R4 Prešov, severný obchvat

Mňa nezaujíma, kedy vznikol, ale píšem, pod koho patrí.

Je to útvar ministerstva financií a Kazimír bol v nbs naposledy čo som zisťoval.

Pri výstavbe diaľnic a v štáte všeobecne je hlavný problém, že ľavá ruka nevie, čo robí pravá. Nie je žiadna value stream map a potom Bláznovič tvrdí, že vec stojí na ministerstve dopravy. Ministerstvo dopravy zas ukazuje na Bláznoviča.

Že sa v procesoch prípravy prioritných projektov neurobil poriadok na začiatku koalície, tak za to môže nakoniec tak či tak hlavne Bláznovič.

Namiesto organizácie superšíriteľských plačoviek a špárania sa v nosoch v kostýme kondómu to mala byť hlavná úloha predsedu vlády od začiatku.

A čo takto úvaha, že vyhlásenie VO na ďalší nový úsek odsúvajú z dôvodu, že väčšina zdedených, zato kvalitne sfušovaných, projektov má problémy s financovaním z EU fondov (stámiliónové korekcie na D1, D3), Hubová-Ivachnová sa platí priamo z rozpočtu namiesto EU fondov, a teda im moc priestoru neostáva na rozbehnutie ďalšieho 300 mil. projektu, keď teraz ani netušia, koľko budú musieť vraciať naspäť únii a z rozpočtu všetky teraz rozostavané úseky + korekcie momentálne neutiahnu?
Možno až budú vedieť výšku korekcií, podľa toho, koľko ostane na míňanie sa rozhodnú, či budú lóve na ďalšie nové úseky.

Pri Bratislavskej krizovatke sa tak dlho nemuseli rozhodovať? :astonished: To su take “sofistikovane” reči na oblbnutie… :laughing:

Nie, nemuseli.

Áno, myslím PO 6. Moja chyba.

MDV SR má záväzok do konca roka zakontrahovať všetky peniaze v OPII.
V Prioritnej osi 6 im chýbalo ku koncu augusta zakontrahovať 164 miliónov eur.
Teraz ku koncu októbra sa to kvôli Tvrdošín - Nižná zlepšilo o 52 miliónov eur.
Takže zostáva nakontrahovať ešte 112 miliónov eur.
SSC ešte nejaké projekty má, no sú to zväčša pár miliónové záležitosti, ktoré s tou sumou významne nepohnú. Výnimkou je len projekt sanácie zosuvov na vybraných úsekoch PO a KE kraja za 17 miliónov eur, ktorý bude zakontrahovaný do konca roka (beží výzva).

To čo ešte pred dvomi mesiacmi bolo otázne je isté:

rokovania.gov.sk/download.dat?i … 79245C6210

Problémy sú všade a riešia sa.
Momentálne to ŽSR a ZSSK ide lepšie.

Toto sú zásadné problémy pre možné uplatnenie korekcií…

Aby som bol korektný, tak ešte nejaké projekty pribudnú.
SSC by mala realizovaž z týchto eurofondov obchvaty Prievidze, Stropkova a Svidníka.
Lenže do úvahy prichádza jedine fázovanie projektov, t.j. bavíme sa dokopy možno o 40 miliónov eur.
Takže ani tým sa tých 100 miliónov neminie.

Minister hovoril, že o dva týždne by mali byť bližšie info ohľadom vypísania VO na II. etapu.
NKU našiel v krokoch predošlého vedenia pochybenia, hrozia z toho trestné stíhania z NAKA, takže súčasné vedenie je opatrné a chce mať všetko v súlade s legislatívou → krytie z rozpočtu.
Financovanie: štátny rozpočet

Isto Svidníka? Nie Sabinova?

Ou, chybička.
Áno, Sabinov.

Aj na tento úsek dnes Doležal potvrdil, že to pôjde z rozpočtu. Pri termínoch bol nekonkrétny, stále spomínal finančné krytie. Ale znelo mi to tak, že MF to už vyslovene neblokuje, chce mať len čisté papiere na finančné krytie. Ale kto vie, ako to je reálne.

…a vie to vobec niekto z tohoto fóra? Lebo ak uznam ze sa stale riadime len dohadmi, tak nie je tomu na vine nekomunikovanie realneho stavu
kymkolvek u koho je loptička na jeho strane? Zbytocne obvinovanie ci UhP DNSky, alebo ministerstva alebo kohokolvek ineho totiž vyplýva z
neinformovania verejnosti :bulb:

http://www.youtube.com/watch?v=4smX0Z6WLBw

západný portál tunela Bikoš

a mame december, po vyhlaseni suťaže ani chyru ani slychu… A to radsej nespominam Kosice :laughing:

Jednému nerozumiem, ak chce byť minister fakt úprimný ako to deklaruje s tým jeho harmonogramom, tak prečo nepovie, že súťaž sa reálne vyhlási buď v januári 2022 resp. začiatkom marca 2022. Celé je to tragikomédia, od začiatku roka 2021 sa čaká na uvoľnenie peňazí, najprv to boli dokumentácie, potom neštastný úrad hodnoty za peniaze, a nakoniec je to minister financií. Pýtam sa, prečo nepovedal minister, že rozpočet napriek všetkým pozitívam projektu, čaká na stanovisko ministra financí, pretože on má na to názor iný a to taký, že buď sa schvália určité reformy, zákony tak ako ich navrhol on, alebo každé ministerstvo okresá v podstate bez možnosti napĺňania programových priorít. Namiesto toho povedal, že leto, august, jeseň, november, december a teraz neviem akú metodiku zvolí pritom dobre vedel, že mu to Matovič určite neuvoľní.

