Zatial je plan 04/2012… Moc tomu vsak neverim, vtedy sa mozno rozostavia D1, v najhorsom pripade len Nabrezna.
Si velky optimista v svojom teritoriu.
Tento usek je ako stvoreny na eurofondy. Toto programove obdobie uz asi nie, ale v obdobi po roku 2013 by nemal byt problem, priprava tomu aj zodpoveda. Do vtedy by sa mal Presov riesit na urovni SSC, stale je co zlepsovat vo vnutromestskej premavke, ktora sluzi aj tranzitu. Napriklad v trase obchvatu R4 lezi urovnove zeleznicne priecestie a most cez Torysu, kde su len 3 pruhy - to by bolo dobre vyriesit este pred R4kou.
Nie som, ved predsa pisem, ze tomu neverim.
Optimisticky scenar je:
2010 - zaciatok vystavby druhej etapy nabreznej a D1
2012 - ukoncenie vystavby nabreznej v celej dlzke
2012 - zaciatok vystavby R4
2014 - ukoncenie vystavby D1
2016 - ukoncenie vystavby R4
Realisticky scenar:
2011 - zaciatok vystavby druhej etapy nabreznej
2012 - zaciatok vystavby D1
2014 - ukoncenie vystavby nabreznej v celej dlzke
2016 - zaciatok vystavby R4
2018 - ukoncenie vystavby D1
2020 - ukoncenie vystavby R4
Pesimisticky scenar:
2012 - zaciatok vystavby druhej etapy nabreznej
2014 - ukoncenie vystavby nabreznej v celej dlzke
2014 - zaciatok vystavby D1
2018 - ukoncenie vystavby D1
2020 - zaciatok vystavby R4
2024 - ukoncenie vystavby R4
Je nejaky rozdiel ked sa erofondy cerpaju na dialnice a ked na R-ky?
SSC Presov riesit nijako nebude, ved Mk-5ku zamietli a ziadna ina vystavba sa neplanuje (okrem Nabreznej).
Spominane rozsirenie mosta na Levocskej je tiez v nedohladne, kedze nie su peniaze. Kruhac pri Baumaxe je rovnaka otazka, ako aj rozsirenie Kosickej na 2+2. A to su jedine investicne plany SSC v PO.
SSC ma vsak problem dokoncit puhu rekonstrukciu hlavnej krizovatky. Uz druhy rok menia obrubniky a semafory. Katastrofa. Pritom je to krizovatka 1/18 a 1/68, navyse hlavne presovska tepna, hned vedla centra.
S finalnym spustenim hlavnej krizovatky sa pocita v tomto roku, kedy sa zaroven mala zaviest zelena vlna celym zapado-vychodnym prietahom Presovom. Sice to bude delene zeleznicnym priecestim, ktoreho prekladka je naplanovana po 2030
, ale snad to pomoze.
Aj ked skusenosti so zelenou vlnou v Presove su nie zle, ale katastrofalne.
Pre porovnanie intenzity na hlavných ťahoch
rok 2005 / 2008
I/18 Levočská 15 559 / 19 129
I/18 Duklianska 25 989 / 29 740
I/18 Vranovská 20 455 / 23 625
I/68 Petrovianska 19 873 / -
I/68 Košická 21 319 / -
I/68 Východná 14 277 / -
I/68 Šafárikova 10 831 / 12 178
I/68 Sabinovská 14 597 / 16 193
NK Obrancov mieru 13 898 / 25 090
Zaujímavý je hlavne nárast na ulici Obrancov mieru, čo je vlastne trasa nabr. komunikácie. Podotýkam že ide o čísla z roku 2005 a 2008.
JaNY,
ten tvoj pesimisticky ja povazujem za realisticko optimisticky :-/
Nie zeby som som bol proti vam. Tiez by som chcel aby to stavanie slo rychlejsie, ale pozrime napr. hlavna krizovatka.Priebeh vystavby NK atd.
Driver, s tymi intenzitam si sa trafil do mojho vcerajsieho rozmyslania. Cize vychadza to ze od Vranova na Poprad prejde 10000 a viac aut. Teda rozdiel intenzity medzi Duklianskou a Levocskou. A tak to bude este okolo 10 rokov. A aut samozrejme bude stale viac a viac.
Mel, optimista je neinformovany pesimista.
Ale pozri Dukliansku, kde sa stretava smer VT-PP a SB-KE. A toto vyriesi az R4. Mesto nema ako, SSC MK-5 ako docasnu pomoc zamietlo.
Na SSC neni sa co spoliehat. Ved je to stat a ten penazi nema.
Rozmyslam ci by to take mesto mohlo urobit contrak z nejakou firmou na urcity cestny objekt a splacat to samo. Nemyslim nejaky obchvat, ale napr. na Levocskej nadjazd cez zel. trat a hned aj ponad existujuci most cez Torysu.
nadjazd a rozsirenie mosta na Levocskej ma SSC aspon “akoze v plane”, cize ruky prec od toho nedavaju:
Diky, je to tam popisane dopodrobna, aj rozsirenie mostu na 2+2, len by to chcelo nadjazd.
No su to vsetko cesty prvej triedy pod spravou statu - 1/18 a 1/68, takze mesto s tym tazko nieco urobi. Nad tratou netreba robit ziadny nadjazd, medzinarodne rychliky predsa nemozu prechadzat stredom mesta. Tu treba prelozku. A namiesto nadjazdu by to chcelo podjazd popod hlavnu krizovatku v smere PP-VT. Smer SB-KE/VT by ostal na povrchu, ako aj chodci a MHD. A problem vyrieseny na dlhe roky. Nieco opdobne je aj v Blave pri prezidenstkom palaci.
No hej, jak sa hovori, papir zneše veľo.
Konstatujem prvu zhodu medzi namy v Presove. To podpovrchove vedenie cesty od stupania pri cintorine az za hlavnu krizovatku mam vhlave uz dlho. Rychliky-nerychliky, nadjazd by bol nadcasovy. Co ked Ficoff povie za 20 rokov ze vsetok kamionovy tranzit PL-H musi ist po zeleznici. Ale to uz riesime mesto, mali by sme prejst na inu stranku.
Netreba to prehanat s fantaziou. Ten “plan”, ktory ma SSC znie dobre, ked sa toto postavi, mozu sa pustit do R4
Ten tranzit, bol trochu na pobavenie. Vecsinu prispevkov pisem v mierne zabavnom tone ked si si to vsimol.
Hm hm, teraz si sa trochu sekol. Ved “plan” SSC je rozsirit most o jeden pruh (nevznikaju tam zapchy) a urobit zelenu vlnu v smere PP-VT. Tym sa nic nevyriesi. Problematicky je smer SB-KE, SB-VT.