Uz blokuju?
Je to boj (samozrejme o financie) medzi Kysucami (D3) a Oravou (severná R3). Orava momentálne prehráva. Je zlé, že vôbec takýto súboj je a niekto z neho musí vyjsť porazený.
Orava predrala pred rokom ked unia rozhodla že spolufinancovať R3 v budúcom období nebude a zatial na tomto zotrváva - či sa podarí slovenskej delegacii uniu presvedčiť je otázne ( možno jeden úsek ) ale keďže poliaci momentálne odmietajú napojenie R3 na svojej strane tak asi to bude problematické
Stredná a severná R3 nie je ten-t? Ako to ze to potom nechcú spolufinancovat?
myslel som severnú R3, všetky R3 sú v TEN-T ale len stredná a južná je core TEN-T
inac aj Oravsky podzamok a Trsnena boli stavane cisto zo statneho rozpoctu
ndsas.sk/useky-horna-lehota—or … 44224s161c
ndsas.sk/useky-trstena–obchvat- … 44224s304c
je tragedia, ze EK u nas preferuje trasy mimo prirodzenych tahov
A ktory tah nie je prirodzeny?
Inak som za to, aby sa severna R3 stavala aj za cenu toho, ze sa ma stavat len z rozpoctu.
A musim dodat, ze to ze stredna R3 je v core Ten-T a su tam relativne jednoduche useky, tak je az hriechom, ze tie projekty nie su pripravene aspon ako zalozne.
nemam nic proti strednej R3 a R6, ale je scestne, ze skor sa najdu peniaze na tieto tahy, ako na Oravu, kde je dvoj- a viacnasobne vyssia premavka
Pri rozhodovani R3/D3 EK urcite brala do uvahy aktualny stav pripravenosti na celej dlzke TEN-T koridoru. Kedze na PL uzemi je S69 rozpracovana resp. ciastocne hotova na celom useku od Bielsko Bialej az po Zwardon, je uplne prirodzene, ze pri obmedzenych zdrojoch bude EK kofinancovat ten lepsie pripraveny. Priority pravdepodobne urcili uz medzistatne dohody Meciara s Poliakmi.
Je logicke, ze pri realizacii tejto priority sa zaroven pocita so znacnym presmerovanim tranzitu zo severnej R3 na D3.
A tak aj pri celkovo zalostnom stave pripravy u tohoto koridoru (M2 + Juh+Stred R3) dala EK Poliakom suhlas so stavbou a garantovala kofinancovanie S69, kedze u strednej casti koridoru existuje bypass cez M1+M15+D1 a takto z velkeho pruseru ostava iba pruser kysucky - pre nas velky ale z pohladu EK pomerne maly, na ktory sa moze jednoduhsie koncentrovat.
tento usek okolo Tvrdosina ma uz asi rok stavebne povolenie, ale nestavia sa, to je naozaj tragicke
Smutne je hlavne to, ze tie useky R2, kvoli ktorym de facto nevysli peniaze aj na tento usek R3, pojdu do vystavby az v r. 2014, cize kludne mohol byt minimalne jeden z nich prefinancovany z dalsieho prog.odbobia a R3 Tvrdosin-Nizna uz mohol byt rok vo vystavbe.
Stredna R3:
I/65 Martin - Kostany nad Turcom 20929 v./24h
I/65 Kostany nad Turcom - Pribovce 16988 v./24h
Nejako som nepostrehol, kde je na Orave intenzita 40-50 tisic v./24h.
pred TR 6500 vozidiel a pri Mestecku 4500 a aj tieto useky maju vacsiu sancu ist do vystavby a to len preto, ze su core TEN-T. A nikoho nezaujima, ze obchvat MT sam o sebe vobec nepomoze vozidlam smerujucim po E75/E77
Pred TR su intenzity 6500, pretoze dalsie tisice ich obchadzaju po paralelnych cestach kvoli betonke, pripadne sa tomuto tahu uplne vyhybaju. Dalsim dovodom je nevyhovujuci prechod cez Kremnicke Bane s parametrami cesty III. triedy.
R6 ma velky potencial stiahnut na seba premavku z prechodov Makov a Stary Hrozenkov.
Netreba pozerat len na intenzity, ale aj suvislosti
betonka moze byt opravena a bude to taka cesta ze ziadna RC nebude potrebna ani vo vyhlade. na orave chyba usek medzi obchvatmi oravskeho podzamku a trstenej. tam ziadna oprava nepomoze lebo na 20 km je okrem tvrdosina este 5 dedin. kamiony tadial budu jazdit vzdy lebo cez ostatne oravske prechody nesmu a aj preto lebo dalsi prechod smerom na vychod je velmi daleko.
Betonka sa moze opravit (obzvlast, ked je postavena v parametroch R 11,5 / 120, 150), ale Kremnicu treba skor ci neskor riesit. Bud kompletnou prelozkou okolo Kremnickych Bani (I. a II. etapa, co planuju SSC su iba kratka cast), alebo drahsim, ale trvalym riesenim - cez Handlovu + tunel Sklene (co by zaroven poriesilo aj najproblemovejsiu cast R2 a taktiez prepojenie hornej Nitry a Turca). Taktiez treba casom poriesit obchvat MT - jednoduchy usek na pahorkatine.
Ohladom severnej R3 absolutny suhlas. Tu by aj SR chcela stavat, ale EU dala teraz moznost financovat len jeden tah - D3 alebo sev. R3.
Keby SR tak veľmi chcela stavať R3 tak si ten jeden úsek prefinancuje z vlastného rozpočtu, ale to by tam niečo aj muselo byť
Tak ako napisal Andrej, betonke na I/65 sa vyhyba niekolko tisic vozidiel, ale netreba tam RC, treba zrekonstruovat 15 km betonky I/65 MT-TR. R3 obchvat MT riesi vylucenie tranzitu z mesta, dostat aj 10-12 tisic vozidiel z mesta ma zmysel a bude to viac ako na oravskych obchvatoch.
este raz opakujem ze nenam nic proti strednej R3, obchvat MT by mal byt lacny a so slusnou intenzitou dopravy. Je vsak zvratene, ze EK je ochotna tu smerovat zdroje urcene pre dialkovy tranzit, zatial co skutocny dialkovy tranzit na Orave a pred Lipnikmi je vedeny po C7,5
Asi tak. Tam kamióny v podstate ničia dediny(na Orave,…). V Martine je to podľa mňa slušne vyriešené. Do centra riešené 2+2(hlavne pre dopravu čo má cieľ v meste), popri centre mesta jednosmerný okruh s dvoma pruhmi. Poobede bývajú problémy na jednej križovatke riadenej semafórmi, ale keď semafóri nefungujú, kolóny nie sú(aj to len jeden smer, ktorý má krátky interval a tak prejde cca 5 áut po prípade jeden autobus a 2-3 autá, pričom autobusov tade chodí dosť).
No a potom je tam tzv. obchvat mesta so 70-tkou(ak si dobre pamätám), ktorého jediný problém je množstvo semafórmi riadených križovatiek, ale aj to nie je taký problém, ako sa zdá, keďže zelená vlna tam funguje.
Takže podľa mňa východný obchvat MT nie je až tak potrebný(myslím si, že sú miesta na Slovensku, kde sú väčšie problémy), ale ak ho postavia hoci aj do 10 rokov, tak nebudem proti.