R4 Prešov, severný obchvat

a nemas pocit ze SO PO praveze spada do tejto kategorie ? lebo podla cisiel to tak vychadza.

video spred 3 tyzdnov:
youtube.com/watch?v=KE2fuE1RaNQ

na to aby to bolo hotove do 31.7 sa zda este vela prace

A potom skús vysvetliť, prečo poliakom vychádza na plný profil až po naše hranice, ale nám (UHP) ďalej po našom území, už nie?
To kamióny po prekročení našej hranice odsublimujú? :slight_smile:

kravina, bude plny profil v celej dlzke az po hranicu… cela R4 v Polsku je plny profil vznikali by lieviky jak hrom, cize polprofil nerealny absolutne neprihadza do uvahy urcite nie pri medzinarodnej Via Carpathie kde si eu kladie podmienky a ked raz povedala ze musi byt v celej dlzke plny profil tak musi byt plny vsade.. a dokonca aj Polsko nam uz prislubilo pomoc aby sme zrychlili vystavbu a ukoncili co najskor celu R4 ze nam pomozu sami s financovanim..sice je to na hanbu ale preco nie.. ked sami sme nemozni

rzeszow barwinek intenzity 20.745, 13.089, 11.221, 13.405, 5.279, 9.004, 8.321, 5.905, 3.466

od krosna to na plny profil nie je.

To, že teraz nenamerali na plný profil neznamená, že po dokončení (o 10, alebo až o 25 rokov) to už na plný profil bude!

presne tak. ci to uz cely narod zmysla ako parlament, len na jedno volebne obdobie?

tak za 2 mesiace pri dobrom pocasi sa toho da stihnut velmi vela (video bolo pridane 1.6.23), len pri pohlade na nedokoncene mosty (chybali dokoncene rimsy, izolacie a pod.) som voci tomuto terminu skepticky.

Sampanske zachladene, dufam ze tento tyzden to uz konecne mobilny operator Lancaric podpise. :slight_smile:

Pretoze je to pokracovanie suvislej nadradenej infrastruktury. Navyse je to obchvat mesta, takze aby ten obchvat plnil ucel, musi ponuknut nieco viac. Tunel do cca 2km nepovazujem za narocnu stavbu.

Devil tu postol intenzity v Polsku, u nas z roku 2015 to zacina na hraniciach cca 3000, od Svidnika 4000 a pred Lipnikmi je 7000. Dolezita je aj skladba dopravy, kde skoro polovica je tranzit. Ak by sme pocitali jeden kamion za tri osobaky, tak tie intenzity nie su az take zle. Ale kamiony chodia poctivo rovnakou rychlostou a preto samotne kamiony nepotrebuju dialnicu, pokial je mozne ich bezpecne obehnut. A preto som napisal, a ty si to neodcitoval, ze polovicny profil s pravideelnymi predbiehacimi usekmi. Tym sa zabezpeci aj plynulost aj kapacita.

treba podotknut ze nizke cisla su 8 rokov stare a nemozeme sa nimi riadit. inac neverim vlastnym ociam.

• obchvat mesta musi byt prinos aj keby bol komplet cely v poloprofile. tu bude 8+4 km v plnom tak ci tak a zvysnych 10 km by znamenalo pre OA 2-3 minuty navyse a pre NA nic navyse.
  • ani ja by som to nepovazoval za narocnu stavbu ani pri 10 km tuneloch keby to stalo mozno do 15-20 mega/km :wink:
  • kamion nie su tri osobaky len preto lebo zaberie plochu 3 osobakov. jeden osobak ide priamo, druhy niekam odboci, idu roznou rychlostou a roznym sposobom jazdy. musia drzat nejaky odstup.
  • rzeszov je cez 180k obyvatelov a krosno okolo 45k. PO ma 90k a svidnik 11k. to zrejme ma dopad na intenzity najma OA ktore tvoria gro celkovych intenzit + nizky podiel tranzitu OA z toho smeru

dokonca zacinam mat pochybnosti aj o vyhodnosti variantov. lebo pokial VO mal byt rovnako dlhy (to si sam pisal ale neoveroval som si to) ako SO tak to nemusi platit. totiz smer juh-zapad je v oboch pripadoch nemenny. podla vybraneho variantu by mal smer vychod-zapad/sever silnejsi ako vychod-juh o com je pochybnost ked tu roky citame o kamionoch cez sekcov…

este zaujimavejsie je to v kontexte via carpatia kedze ten je prednostne o tahu sever-juh a nie o prednostnom zlepsovani smeru na E50.

konečne to podpisujú? :bored:

Zdá sa že to bola len ďalšia kačica.. Lancaric podobný neschopak ako jeho predchodca keď ne väčši..

tak vraj vo štvrtok :sunglasses: uvidíme..

Dik za popis. Presne ako vravim, nezmyselne megalomanske rozmyslanie, ake moze prejst len na SK, skombinovane so standardnym heeeej slo zavadzanim. V prvom rade, neviem kde si zobral 30% rozdiel. Podbny beztunelovy usek KE R2 II sa stavia za 134mil EUR sita.sk/nasadoprava/severny-obc … ky-milnik/, tak to mame PREDRAZENIE O 340%, cize si napisal klamstvo kde si podstrelil 10NASOBNE!!!

