Viktorius, ak to bude naozaj tak ako pises velmi sa potesim a myslim aj viaceri, palec hore.. snad to od toho 2022 naozaj platit bude ,potom nech to ale cim skor schvalia, so stavebnym zakonom to uz bude ale o dost tazsie..tam je milion namietok
UHP ešte v 2017 sa jasne vyjadrilo, že ak sa má vypísať VO na SO PO II. etapa, tak až po samostatnej CBA iba pre tento projekt.
Aktualizácia CBA pre tento projekt bola vo finálnej podobe myslím že v 6/2021 a zverejnená koncom 7/2021…
Mimochodom pôvodne mal ísť projekt ako žltý FIDIC až následne NDS ho začala upravovať a zmenila to na červený FIDIC. Oni to len skrátka potrebujú na niekoho hodiť, aby nevyzerali tak zle. Úradníci na ÚHP sú skvelý terč
Čo to je neopodstatnená námietka?
Kým môže byť okamžite zamietnutá?
To sú dôležité detaily.
Už len podotknem, že drvivá väčšina NDS/ŽSR tendrov sa naťahuje, keďže niekto podal najnižšiu cenu a chcú ho vylúčiť. Už len z tohto titulu veľmi silno pochybujem o tom, že niekto si dovolí prípadnú námietku označiť za neopodstatnenú…
ÚHP: Obchvat Prešova je prínosný, hoci NDS nevybrala najlepšiu možnosť ![]()
https://infrastruktura.sk/t/obchvat-presova-je-prinosny-nds-nevybrala-najlepsiu-moznost/24111/1
Povedzme si pravdu, iné akceptovateľné riešenie pre všetky strany v tejto situácii neexistovalo.
Keby sa hľadelo na vec z pohľadu prínosov, tak ich stopnú.
Okrem toho nemajú čo iné stavať, takže sa to dalo čakať.
Keby za Érseka neblbli a nasilu neupravovali čísla, tak už sa to realizuje.
Takže ešte aj s uvažovaním nárastu cien stavebných materiálov v II. štvrťroku navrhujú zníženie odhadovaných nákladov.
Odhadované náklady za prieťah mestom sú aj podľa mňa prestrelené. Že 45 miliónov iba za PD. To by som chcel vidieť obhajobu tej ceny…
Ak si dobré pamätám, tak technická štúdia v prieťahu počítala aj s hĺbeným tunelom, ktorý sa teoreticky dá nahradiť hlbokým zárezom + ten prieťah ide cez lukratívne pozemky v Prešove, takže by som to nepovažoval za úplne premrštené. Taktiež MUK s Bardejovskou by bola sranda a MUK na Bajkalskej na hrane technických možností, keďže by tam museli postaviť nový most cez Torysu, vtesnať MUK medzi cestu, železnicu a rieku hneď vedľa toho a postaviť aj most ponad to. 45 miliónov za PD je ale divočina.
Je to smiešne preboha, žiadna krajina toto nerobí. Ak by ÚHP posudzoval radšej spoločenskú návratnosť v počte poslancov, využívanej vládnej techniky a pod tak potom co, premier by jazdil na Dacii v mode ECO plyn?
Mňa vyslovene zaujala cena za PD. Stavebné náklady spochybňovať ja v tomto prípade nebudem. S tunelom sa nepočítalo, lenže možno podrobnejšie rozpracovanie by ukázalo, že tunel by bol najlepšia voľba.
Kus som sa s tou sumou za PD sekol.
Dám to na pravú mieru.
45 teda 43 miliónov je za komplet scenár 5, t.j. SO PO II. etapa v plnom profile + prieťah mestom.
V exceli je následne kalkulovaný prieťah samostatne. Pri kolónke poplatky za plány/projekty tam je suma 36 miliónov eur.
Pri ostatných projektoch je to do 5 - 8 mil. eur.
Tak by ma zaujímalo, či v tom je aj PD pre to prešovské metro ![]()
No vážne, to sa mi zdá dosť prestrelená hodnota.
Excelový súbor je príliš veľký aby som tu pridal ako prílohu.
Zaujímavá informácia ohľadom stavebného povolenia(to fakt ho ešte nemajú?) viď článok https://infrastruktura.sk/t/v-presove-mozu-stavat-dalsiu-cast-severneho-obchvatu-podla/24113/1:
"Je tu však ešte jedno riziko.
