje informacie hovoria o troch usekoch. SO PO plny profil, MÚK Kapušany - MÚK Lipníky, MÚK Kúkova - MÚK Giraltovce.
Z velmi relevantneho zdroja. Preco sa lisime v info?

jaspers pre fesibility study robil velky smerovy prieskum v aprili 2014

Zrejme preto, ze expwy pisal vysledky FS pre usek Presov-Svidnik, ktory nezahrnal SO PO. Ten sa posudzoval zvlast v tejto studii
uvo.gov.sk/evestnik/-/vestni … 618F2EA1F4
a vzhladom na jeho pripravenost moze ist do vystavby ako prvy.

Tomas PO vies aj info, ci v ramci useku c.1 pocita aj s “miniobchvatom” Kapusian v smere na Bardejovskú II/545? Niekde som zachytil ze sa o tom uvazuje, ale ci ako integralna sucast vystavby v rezii NDS alebo ako doplnkovo “privadzac” cez SSC (ak by sa to realizovalo, aby sa neopakoval scenar s nitrianskym privadzacom R1 - I/51 - NR)?

MUK Kapusany sa mala preprojektovavat tak, ze sa uz nebude pocitat s docasnym napojenim na 1/18ku, ale s nadvazujucim usekom Kapusany-Lipniky. Ci je zmena projektu ukoncena, neviem.

a prečo by tam nemohlo byť trvalé napojenie? odbočka na okresné mesto s 30000 obyateľmi nepotrebuje MUK?

bardejov by si urcite zasluzil jednicku. dokonca sucasnu dvojku by stacilo preklasifikovat, a odstranit zopar bodovych zavad

Bardejov uz jednu “jednicku” ma, ale asi si myslel II/545. Avsak prosim, uz ziadne ciastkove riesenia. Idealne bude konecne preklasifikovat celu cestnu siet, ako to nedavno ukazal expwy. II/545 by v nej bola sucastou statnych ciest.

ano, myslel som II/545. lokalka BJ-PO je silna, rovnako je to smer na PL, ktory by si tuto kategoriu zasluzil. najma svojimi parametrami na niektorych miestach: google.sk/maps/@49.1153217, … CVFanw!2e0

Hlavne by mohli byt vsetky cesty pod jednou organizaciou ako jeden celok ci uz su to D,R,1,2,3(samozrejme nech tam nie su mestske komunikacie). Nie ako je to teraz ze clovek ani nevie kto ma co v sprave a potom je problem aj s udrzbou atd.

Podľa najnovšej mapy: ndsas.sk/mapa-dialnicnej-siete-ewu/44907s
sa ustálilo trasovanie, alebo proste zase to nemá žiadnu výpovednú hodnotu.

Oproti predchadzajucej mapy tu nie je ziadna zmena.

http://www.enviroportal.sk/sk/eia/detail/rychlostna-cesta-r4-svidnik-kapusany
zacina nove posudzovanie na zaklade vyslekov studie realizovatelnosti - je tam kopec materialov. nemam vsetko precitane ale v skratke - vypustil sa modry variant a posudzuje sa len cerveny (cez Giraltovce) a fialovy (vedený prevažne v súčasnom koridore cesty I/73, ktorý počíta s jej úpravami). Takze pri fialovom len spravia obchvaty dedin na existujucej ceste + pristavaju dalsie 2 pruhy. :open_mouth:

• modry variant (cez Stropkov) sa nebude posudzovat
  • oba varianty bez tunelov
  • cerveny variant (R24,5/100) v celej trase, fialovy vacsinou R11,5/80
  • celkove investicne naklady cerveny vs fialovy - 1 147 mil vs 460 mil

Mam len ja pocit, ze nasilu nieco pretlacaju ked vypustili modry variant?

