Hlavne ze sa sa musela preprojektovat cela krizovatka Presov zapad kvoli tomu, ze sa rozhodlo ze do nej bude ustit severny obchvat R4…
dragon, aj ked sa nebude stavat SO PO v sucasnej podobe, neznamena to, ze sa v jeho trase, alebo v lacnejsej, modifikovanej podobe, nemoze postavit prelozka I/18, ktora danu MUK vyuzije. Pravda, ze to mohlo byt lacnejsie, keby sme mali koncepciu uz davnejsie a nie v dobe, ked su uz vykupene pozemky.
Teoreticky to nie je vylucene ale prakticky ano kedze vieme ako je na tom SSC ![]()
Uz sa to pomaly prepadava, mesto to zaclo riesit. Odkedy sa solanka netazi, zacala sama vyvierat. Poddolovane uzemia sa prepadavaju. Je to ohradene, ale rozkradnute oplotenie a ventily na vrtoch. Prepokladany naklad sanacie je cca 8 mio eur. Prva etapa na zabezpecenie noveho oplotenia a strazenia je ca 200 000. Vlastnikom vrtov je (resp. bol) sukromnik, ten tazit nebude, lebo sa to neoplati. Rudne bane ako spravny bansky organ nemaju peniaze, ich celkovy rozpocet na cele Slovensko je mensi ako 8 mio eur. Zacina sa teda jednat so statom. Juhovychodny obchvat je teda na veeelmi dlhe lakte. Ale v uzemnom plane ho mame.
R4 ako sa pise - financie su bud pre Sorosku alebo PO. Pozemky pod R4 v PO su scasti vykupene, zmluvy o bud. zmluvach podpisane, peniaze alokovane, pripravene. V polke 2014 koncia zmluvy o bud. zmluvach. Dovtedy sa musi rozhodnut. Rozhodnutie znacne ovplyvnia aktualne navstevy Jaspersu.
Takze otazka na Vas - co je potrebnejsie? R4 SO PO, alebo R2 Soroska?
ja si myslim, ze soroska je dolezitejsia .. SO PO podla mna pocka, po D1 a nabreznej sa situacia dost ukludni, skor nech sa odstrani uz diskutovany stav urovnovych zeleznicnych priecesti a krizovatka
smutné, že z KF preplatia aj nepotrebné úseky a ERDF za celé programové obdobie zvládne len jeden náročný projekt
to uz je druha strana mince .. hlavne co sa tyka tych nepotrebnych a este horsie ze aj sialene predrazenych usekov ..
Avsak problem presova nie je smer PP-KE, ktory riesi NK ci D1. Problemom su smery VT-PP, VT-KE, SB-VT, SB-KE, SB-PP. A vsetky tieto 4 riesi SO R4
Nemyslim ze SO by riesil SB-VT lebo premavka tymito smermi je zanedbatelna. Ale mohlo by sa to riesit MK3 ci MK5 ako si to uz spominal pred par rokmi a dorobit konecne nejaku malu MUK na Dubrave s prepojenim na sidlisko 3 a tym riesit SB-PP a SB-KE. Dost by sa tym odlahcilo Sabinovskej ul.
A keby sa postavyl VO obchvat a obysiel " solne prepadliska" ( cos neverim ze by musel byt nejaky vynimocny vykon projektantov) tak ta Levocska ul. z 20% tranzitu( ako tu bolo nedavno spominane) by to potiahla este dlho.
Tym som chcel povedat ze ten slovensky SO-PO mega projekt “bars” neprejde, takze treda hladat ekonomicky realnejsie riesenie.
keby sa do studie realizovatelnosti mali pocitat intenzity na paralelenej I/18, tak sa to moze zacat budovat hned…a cim narocnejsi a drahsi usek, tym lepsie aj pre sucasnych vodcov statu, ci stavebneho priemyslu…
Všetky možné preložky nevyriešia najfrekventovanejší úsek na Vranovskej… ani nevieme koľko vozidiel jazdí medzi L.Svobodu a Fintickou, ale 30000 určite nie
Trochu sa tu splieta R4 s D1. Článok je síce o R4, no píše sa v ňom: ,Tento problém mal riešiť severný obchvat Prešova, v rámci diaľnice D1, ktorý sa mal začať stavať v roku 2015, ale je zrejmé, že tento termín sa posunie."
[url]Pri severnom obchvate Prešova chcú využiť európske zdroje. B]
Eross je jasné, že si lepší, viac sa vyznáš v problematike. Musíš sa s tým zmieriť.
Nie je to myslené tak, že v rámci výstavby úseku D1 PO-západ - PO-juh, chceli v roku 2015 (kedy by sa snáď diaľničný obchvat PO už mohol stavať) zároveň začať stavať aj úsek R4 Sev. obchvat PO, teda obidve dôležité stavby viacmenej naraz?
To je možné, ale pre lepší prehľad tam tú vsuvku o D1 nemali dávať vôbec, alebo to rozpísať. Pre poriadok - severný obchvat v rámci R4 a západný v rámci D1
.
Bolo by dobre ak by sa vytvorila fotogaleria pre tento usek. Dnes som bol na mieste kde budu juzne portaly tunela Bikos a urobil som zopar fotiek. Chcel by som ich tu hodit.
Geco, skus napisat sukromnu spravu napriklad aquilovi alebo nejakemu inemu adminovi (oznaceny cerveno) alebo moderatorovi (zeleno) lebo takou cestou som to skusal aj ja a nefunguje to tu na fore…treba sa pripravit aj na to, ze ti nik neodpovie, tak potom hod tie fotky, prosim, do albumu “Rychlostne cesty v SR” - Nezaradené. Dik
Fotky som pridal. fotene pred dvoma tyzdnami.
Je nutne si uvedomit pri prehliadani fotiek, ze tie rury (asi sondy) su dvoje. Jedne v mieste portalov, druhe uz dalej na kopci (nad tunelovymi rurami).
Chcem sa opytat ci niekto nahodou nevie ako je to s pripajacou cestou k tunelu Bikos, ktora ide od Sidliska III ?? je tam cela nova oblast plna stavebnych pozemkov, ktore cakaju na tuto cestu ![]()
sak sa kuknite je ktomu stranka kralovskahola.sk
Oficialne na stranke NDS je planovana vystavba na rok 2016 ale dovtedy este nebude sotva dokoncena nabrezna a nadzemka v SID III ,
a pred mesiacom prebiehalo scitanie aut a daju sa niekde kuknut vysledky z toho scitavania ??
Asi mas na mysli “pristupovu cestu” pretoze krizovatka pri portaloch tunela Bikos nebude, bude to len obsluzna komunikacia. Pristupove cesty su prvymi stavebnymi objektmi pri novej cestnej stavbe, takze pocitaj s tou cestou tak zhruba do 6. mesiacov od podpisu zmluvy so zhotovitelom.
Nabrezna komunikacia a (nadzemka..neviem co to je…asi myslis upravu krizovatky obr. mieru X levocska) nijako nesuvisi s vystavbou R4. Su to nezavisle diela.
Mna by tiez zaujimalo kde najdem vysledky scitania aut.