Prosim ťa prestaň o nejakom celosvetovom sprisahaní proti Donovalom a neznižuj sa k ťahaniu za slovíčka, myslím že každý si vie priradiť termíny Šturec, Donovaly a Kremnické Bane ku konkrétnym úsekom ciest.
Variant F je bohužiaľ výmyslom Feroslava. Nič také som nevidel a to som si preštudoval už dosť materálov
K tunelom :
cez Šturec bude 8 tunelov od 350 do 2 150 m … spolu 8 570m
cez Donovaly bude 11 tunelov od 180 do 5 160m … spolu 12 010m
cez Kremnické Bane budú 4 tunely od 320 do 3 000m … spolu 6 400m
Dalšia vec ktorá je rozhodujúca v poslednom čase a to mýtne, cez Šturec bude mýtne výnosnejšie ako cez Donovaly už len kvôli tomu že je dhšia trasa ale hlavne kôli tomu že variant cez Malý Šturec je lacnejší.
Ale ako som už raz vyššie povedal hlavný dôvod trasovania R3 cez Turiec je nutnosť pripojenia južného Turca cestou typu RC alebo D smerom na BA.
A na záver : nemám žiadny dôvod ani záujem presadzovať nejakú trasu, nakoľko vôbec by som nemal z toho žiadny osoh ani zisk lebo v doprave ani výstavbe nerobím . A aky by som bol stavebná firma tak jednoznačne dupem na Donovaly tam sa totiž dá uliať najviac peňazí približne 20 - 30% z ceny diela.
Mali by sme však myslieť aj viac do budúcnosti . Bude postavený 2. variant BB-TR. Turiec bude napojený na D, Orava však nie. Zabúda sa na úsek MT-Orava, na ňom bude veľa tunelov a mostov cez Oravu. Tunel Korbeľka bude pravdepodobne kratší a bude viesť južnejšie, ako sa doteraz plánovalo, preto by sa nová trasa R3 musela odkloniť od D1 už pred ním a tam bude tam treba ďalšie tunely. A bolo by nezmyselné nahradiť R3 iba D3.
Ja by som navrhoval postaviť najprv úsek BB-RK, po ňom variant 1 ZH-MT a bude vyriešené všetko. BB-MT bude viesť cez RK. Samozrejme že to vyjde podstatne drahšie, ale vyrieši to všetko a navyše, aj tak to bude niekedy neskôr treba postaviť a 2. variant by potom stratil opodstatnenosť. Dnes všetkými tromi trasami vedú cesty 1. triedy a porovnajte si ich vyťaženosť - BB-TR je pomerne prázdna cesta.
Samozrejme, rátam s tým, že 3. variant pôjde variantou F popod Veľký Šturec.
Toto je skutocne seriozny argument. Neznamena vsak ze do buducnosti by sa s prepojenim BB-RK (BB-MT) nemalo ratat. A z tychto dvoch by mal byt vybrany ten opodstatnenejsi. bude treba porovnat ocakavane premavky aj na usekoch RK-DK a MT-DK a samozrejme aj cenu. Kremnicky variant mozem pokojne prirovnat k R4 cez Stropkov…
no pocul som o “záverečnej správe štúdie Hlavných severo-južných koridorov” vypracovanej pre MDPT v rámci programu Phare v decembri 1997 a tam sa udajne spomina tunel pod motyckami(!) 3,2 km. Bolo by dobre zistit viac o tejto studii a jej zrealizovatelnosti. v kazdom prip. ak ked tych 3,2 km bolo o nieco viac je jasne ktory z variantov BB-RK/BB-MT mal byt v planoch. v pripade mostenice tiez nemusi byt pravda tych 12 km, kedze aj tunely na D1 sa prehodnocuje a skracuju kde sa len da…preco by sa nedalo aj tam.
Podla vsetkeho s tym ratas zbytocne. O tomto variante sa nepise ani v teoretickej rovine v ziadnom oficialnom dokumente, lebo by bol lacny a vyhodny, co by mohlo samozrejme uplne narusit snahy zainteresovanych trasovat R3 cez Martin.
johhan, a to ti vobec neprislo divne? Daj do ruky hocijakemu laikovi automapu, nech natrasuje rychlocestu z Budapesti do Krakova a uvidis, kadial bude R3 unho viest. Nehovoriac uz o tom, keby ten laik cez Donovaly a Maly Sturec aspon raz v zivote cestoval. Keby v tych studiach bola nejaka zmienka, ze trasa popod V.Sturec nie je vhodna z toho a toho dovodu, tak by to az take divne nepripadalo, aj keby to nemusela byt pravda. Jednoducho, ak to nemalo byt zamerom, tak na V.Sturec sa urcite “zabudnut” nemalo.
