vies - ja nehodnotim regiony: pre mna park ako park, praca ako praca a je lepsie mat pracu nez sediet doma.
Ten park sa ale rozvija od r. 2000. A U.S. Steel ma tiez svoju vahu, nakoniec Ford to je USA.
Jednoducho R4 juzna vetva je presne taka ista ako D3 - sluby slovenskych politikov non-stop vykazovane na papieri a stale sa meniace s tym ako idu roky. A to je ta hroza systemu.
jasne, ze si dovoluje … otazne je, ci vie vyjednat nieco co nedokaze minister … to je cosi co stve mna … takto by to nemalo byt … na druhej strane si myslim, ze ide o 1-2 km, cize nic podstatne … a rozseknutie Priem Parku je nic, lebo ide o napojenie na park, bez ohladu na to kde je RC.
Ako som povedal, … ked ma pravdu v tom, ze madari by suhlasili s vacsim posunutim HP, drzim mu palce … uz len z principu. Ale nie je 100% panom Kechneca … ma tam aj stat nejake prava a tie by mal akceptovat.
Proces je nastaveny tak, ze Kechnec musi povedat ano … zial pre stat … teda mali by sa prestat obvinovat navzajom a sadnut si k stolu … obaja musia byt pripraveny na kompromis … a ja by som to este spojil aj s Madarmi, aby to vyriesili rychlo …
Pointa je … treba riesit veci medzi sebou a nie cez media… (ten clanok v Korzari ma na svedomi podla mna starosta). Je to podla mna maly problem globalne na R4, velky lokalne pre Kechnec. Preto by sa mal snazit starosta … a vyzera ze sa snazi … rokuje s madarmi, lebo mu povedal minister, ze to kvoli nim sa neda … teraz hovori da sa a caka co minister … a mozno to len cele vyzera horsie ako to v skutocnosti je…
asi to uz vidim inak nez ty v niektorych otazkach a problemoch keby som to napriklad porovnal na svoj stat.
Podla mna nie je spravne ak starosta vyjednava cokolvek s inym statom a pritom sa jedna o statnu zalezitost vacsieho vyznamu - diplomacia, infrastruktura, armada atd. - toto podla mna jednoducho nespada do pravomoci starostov v akomkolvek state a naviac predsa toto su take zasadne zalezitosti, ktore podpisuju hlavne vladne organy a predstav si inu situaciu: Co ak by nieco nevyjednal (a ak vobec to tak je) alebo by nieco zle dohodol - co potom, kto by niesol zodpovednost. Chapes?
Toto je tazky vyber: Ci ma alebo nema mesto/obec nejake pravo pri rozohodovani pri vystavbe dialnicnej siete a ak ma mat pravo tak ake a kolko. Odkial je to statny zaujem a odkial regionalny a ked uz to je regionalny zaujem, tak je tu najprv VUC.
A dalej - ako sa da menej obvinovat, ked starosta obce nespolupracuje s ministerstvom - …
Ak je starosta Kechneca ten schopnejsi tak by to mal vediet dokazat tak ze si uvedomi kde su jeho moznosti a kde su moznosti statu.
Nie som si isty ci ministerstvo v Hu skutocne chcelo zalobovat o posunutie hranicneho prechodu (ci to len tak spomenuli, ze nejaky starosta hovoril ze chce to a to), a hoci za cestu je zodpovedne ministerstvo, Kechnec je zodpovedny sam za seba. Tiez porovnavat situaciu v Kechneci s PB je dost prehnane…tak ohladom hustoty premavky aj topografie. Nie je to prvy pripad ze ministerstvo nakreslilo trasu tak ze sa proti nej protestuje. Suma sumarum, Kechnec aj park budu fungovat aj tak, dokonca ak ta cesta ma ist tak ako tvrdi starosta, tak by to skor zhorsilo stav.
Tu nejde o zodopvednost za cestu - ak starosta Kechneca nechce pristupit na podmienky statu, ze stat je ten kto ma hlavne slovo pri vystavbe a trase dialnice tak potom bude Kechnec musiet byt pripraveny aj na nieco ine ako je slusne jednanie.