A tato logika, ze “A kedze najviac nakladneho tranzitu je na trase vychod - juh, tak bude obchvat viac vytazeny.” je taka tupost, ze to uz fakt svet nevidel. Cize 10tisice nakladakov maju jazdit o 15km dlhsie aby par stovak aut z jednotky nemuselo zachadzat do PO!?!?! Pritom napojenie tej jednotky sa dalo spravit pohodovo v trase dnesnej dvojky medzi Velkym a Malym Sarisom za asi TISICINU tej ceny, a aj to by bolo mozno zbytocne, kedze je to suverenne najmenej vytazeny smer: mfsr.sk/files/archiv/61/sta … 210827.pdf

Proste, Budapest ani Mnichov nemaju poriesene vsetky smery dialnicou. Ale Presov musi. Zilina dokonca s 8-kilometrovym tunelom. A Blava musi tiez, rovno dvojnasobne - najprv vnutornym dialnicnym obchvatom, a potom este raz vonkajsim. Vitajte v megalomanskom heeeeej-slo

Tot fakty. Ale hlavne, ze premasirovali UHP a hned aktualizovalo B/C z 0.96 na 1.02 :slight_smile:

len chyby v uvazovani

voci comu. Voci useku, kde prebehla priprava a porovnavas ho s usekom, kde geologovia neodporucali stavat a ziadna priprava neprebehla

kde mas tie desatisice nakladiakov. Aj v tej studii mas 1500. Ak aj dojde k naviseniu, tak maximalne na 3000. Ale tych osobakov nie su stovky, ale tisicky.

tak si si poplakal, a dufam, ze ti je uz lepsie :slight_smile:

A nemusis mi odpisovat

:laughing:

juh-zapad a najvacsi objem tranzitu je bez zmeny pv oboch pripadoch. pre vychod-zapad/sever je lepsi SO a pre vychod-juh je lepsi VO. treba preukazat ze vychod-zapad/sever je vacsi objem tranzitu a pre vychod-juh. podla tej grafiky na str. 8 pocet kamionov na vychod-juh je vyssii ako vychod-sever + vychod-zapad + juh-sever + zapad-sever. OA tieto smery dokopy maju viac ako vachod-juh, najma vdaka smeru juh-sever ktory vsak druhu (dlhsiu) etapu SO nijako nepotrebuju.

cize bude cmudit viac kamionov ked pojdu blizsie naokolo ale hlavne je prednostne riesena lokalna osobna doprava na SB a samozrejme na PP a ZA. tak neviem kto by mal plakat.

Princip obchvatu je, aby auta (osobne aj nakladne) necmudili v meste ale niekde, kde to tolko nevadi. Teraz cmudia na Sekcove co sa dufam zhodneme, nie je akceptovatelny stav.

Mame dve riesenia. Prve je zapadny + vychodny obchvat, druhe je zapadny + severny.
Prve riesenie: Idealne riesi Z-J a V-J. neriesi S-Z a S-V (tie su ale zanedbatelnbe) a rovnako neriesi S-J. Ten smer je prioritne o tranzite osobnych aut, ktore by tiez nemuseli cmudit na hlavnej krizovatke pri CMO. A riesenie V-Z je diskutabilne. Vyuzitim myta sa da docielit, aby nakladny transit chodil po obchvate blizsie naokolo, Ale počet osobnych aut bude relativne malý. To je pdobný efekt ako v Nitre, kde smer Drazovce-BB sa neoplati ist na dialnicu okrem spickovych hodin. Takže tieto auta bude tiez cmudit na hlavnej krizovatke. Zaver je ten, ze som vylucil z mesta priblizne 2000 (1500 J-V a 500 V-Z) NA, ale ostalo mi na hlavnej lrizovatke cca 2800 OA a niekolko 100 NA zo smerov S-J a V-Z.

druhe riesenie. Idelane pre smer Z-J, S-V, S-Z, V-Z, S-J, neidelne pre smer V-J. Pomocou myta poslem na obchvat NA a pre OA plati to iste, co vyssie. Zaver je, ze som z mesta vylucil vsetky tranzitne NA a vsetky tranzitne OA z hlavnej krizovatky a ostalo mi cca 1500 OA na Sekcove.

Zver nech si spravi kazdy sam ale je potrebne si uvedomit, ze toto porovnavanie sa robilo pred 20timi rokmi a vtedy na zaklade vtedajsich informacii rozhodli, ze najlepsie je stavat takto. Dnes, ked mam uz tretinu severneho obchvatu postavenu a zvysne dve su pred podpisom nema velky zmysel vyplakavat, ze sa to malo robit inac, lebo sa zvysil podiel NA z dovodu Via Carpatia. V kazdom pripade sa po dostavbe obchavatu situacia v Presove vyrazne zlepsi a bude postacovat niekolko dalsich desatroci.

myslis asi S-J, S-Z a S-V. no to niekolko 100 znamena asi 300. neviem ci pri intenzite v meste vratane zdrojovej/cielovej ND je to vobec vnimatelny pocet ND. a co sa tyka OA tam som uplne presvedceny ze ten pocet OA je zlomok dopravy zdroj/ciel praveze ak sa aj uvolni nejake miesto na cestach bude velmi rychlo zaplnene. jednoducho ten podiel tranzitu OA sever aj vychod je nizky. to je prave to co som spochybnil plny profil. prinos SO a najma II. etapy pre OA je mizivy.

este je jedna moznost aby bol SO vyhodnejsi a to pustit ND cez hranicu pri mnisku. potom bude najma vyznam sever-juh posilneny. je obchvat plavnice a postavi sa obchvat SB ale zase ostane par dedin ktore sa nepodakuju

je pravda ze to uz takto bude ale nie je naskodu si to prebrat. potom si to mozeme vyhodnotit.