Neviem, ci vedome, ale neskutocne zavadzas.
Cez Maly Sturec boli 2 varianty. Druhy bol s 9 km dlhym tunelom do Cremosneho
Cez Donovaly boli len varianty zo Slov.Lupce (Mostenickou alebo Hriadelskou dolinou) cez Korytnicku dolinu na druhej strane kopca. Vsetky minali Donovaly vychodne .
V.Sturec mina Donovaly zapadne , teoreticky tam vystaci aj 5 km tunel z Jelenca do Vysnej Revucej a zopar 200 m tunelov v okoli Starych Hor.
Ale samozrejme , ked sa zjednodusene vyhlasi , ze cez Donovaly bude potrebnych 12 km tunelov, tak to znie tak hrozitansky a odpudzujuco, vsak?
To myslis vazne toto? Ked uz srandujes , tak si vyber aspon jeden zo smajlikov , aha takto
Cesty nemaju sluzit len obyvatelom Turca. A ak , tak nech potom ostatni obyvatelia platia mensie dane. Balik penazi je ohraniceny, co si uchmatne Turiec , to bude chybat inde.
Kaviarista, skôr než budeš urážať mňa, tak si najprv prečítaj, čo píšem. Ja mám veľmi silné nervy a trpezlivosť, takže sa neurážam hneď. Ja som jasne povedal, že presadzujem trasu BB-RK. Nemôžeš ale chcieť po mne, aby som ti niečo povedal (ako profesionálovi v tejto oblasti) “od brucha”. To sa na nehnevaj, ale to si prehnal, naviac, keď ja som ti na tú otázku odpovedal v pomerne dlhom texte. A ty mi ju dáš ešte 2x. Keď som ti napísal relatívne veľa informácií o R3 v SS, tak na to si nereagoval, ale “hádžeš” na mňa zbytočne teraz argumeny takéhoto typu.
Isteže citovať ma môžeš aj z iného fóra. Je známe, že viaceré firmy ako DS, DP ale aj VS chodia na MDPT a presadzujú svoje varianty a radia a prečo nie, veď v týchto 3 firmách je veľa odborníkov na výstavbu nielen cestnej infraštruktúry.
Niekedy tam chodím aj ja. Okrem toho mám na starosti priamo aj niektoré úseky. Vplyv mám a dokážem ho využiť, keď treba. Snažíš sa presadiť R3 pred D1, to sa ti ale nikdy nepodarí. Možno ťa to hnevá, ale je to tak. R3 bude, veď je to 3. RC v poradí plánovaná. Ale ešte sa váha, či BB-RK alebo MT-TR-BB. MT-TR-ZH ja osobne nikdy nepodporím z viacerých dôvodov. Ale ja nie som boh, ale stavať sa nebude.
Ja však nie som nepresvedčiteľný: Ja som bol kedysi veľmi proti výstavbe R4 (KE-Milhosť), pretože bolo a je strategické dobudovať D1 BA-KE, prišli argumenty, presviedčanie a začali sme tento variant presadzovať aj my. A priešiel r. 2008. To sú pomalé procesy. Čo tým chcem povedať? Asi toto, ty máš veľa argumentov pre R3 BB-RK, to je dobre, dá sa s tebou (narozdiel od feroslava!) diskutovať, ale nebojuj za variant: R1+R3+D1 ale bojuj za variant R3 BB-RK, pretože D1 sa stavia pred R3, ale na samej R3 je to 45:45:10, BB-RK:BB-TR-MT:MT-TR-ZH. Stačia len argumenty. Zatiaľ ti to ide, ale nedokážeš vyvrátiť argumenty o nevýhodnosti trasy cez MT-TR-BB. Musíš mi napísať iné a ďalšie o BB-RK. To je jediná logická trasa. Ale ak tu bude situácia, že 90% ľudí (lobisti od Turca, MDPT, SSC) okolo DS bude za trasu MT-TR-BB, tak DS to bude podporovať na 100%, pretože v tej chvíli budeme musieť. Chápeš aspoň trochu?