So začatím stavby sa počíta v roku 2008, ukončená by mala byť v roku 2010. Po dohode s maďarskou stranou sa vie rezort dopravy prispôsobiť aj skoršiemu termínu dokončenia. Slovensko potrebuje na spojenie Košíc a Miškolca dotiahnuť po hranice 14,5 km, Maďarsko 60 km.
no madari budu dostavovat svoje pokracovanie nasej R4 na 2+2 a mi za ten cas postavime 2pruhovu cestu a la R4 … poriadna konina! … takto si clovek nepredstavuje RCku …
NEWS: Problemy trasovania okolo obci Kechnec a Haniska su konecne vyriesene, dopracovana dokumentacia pre uzemne rozhodnutie ma byt koncom januara 2007, nasledne bude vydane uzemne rozhodnutie. Mapku pridam neskor
Ano, ale zostáva plán dokončenia r. 2015 - až vtedy bude reálne druhá nová dvojprúdová cesta po hranice so SR. Dovtedy pribudne nejaký obchvat. Maďarsko bude mueisť šetriť, nebude stavať rýchlejšie, toto zostáva pôvodný stav.
Kým SR má veľkú šancu, že v r. 2015 D1 BA-KE bude stáť, možno bez jedného-dvoch úsekov a rozostavaný bude ďalší v smere na Michalovce a k tomu, ešte skôr bude aj 1/2 profil R4 južná vetva.
Čo by si chcel random
Len tak mimochodom, Maďarsko má dnes 1/2 profil diaľnice v smere na Bratislavu.
Košice budú mať aj D1 aj R4. Čo viac
Vinou Dzurindovej vlády, dokonca aj 1/2 druhej vlády je tu takýto bordel.
Ale samotné Košice dostali niekoľko etáp R4 priamo v meste.
Článok podľa mńa nemá dostatočnú informačnú hodnotu. Citujem: "Županka I. Gyarfás potešila nielen slovenských motoristov vyhlásením, že Maďari majú pripravené všetky projekty a návrhy na financovanie svojej časti cesty až do Miskolca. "
Čo sú to “projekty” - sú rôzne typy od technických štúdií, EIA, územné rozhndnutie, stavebné povolenie. Aké teda “projekty” majú pripravené. Ohľadom návrhu financovania, návrh financovania môžeme predsa dať pre akýkoľvek typ infraštruktúry, otázka je, či bude osdúhlasený.
Ďalej citujem z článku: "Ako skonštatovala, “ak sa budúci rok nič nepredvídané nestane, mohli by sme začať zdvojovať celý úsek od hranice po Miskolc.” je tam teda podmienka, skôr ide o deklaratívne vyhlásenie.
Článok ďalej pokračuje "V praxi to znamená, že Maďari budú pokračovať vo výstavbe obchvatov okolo obcí po ceste bližšie k Miskolcu, pričom teraz sa dokončuje ten medzi Hernádszurdok a Novajidrány asi 12 km od našej hranice. A tam, kde je zatiaľ len dvojprúdová cesta, majú v nasledujúcich rokoch pribudnúť ďalšie dva pruhy. "
Neviem, či autor článku publikuje, alebo sleduje problematiku diaľníc a RC, ale on doslova “preložil” vyhlásenie županky a ten “preklad” je úplne iný, ako to, čo županka povedala. Pokiaľ viem, Maďari ani zďaleka nemajú dostavané obchvaty obcí na Miškovec, v prevádzke sú tri a dokončuje sa, aspoň podľa článku štvrtý. Na celom úseku nie je jediná mimoúrovňová križovatka, ale v poriadku, zrejme chcú postaviť dobrú cestu prvej triedy s parametrami S9,5.
Zaráža ma, že z absolútne nedostatočných informácií sa robia ďalekosiahle uzávery.
Pre mna zostava nezodpovedana otazka, ako sa privedie R4 do KE, pretoze ma koncit na spolocnom useku s R2 (juhozapadny obchvat KE). Ak sa postavi R4, nie je mi jasne ako sa napoji na mestsky okruh, pokym tento obchvat nebude hotovy.
Starosta obce Kechnec ziada vladu SR o financnu pomoc na rozsirenie jestvujecej cesty smerom na Perin , nakolko sa nateraz nerata s vystavbou R4 cez primyselny park .
Trasa uz je vyriesena. Zacina v smere od Kosic mimourovnovou krizovatkou za obcou Sebastovce a konci 150m vpravo od sucasneho hranicneho priechodu. Pripravuje sa uzemné rozhodnutie.