Skutočne sme v zlej situácií nielen pri tomto úseku ale v rámci výstavby dialnic sme sa dostali do medzipriestoru, ktorý bude zrejme trvať 3 roky (žiadne nové dialnice). To je celý ten harmonogram, ktorý není zlý ako taký, ale bol zle uplatnený k ekonomickému sektoru a zaostalého rozvoja SR.

Veľa krát som sa už zamýšľal nad tým, prečo stále Ministerstvo vyhadzuje vonku vymyslené termíny, ktoré nakoniec aj tak (asi vedome) nemá šancu dodržať. Prišiel som len na to, že ono je to v podstate pre MD výhodné, lebo drží ľudí v strehu, resp. ich udržiava v prevádzkovej teplote s očakávaním. Má to psychologický dôvod. Inak totiž reaguje človek, keď sa má už už niečo udiať a stále sa to trošku vzdiali, ako keď ľuďom povieš: "Viete čo najskôr o 2-3 roky. Vtedy je totiž riziko skratov a demonštrácie, blokovania dopravy atď. Ale keď človek dúfa, že veď už čoskoro, tak si vraví, ženie je dôvod, kvôli 2-3 mesiacom utekať na barikády a spúšťať revolúciu.

Prešov SO-R4 2. etapa je príklad ako vyšitý, už 2 roky sa neúspešne spúšťa tender a stále nič.

Výstihnuté úplne presne. Škoda, Doležal pácha vysoko - ekonomické dôsledky, možno už trochu mimo témy ale nový generálny riaditeľ to vystihol úplne presne, doterajším šetrím na cestách sme prišli a prichádzame o celý tranziť cez územie SR a s tým spojený rozvoj. Ešte len teraz sa začína uvažovať nad PPP R4, kde boli doteraz analytici, kde boli úrady, ktoré hodnotia prínosnosť dialnic a rýchlociest. Celé zle, prvé čo by som spravil by som dal prehodnotiť úrady, ktoré tieto veci posudzujú akú efektívnosť reálne vykazovali cez tie svoje metodiky. Dostal by som sa k revolúcií a zistil by som, že ak ich zrušíme ušetríme milióny.

to je vysledok centralizacie statnych organizacii… Vsetko stiahnut do BA a potom to tak vyzera.
Preco nemohlo mat MD resp UHP 3 zlozky - vychod, stred, zapad a centrala v BA… V kazdom stredisku by vyhodnocovali najpotrebnejsie useky v danom regione…
nie ako teraz, kde ani netusia o aktualnej situcii… lebo jedna vec je EXCEL a druha realny zivot

je to nezmysel, nedohodli by sa ci priorita v jednom stredisku je viac ako priorita v inom. mala byt zavedena povinnost zohladnovat rozvojove hladisko, npr. stanovit minimalne percento obyvatelov krajov na zaklade okresov kde musi byt dotiahnuta D/RC. co neznamena ze D do kazdeho okresu ale predislo by sa tomu ze D po krajske mesto ktore na je zaciatku kraja a uloha sa povazuje za “splnenu”.

Ktovie, či by “tranzit” priniesol (zreteľný) rozvoj. Okrem zvýšenia výfukových splodín a zodratia ciest, možno v smere západ—východ a opačne, by aj občas načerpali PH, v smere sever—juh/juh—sever, hlavne tu na východnej polohe, by len prefrngli, často aj bez najedenia sa vodičov. Peniažky a čas… [size=77]1703[/size]

…tak vyzerá to, že ďalší rok stratený. Ak II. etapu zahrnie až do rozpočtu 2023, tak suťažiť sa začne niekedy koncom budúceho roka.
Budme optimisti a verme že do 2 rokov sa vysuťaží a podpíše, to sme jeseň/zima 2024, realna stavba od jari/leta 2025.
4 a pol roka stavba + omeškania niekde začiatok 2030…
:laughing:
Takýmto tempom… nam prepadnú nielen fondy, ale aj dokumentácia, ktorú bude treba robiť nanovo :unamused:

neprichádzajú dobré správy viď posledný odsek článku:

"Ďalší súvislejší úsek na začiatok výstavby v roku 2022 diaľničiari nespomínajú, a to ani druhú etapu severného obchvatu Prešova. O ten sa ešte nezačalo ani súťažiť, a tak sa dá čakať, že už samotný tender by celú vec natiahol možno aj za horizont budúceho roka. Ako vážnejší sa však ukazuje problém s financiami.

Na tento úsek sa neráta s eurofondmi a iné peniaze naň zatiaľ vyčlenené nie sú.

„Hneď ako bude na projekt zabezpečené financovanie, zaradíme ho korektne do plánu investícií,“ dodala Žgravčáková."

Ja len pripomínam, že to čarovné slovíčko “Hneď ako”, pri tomto úseku zaznieva tento rok akosi často.