Ak bude varianta BB-TR-MT, tak to nijako neohrozí Oravu. Pokiaľ viem tak Orava nie je na Donovaloch, ale okolo a nad DK. A tadiaľ R3 pôjde. Veď R3 sa bude stavať celá, len nie je ešte rozhodnuté kadiaľ má ísť od BB a kde sa má napojiť na D1. Nie vždy to čo je najkratšie je najlepšie. Tu sa vôbec nehovorí o nahradení R3 D3, pretože D3, to sú Kysuce, nie Orava. Variant ZH-TR-MT nebude priechodný, nemá opdstatnenie voči variantom MT-TR-BB a BB-RK, pretože R3 je pôvodne plánovaná ako spojka medzi MR a PR a zároveň sa počíta s tým, že bude prechádzať cez BB a okrem toho tvoja varianta by ešte viac zaťažila tzv. žiarsky lievik.
O variante F nie je nikde nič v oficiálnych materiáloch pri vláde.
To su len dohady, chcelo by to nejaku serioznu studiu, ale na dnesnom useku ZA-RK je podiel vychodniarskych spzetok az prekvapivo vysoky, ak vychadzam zo subjektivnej osobnej skusenosti. Predpoklad presunu intenzit na R3 je dost odvazne vyhlasovat len tak baj ocko.
Intenzity: Mas nejaky zdroj na porovnanie intenzit na Donovaloch a v takych Kralovanoch ? Lebo porovnavat intenzitu na vystupe zo ZA s Donovalmi je trochu mimo misu. Este tak s vystupom z BB by sa mozno so zazmurenymi ocami dalo.
Ze tie intenzity su nizsie je jasne , ale zeby boli az trojnasobne, to bez relevantneho zdroja neuverim.
Nezanedbatelna vec je, ze Donovaly su horskym priechodom , tym padom z dovodu nevyspytatelnych situacii vodici volia trasu mimo priechod , hoci by bola aj dlhsia. Take iste podvedomie zohrava ulohu napriklad pri vybere trasy cesty zo Senca do Malaciek. Vacsina ludi, ktorych poznam si vybera cestu cez BA aj ked je 20 km dlhsia. Keby bol popod Pezinsku Babu tunel, vsetci by chodili tadial aj keby tu neviedla rychlocesta.
Priority vystavby takisto nemozno prepocitavat len v pomere cena/intenzita. Do hry tu musia vstupi dalsie nemenej dolezite faktory.
Pre rok dokoncenia 2013 nebude stat ZA-RK 60 mld , ale vyse 80. Precitaj si tu Spravu o zaveroch … este raz.
Ty povazujes sucasnu cestu ZV-RK , ze ide cez BB jej stredom? V BB su sice bezne dopravne zapchy, ale urcite nie na tejto 4 prudovke.
Na D1 si ubral a na R1 pridal. To akoze preco? D1 po ZA a celu R1 bez useku za NR treba brat ako hotovu vec. Ved sa tu nebudeme bavit o niecom , co sa neda zmenit uz ani teoreticky.
Neda, ale otazka znie inac:
Da sa postavit Ulanka-Ivachnova za cca polovicu nakladov useku HP-Ivachnova?
Neboj , pri mojom rieseni by sa na usek Dubna Skala -Turany v plnom profile nasporilo. Ja predsa nenavrhujem D1 uplne zastavit. Len popresuvat terajsie priority.
A ked uz sme pri tom, zaujima ma tvoj nazor na trasovanie R3.
Ujasnime si vychodiska. Ty si z fachu, ja nie. Ja len kladiem ako danovnik tohto statu relevantne otazky a riesenia a ak sa niekomu z kompetentnych zapacia a bude ich neskor presadzovat , tak to potesi. Ale ak nie, svet sa predsa nezruti.
Ano chapem, v tebe sa miesaju obcianske postoje s tymi firemnymi , ja by som bol ale najradsej, keby si vystupoval pod 2 aliasmi : dialniciar-obcan a dialniciar-manažér v danej stavebnej spoločnosti
Nemam ziadny bezprostredny profit z akehokolvek mozneho trasovania akychkolvek ciest. Byvam 250 km od Donovalov. Ale mam zaujem, aby sa peniaze tohto statu v podobe dani vyuzivali co najefektivnejsie. Ak ma niekto argumenatmi presvedci, tak OK, budem cusat. Ak nie, tak vystupom z tychto nasich diskusii bude urcite nejaky obciansky mailik na urad vlady.