Vládni analytici vo svojom hodnotení upozorňujú, že druhá etapa severného obchvatu nie je pripravená na výstavbu. NDS totiž nemá v rukách stavebné povolenie. Rozbehnutie verejnej súťaže ešte pred získaním povolenia je podľa analytikov riskantné. Jeho výsledkom nemusí byť skoršie dokončenie, ale naťahovanie času a vyššie náklady."
Prešovčanom urobia obchvat, na ktorý sa nedostanú
[url=https://infrastruktura.sk/t/presovcanom-urobia-obchvat-na-ktory-sa-nedostanu/24115/1]
s tým prepojením, grofske, je zasa krásny príklad, ako si štát sam sebe zavadzia. Nie aby štát čiže MD a štát čiže samospráva, hľadali spoločné riešenie ako sa to dá spraviť, anie ako sa to nedá spraviť, ako píše Drx bananova republika.
asi tak… a len dalsi dokaz ze dolezal na vychod s erie a ma ho na haku, hlavne ze da nejakeho “mackopsa” do sutaze, len aby zapchal huby strajkujucim a vyhol sa ich hrozbe
Prešovčania sa začínajú správať ako Kysučania. Chcú všetko a hneď, len aby sa im to podobne nevypomstilo… Už som čítal ponosovanie že v MÚK Prešov juh je výjazd na Prešov len jednopruhový, že tam budú zápchy, hlavne že aktivisti tvrdia ako desaťtisíce vozidiel pôjdu po D1/R4.
Hm na knoten St. Marx kde su 200 tisicove intenzity je tiez jednopruhovy zjazd a zapchy na zjazde nie su. Je skor smiesne, ze u nas sa vyhadzuju peniaze na 2pruhovd zjazdy ..
U nás je tragédia, že máme úzke cesty, rozbité cesty, poprepadávané krajnice, degradovné mosty ale chceme diaľnice, len DIAĽ-NI-CE a luxusné privádzače…
Teraz, keď ten jeden pruh slúži aj všetkú dopravu, tam kolóny bývajú?
Vlados: suhlasim, ale to je ako jednemu dietstu das vsetko a druhemu ides vysvetlovat preco ono nic nedostane, resp ma cakat kym prve uz nic nebudete potrebovat…
A je samozrejme ze to druhe to po case prestane bavit a chce vsetko a hned
Na tomto výjazde od smeru PP na Košice goo.gl/maps/rGF98MJLcZLLtyhf9
je tiež len jeden pruh a pred spustením tu poniektorí predpovedali zápchy, avšak žiadne tu nie sú. A pravdepodobne to bude rovnaké aj na MUK PO-juh. Ak sa dokončí aj R4 etapa 1, tak sa toho vôbec nebojím, všetci čo pôjdu na Sabinov, pôjdu po obchvate a obídu celý Prešov.
Verím, že aj po otvorení tohto obchvatu túto jeseň, pôjdu mnohí ktorí budú smerovať na Sídlisko 2 a 3, po tomto obchvate a znížia početnosť aut na danom zjazde, ak by tam boli dokonca zápchy, tak by to urobili celkom prirodze (veď komu by sa chcelo čakať, keď sa mu bude núkať lepšia alternatíva
Presne si to vystihol. len u nás sa delí medzi troch, západ, stred z preferovaním ZA a potom chudobný východ, kde vraj nič nie je a ani netreba (D1, R2, R4).
Tak z pohľadu privádzačov sú na tom Prešov a Žilina rovnako - z troch smerov je MÚK na kraji mesta, akurát na východnej strane je relatívne ďaleko (Dubná skala/Kapušany).
Inak prečo sa MÚK Kapušany nepostavila už medzi Kapušanmi a letiskom? Je reálne, že PSK postaví obchvat Kapušian na 545?
Bývajú? Doteraz som o žiadnej nepočul. A to bol celý zjazd + výjazd medzi PO a KE iba cesta 1+1 vcelku dlhú dobu (aj mimo lockdownu). Hlavne, že po otvorení obchvatu tam zrazu budú zápchy ![]()
A ktoré dieťa to dostalo všetko? Resp. ktoré ma čakať kým prvé už nič potrebovať nebude?
Lebo nech sa na to pozerám akokoľvek, na čakačke sú dve najväčšie slovenské mestá, zatiaľ čo tie menšie sa predbiehajú, ktoré má väčšiu migrénu…