Som trochu nezorientovany v tomto, ako to vlastne vyzera s tymto usekom? Je uz rozhodnute ci sa bude stavat variant Hanusovce - Domasa - Stropkov, alebo variant Giraltovce? V akom je to stadiu?
www2.uvo.gov.sk/evestnik/-/vestn … B980E9F371
NDS vyhlasila tender spravu o hodnoteni v ramci EIA ako aj DSZ a DUR pre useky Kapusany - Lipniky, Kukova - Giraltovce a Radoma - Rakovcik, cize zatial kazdy 2. usek medzi Kapusanami a SK. Ak si to zhrnieme, delenie usekov po novom by malo byt nasledovne
Lipniky - Kukova (priprava zatial nepokracuje, jeden z menej potrebnych usekov, kvoli viacerym vysokym mostom ho navyse ani nema vyznam stavat na 1/2 profil)
Kukova - Giraltovce (obchvat Giraltoviec, priprava pokracuje, zo vsetkych, co sa zatial pripravuju je najmenej potrebny a aj najnarocnejsi)
Dokumentáciu pripraví združenie firiem Alfa 04 a Dopravoprojekt.
Termíny pre Kapušany - Lipníky:
Správa EIA - 120 dní,
Koncept kritérii pre hodnotenie variantov - 90 dní,
DÚR - 180 dní od doručenia výzvy na dodanie,
Koncept smerového a výškového vedenia stavby - 40 dní od doručenia výzvy na dodanie DÚR,
Projekt geologickej stavby - 45 dní od doručenia výzvy na dodanie DÚR,
Návrh záverečnej správy IGP - 160 dní od doručenia výzvy na dodanie DÚR,
Koncept technického riešenia mostov a križovatiek - 120 dní od doručenia výzvy na dodanie DÚR,
Koncept majetkovej hranice, hranice dočasných záberov - 160 dní od doručenia výzvy na dodanie DÚR,
DSZ - 180 dní od doručenia výzvy na dodanie DSZ,
Pre ostatné stavby sú termíny v zmluve.
nova EIA pre tento usek je hotova: http://www.enviroportal.sk/sk/eia/detail/rychlostna-cesta-r4-svidnik-kapusany
kedze sa posudzoval len cerveny variant vs. fialovy (takmer v koridore terajsej cesty 1, triedy) tak samozrejme odporucaju cerveny variant, ktory sa bude mierne modifikovat pri obci Luzany pri Topli
dlzka useku: 38,67 km
7 MUK, 53 mostov s celkovou dlzkou 12,548 km,
Škoda, že sa neuvažuje nad tým parametrom R17,5, tu by sa celkom oplatil. Sú tu krátke tunely, ktoré sa oplatí stavať na full a veľké prevýšenia, kde bude plná čiara v klesaní.
Ked som bol skoro pred mesiacom na vychode, bol som sa trochu previezt a rozhodol som sa natocit som kratke video, ktore zachytava cestu I/21. A ako mozeme vidiet tie intenzity su fakt bieda, najvacsi problem je samozrejme hluk, dokonca mam pocit, ze odkedy sa postavil obchvat Svidnika, tak v meste je ovela vacsi hluk ako bez neho Bolo to tocene okolo 15.00 v smere na Strocin, kde je casto dejisko blokady cesty za urychlenu vystavbu Osobne nie som za vystavbu R4, stacilo ak by tam nebola len TIR Ale na druhej strane usek Svidnik Juh - Krizovatka Strocin je na uplnej rovine, myslim, ze tento usek by mohol byt velmi lacny, kedze jedna kompletna plnoprofilova krizovatka uz stoji a krizovatka Strocin, by sa mohla docasne spravit ako urovnova
Zoggy navrhni uzavretie cesty pre TIR a kazdy bude spokojny a v dedinach bezpecne. Dokonca aj na bicykloch bude bezpecne nielen pre chodcov a nebudu nikoho trapit intenzity.
Stále je ticho ohľadom toho ktorý variant sa vyberie? Bolo by treba už konečne rozhodnúť. V opačnom prípade sa o pár rokov z toho stane časovaná bomba a šoférmi nenávidený úsek ako je teraz Strečno, či okolie Ružomberka. Pre osobné autá tam nebude nejaký problém, ale po dobudovaní maďarskej M30, R2 obchvatu KE a SO PO budú kamionisti “milovať” serpentíny pri Šarišskom Štiavniku, či Chmeľovský kopec. Keď sa sem presunie 99% kamiónovej dopravy z terajších trás, tak to bude riadna “sranda”. Najmä v zime. Chmeľovský kopec je ešte ako-tak v pohode, keďže má stúpacie pruhy z oboch strán, ale sklon je tam dosť výrazný a dáva náklaďákom zabrať. Horšie to bude pri Šarišskom Štiavniku, tam sa to bude krížiť na snehu jedna radosť. V budúcnosti o tých serpentínkach ešte budeme výraznejšie počuť.. Kompetentné panstvo, len vyčkávajte so založenými rukami, s výberom variantu, aby ste potom mohli fňukať ako málo času ste mali na prípravu..
PS: čo sa variantov týka, som osobne veľmi nerozhodný, aj keď pravdupovediac by som kvôli lepšej obslužnosti územia radšej videl modrý variant, popri Domaši, Stropkove a Hanušovciach. Nepriamo by to pomohlo aj Vranovu. Ale chápem že je to drahší variant.
Pôjde ako pôjde.. Pokiaľ nebolo vydané územné rozhodnutie, je to stále neistá vec. Až územné rozhodnutie má určitú záväznosť. NDS má na svojej stránke uvedené pri týchto úsekoch, že sú v procese EIA. To sa ešte môže 100x zmeniť. Viď. Korbeľka. Aj keď som rád, že sa robí aspoň niečo.