No, tak určite nie som rozdvojená osobnosť, ale mám svoje názory, ktoré sú odlišné od firemných. Teda napr. R3 (BB-RK), R1 (TT-NR) - mala to byť diaľnica D5, alebo RC s diaľničnými parametrami, no ale to je jedno.
Trasy MT-TR-BB a BB-RK sú cenovo len mierne od seba rozdielne, návratnosť by bola pri mýtnom systéme od kamiónov, pretože ako som spomenul, potom by sa prejazd kamiónom cez BB-RK zakázal. Ja som už známe (t.j. oficiálne) argumenty povedal, nebudem sa opakovať.
My sa nezhodneme ani na postupnosti výstavby, ale ako si povedal ešte rok a bude to jedno. Inak ja osobne presadzujem stále trasu BB-RK, len sem píšem to, čo sa deje. Lebo predpokladám, že som asi jediný, ktorý tu má prehľad o viacerých súvislostiach. Málokedy niečo píšem, aj keď viem. A málokedy napíšem zdroj, aj keď ten je verejný, ale vy ostatní potom hľadáte potvrdí sa mi to, nakoniec v praxi. Lebo papier a čísla na ňom je jedna vec a prax a realita je ved druhá. To by som ja mohol rozprávať.
A čo sa týka daní, ja mám taký istý názor. A s tým mailom na ÚV SR, kľudne veď SR je rozdelená: jedny chcú D1 a druhý R1+R2 (ZV-KE) a tretí R1+R3 (BB-RK)+D1. A je jasné, že D1 vychádza najjasnejšie, tu nezmeníš postoj ani vlády, ani poslancov.
Ja budem ešte informovať o vývoji na R3, ďalší týždeň idem na MDPT, tak sem potom niečo napíšem. Inak, keby si nebol napísal: … odpovedz úprimne … tak ti nenapíšem nič, ale na toto som musel reagovať.
a o to tu ide, najskor treba definovat ciel R3, ak to ma byt ciste len o severo-juznom spojeni tak je to na zvazenie. ak okrem s-j to ma byt aj z-v spojenie tak jednoznacne je lepsi variant cez donovaly. dolezite je vyhodnotit navratnost, t.j. ak si vezmeme ze prejazd na trase BB-DK by bol rovnaky pri oboch trasach a teda aka premavka by bola vacsia: ta ktora by prudila v smere od/na MT a dalej od zapadu alebo ta, ktora by prudila od/na RK a dalej od vychodu. Dnes to tazko povedat, podla mna je to mierne v prospech donovalov, lebo chodi tadial 2x viac aut ako cez sturec.
Nechcem to cele citovat, lebo je to dost dlhe, kazdy si to iste najde.
Tych presmerovanych 2000v./24h je podla intenzity 7770v.24h na I/18 Kralovany - Lubochna v roku 2000. Pochybujem, ze by viac vozidiel islo az do Trnavy alebo Bratislavy. Na vsetkych cestach sa vacsina vozidiel sa presuva do 50 km a len minimum - obvykle do 20% sa presuva nad 200 km(len vynimocne ide o 30%). Takze ja osobne tvrdim, ze z nich ide do TT a BA max. 1000 v./24h. Snad nechcete tvrdit, ze zo 7770 v./24h vychodne od Kralovian ide do TT a BA 5000. Kto pojde do Kralovian,Parnice,MT,ZA,TN ale aj na Kysuce, na Moravu asi nepojde po cez BB-ZV-NR-TT.
Zapadne od Kralovian bola v 2000 intenzita 11021, vychodne len 7770v./24h. Kralovany-Ruzomberok ma relativne nizku intenzitu, ale to vyvazuju dalsie pretazene useky na I/18. Donovaly 4970 v./24h.
Usek Kostiviarska - Ulanka nema parametre rychlostnej cesty a preto by sa musela vybudovat nova RC.
Ja chodim po II/583 a II/507 lebo I/18 je casto neznesitelna. Teda po dlhsej ceste a cez horsky priechod, ale nestretavam tolko sialencov. A urcite nie som sam co volim radsej dlhsiu cestu.
Mne je jasne, ze 60 mld.Sk je sucasna cena, ale tiez som napisal, ze BB-Ivachnova by mala byt cena 20 mld. Sk pri sucasnych cenach.