A musim citovat:

Po uzavretí cesty cez Šarišský Štiavnik pozorujem výrazné zvýšenie počtu kamiónov a zahraničných áut na I/79 VT-TV. Takže ak sa tento rok bude robiť sčítanie dopravy, v koridore R4 cez Giraltovce vyjde stagnácia, alebo pokles počtu vozidiel a až do spracovania výsledkov za rok 2020 nebude šanca obhájiť výstavbu R4 :confused:

Zdá sa mi, že trasa (modrá) cez Hanušovce n/T a Stropkov by lepšie obslúžila územie severovýchodne od PO. Možno je o niečo dlhšia a nie tak priamo vedená v smere sever juh, ale by prevzala vačšiu časť dopravy z oblasti (Samozrejme nerátam tranzit sever - juh, pre ktorý je toto vybočenie nepodstatné) a sucasne tým, ze je od PO ťahaná v smere na východ by umožňoval aj dobre napojenie na VT a Humenné

Tuším teraz NDS hľadá riešenia ako všetko zjednodušiť za každú cenu - vidia ake su problémy s tunelmi, atd.,…

Bude dalsi minister, bude dalsia zmena…

Ten cerveny variant, ktory vysiel zo SR je zrejme novy, povodny cerveny bol v useku Lipniky-Giraltovce posunuty viac vychodne, t.j. zhruba tam, kde je fialovy. Avsak pri spracovni povodnej TS (tusim 2005) bol aj znamy tak niekolko postrehov: povodny cerveny sa mal pretlacit cez mrtvoly. Vysledkom mala byt taka priemerna jednotka v buducnosti rozsiritelna na 4-pruh, ktor by parametre RC splnala len vdaka vynimkam - tiahle, niekolko km dlhe 6% stupania atd. Zato modry by plne splnal R11,5/100, vyhladovo R24,5. Obluky v udoli Ondavy by vacsinou vyhovovali dokonca navrhovej 120-ke. Ze povodny cerveny variant vysiel lacnejsie (a aj enviromentalne vyhodnejsie) bol vysledok ucelovych manipulacii:
-do ceny modreho sa zapocital aj V obchvat Kapusian (II/545), do cerveneho nie, hoci by sa staval pri oboch
-prekonanie HS Petic razenym tunelom, hoci realne by sa tam robil zarez, resp. hlbeny tunel (aj preto uz teraz na stranke NDS nie je)
-3 MUK pre SP v modrom variante
-vedenie modreho variantu v subehu so zeleznicou namiesto lacnejsieho juzneho obchvatu
-nezapocitanie nutnych demolacii pri cervenom variante
-nezaratanie nutnych sanacii svahov v cervenom variante do vyslednej ceny (cca 30% podlozia cerveneho variantu tvorili bud existujuce alebo vysoko poencialne zosuvy)
Prakticky cely usek Lipniky-Giraltovce je v novej podobe, to je dobre, pretoze prave tento v povodnom cervenom nestal slusne povedane za nic. Zaujimalo by ma ale, ako si predstavuju vedenie medzi Giraltovcami a Okruhlym bez tunela, aj za najtvrdsej anitunelovej lobby bolo jasne, ze tam budu musiet byt min. 2. Zrejme zapadne od Giraltoviec povedie dlha a vysoka estakada nasledne hlboky zarez. Dalsi usek Okruhle-Strocin (odklon dopravy zo Stiavnika) je vlastne dlhodobo stabilizovany, tam velmi niet co vymyslat.

Inak zaujimave ze nikoho nenapadlo navrhnut uplne novy (a vlastne najstarsi uvazovany) variant - okolo BJ

pridane intenzity zo studie realizovatelnosti na tomto useku
gallery/image_page.php?album_id=67&image_id=27805

hm, intenzity nic moc, okrem PO-Lipniky.
inak meni sa povrch na 1/73ke na Chmelovskom kopci v oboch smeroch. zacali strednym pruhom a idu aj hlboko do podlozia

viete pridat aktulizovane variantne reisenia do galerie?