Pokial by sme neratali s novym obchvatom BB, tak potom mozeme vynechat HP-LLucka za 13,6 mld.Sk a teda namiesto prejazdu BB bude prejazd po 4 pruhovej ceste cez ZA, kde treba postavit iba privadzac ZA-juh.
Kostiviarska - Ulanka mala 8131 v./24h v roku 2000, ak teda chcete porovnavat ZA a BB. Vystup z BB znamena az cestu za Ulankou kde bolo nieco cez 5000 voz./24h.
Co som ubral a co pridal ked som napisal:
Pritom na D1 Belusa - HP s dlzkou 30 km treba vynalozit este okolo 12-13 mld.Sk, kym na R1 po BB chyba este spolu s juznym obchvatom NR vyse 70 km, co bude iste podstatne viac 13 mld.Sk.
Budte konkretny, inac len placate nezmysly.
Rovnaky alebo lepsi stav (pretoze ide o D nie RC) ako vystavba R3 BB-Ivachnova sa navodi vystavbou useku L.Lucka-Ivachnova za 46,4 mld.Sk do roku 2013 v sucasnych cenach + privadzac ZA juh (v roku 2002 sa cena odhadovala na 1 mld.Sk), teda prejazd cez ZA ekvivalentny s prejazdom cez BB.
Da sa postavit BB-Ivachnova za podstatne menej nez 20 mld.Sk v sucasnych cenach(umerne pomeru intenzit I/18 a I/59)? Namiesto investicie okolo 47 mld.Sk, ktora by vyriesila obchvat RK,MT,VR. A este aj zlepsenie dopravnej situacie v ZA vybudovanim dalsej kapacitnej komunikacie.
Z RK bude trasa do BA po D1 kratsia o 20 km oproti sucasnej trase cez BB-ZV-NR-TT.
Anonymny (s argumentaciou pripominajucou p. JG, ale je to vlastne jedno)
Fakt ze rozdiel pred za Kralovanmi je cez 3000, tak nie je mozne vylucit ze ten rozdiel by nebol taky ak by nebolo to presmerovanie. Ale nie to je dolezite, to len tak na okraj.
Ide o to ze sa skumaju varianty R3 navzajom cize hlavne by sa mali porovnavat tieto varianty. Na niektore veci ale napriek tomu musim zareagovat. Na ulanku je cesta kt. sa na RC prerobit da. Taketo cesty prerabaju v CR na RC, ale este dlhy cas moze vyhovovat. teda argument o obchvate BB je bezpredmetny. Dalsim zaklinadlom je obchvat NR, ktory pri rozumnom umiesteni privadzaca Selenec tiez velmi dlhe roky potrebny nie je.
Hlavne ale:
uvedte zdroj. Material o verejnych pracach taxuje tento usek na cca 70 mld. Sk. Za 46,4 mld. to nepostavite ani v dnesnych ani vo vcerajsich cenach, to nezmysel alebo loz.
Posledna veta je porovnanie sucasneho stavu niekde z novym stavom inde. No comment.
Akoby niekto ani za svet nechcel pripustit vyhodne umiestnenu trasu v smere v-z a zaroven s-j, hoci ani po zrealizovani tej ktorej fandi.
Devil, tu nejde o nejaké pripustenie si trasy R3. Trasa R3 spojí sever a juh SR a zároveň spojí MR a PR a okrem toho podporí tranzit dopravy a turistický ruch. Na tranzit zo západu na východ tu bude D1. To je fakt. To je zase o tom, že sú ľudia, ktorí nevedia pochopiť, že D1 je a bude významnejšia ako R3, pretože aj doprava na D1 je vyššia aj v úsekoch, kde ešte diaľnica nie je voči R3.
Ja som zdroj, o ktory sa opieram, v celej teme R3 Donovaly, uviedol, ale kedze necitate text v zatvorkach, tak to skopirujem bez zatvoriek.
Správa o záveroch štúdie realizovateľnosti financovania projektov diaľnic formou PPP.
Takze ak vam ide o primitivne obvinovanie ma z niecoho co som neurobil, tak si placajte svoju muziku a nadavajte na vsetkych, ktori vlastne maju pravdu, len vam to nedochadza.
Anonym, dobre teda, verim, ze nepises vymyslene udaje, nechce sa mi ich overovat. Odpocitajme teda Kralovanom tisicku , potom dostaneme pomer 6700 cez Kralovany ku 6000 cez Donovaly. V svetle tychto faktov to uz vyzera trochu inak ako predosle plamenne reci o trojnasobnych intenzitach.
A odkialze to ma ist do tych miest ? Touto cestou radsej uvahy dalej nerozvijaj. Aj Lucencan alebo Detvanec chce jazdit na Kysuce alebo na Oravu po rychloceste. Plati dane tak isto ako Martincan. Toto ako argument neobstoji.
Nema, ale je tam stvorpruh. Este raz opakujem. Tu sa neprieme o to, ci bude D1 a R3 raz v buducnosti stat jedna na ukor druhej. Ide o nazory, ktoru z tras je vyhodnejsie postavit skor. Ten usek by mohol kludne po dokonceni tunela pod V.Sturcom pockat , kym sa D1 dokonci a az potom ho prebudovat na parametre rychlocesty.
Ja chodim po Slovensku casto. Bez zdrzania sa mi podarilo prejst Donovaly len o 2.hodine rano , I/18 sa da casto prejst bez zdrzania cela aj za bieleho dna. Je to dane tym, ze trasa I/18 neprechadza cez horsky priechod . Kamiony vedia prejst celou I/18 osemdesiatkou, Donovlay dvadsiatkou.
Stavim sa o basu sampanskeho, ze vysledna ceny HP-Ivachnova pod 80 mld. neklesne , ovela pravdepodobnejsie prekroci 90 mld, ak nie rovno 100. Ved pockajme 7 rokov , bude vsetko jasne…
Zrovnavaj ale aj ty zrovnatelne. Vystup zo ZA na BA s vystupom BB na ZV a vystup z BB na Ulanku s vystupom zo ZA na Liet.Lucku.
A okrem toho, Zilinou prechadza krizovanie dolezitych tras zo vsetkych svetovych stran , Banskou Bystricou len S-J. Uz len z tohto dovodu pri porovnatelnej velkosti miest rovnake intenzity nedosiahnes. Ak by malo rozhodovat jedine kriterium - intenzita, tak obrovske suvisle casti Slovenska by mali dnes len cesty 2.triedy.
Placas skor ty. Naco budeme niekde uberat a niekde pridavat na usekoch, o ktorych je uz davno rozhodnute a su v takom stadiu , ze proces zmeny je nezvratny ?
Odrazme sa od vychodisk: D1 po HP + D3 po ZA bude cela a na juznej vetve kompletna R1.
Zaoberajme sa zvratnymi procesmi - usekmi, kde sa to pozastavit este teoreticky da.
Ak ty chces postavit HP-Ivachnova za 47 mld. , tak usek Ulanka-Ivachnova postavis za 20 mld. urcite! Len musi viest tunel popod V.Sturec a nie Mostenicou alebo cez TR.
Ano, to je jeden z mala presvedcivych argumentov v prospech uprodnostnenia D1. Ale za dost vysoku cenu. Ak by trasa buducej D1 kopirovala trasu I/18 , tak vyhoda 20 km sa uplne strati.
Ak by sa trasovala R1 tak rozsafne bez ohladu na prirodne podmienky ako D1 , tak by nebol ziaden problem skratit R1 o 20 km.
"Na základe technickej previerky sa urobil odhad nákladov na výstavbu. Odhadované náklady na programové projekty, ktoré vypracovala SSC, sú 77 mld. Sk. V prípade implementácie uvedených úprav by sa tieto náklady znížili na 69 mld. Sk.. "
2.5 Technické posúdenie
2.8.1 Investičné náklady (výdavky) - tu sa spominaju ceny 2004.
77 mld (69mld). minus useky okolo Levoce su blizsie k 70 mld. ako k 46 mld. A okrem toho uz na 1. pohlad je jasne ze tie useky sa za 46 mld postavit nedaju, to je nezmysel alebo loz.
okrem toho existuje aj material o verejnych pracach kde su jednotlivo uvedene tieto useky (HP-Ivachnova) o cene dokopy cca 70 mld.
a primitivne si tu vymysla niekto iny.
Dialniciar, ja som na teba neutocil. Bavime sa o trasovani R3, a niekto ju tu porovnava s D1 a nie trasy R3 navzajom. to ze nenecham bez odozvy “udaje” ktore povazujem za neobjektivne je ina vec a nesuvisy to s R3.