Cesta I/59 je súčasťou medzinárodného cestného ťahu E 75 v smere Maďarsko – Slovensko – Poľsko spájajúca sídelné útvary Šahy – Zvolen – Turčianske Teplice – Martin – Ružomberok Dolný Kubín – Trstená. Cesta I/59 bola zaradená do siete rýchlostných ciest s označením R3.
Súčasný stav cesty nezodpovedá parametrom rýchlostnej cesty. Cesta I/59 je vedená prieťahom obcí, parametre smerového a výškového vedenia nevyhovujú terajšej a o to viac výhľadovej dopravnej záťaži. Súčasná šírka vozovky je nedostatočná pre terajšiu dopravu a je potenciálnym zdrojom dopravných nehôd. Najzaťaženejší úsek je v obci Oravský Podzámok, ktorá je významným centrom cestovného ruchu. Smerové a výškové vedenie trasy je ovplyvnené členitosťou terénu a existujúcou zástavbou. Začiatok trasy je umiestnený pri obci Široká pred areálom Fereozliatinárskeho závodu, koniec trasy je napojením na jestvujúcu cestu I/59 medzi obcami Horná Lehota a Sedliacka Dubová. . Trasa je na začiatku úseku odklonom z cesty I/59 vedená premostením rieky Oravy v súbehu železničnej trate Kraľovany – Trstená , jej premostením a pokračuje cez ornú pôdu s pojením na terajšiu cestu. Celkovo je na trase 9 mostných objektov.
Vplyv na životné prostredie.
Stavba nepodliehala zákonu č. 127/94 Z.z o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Jeho ochrana je však zabezpečená v zmysle platných predpisov.
Rozhodnutie o umiestnení stavby bolo vydané v r. 1997, stavebné povolenie pre cestné objekty v r. 2002. Vzhľadom na odvolanie účastníkov stavebného konania bolo stavebné povolenie Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií dňa 4.10.2002 zrušené. V súčasnosti sa zabezpečuje majetkovoprávna príprava stavby, a riešia sa dôvody zrušenia stavebného povolenia a pripravujú sa podklady pre obnovu stavebného povolenia.
Financovanie bude zo štátneho rozpočtu.
Dĺžka úseku: 6,442 km, kategória: R 22,5/80,100 v polovičnom profile C 11,5/80.
Na jar sa zacalo stavat, a stavba pokracuje rychlym tempom. Tuto cestu stavaju firmy SKANSKA a VAHOSTAV. Najväcsim problemom budu zrejme mosty ktorych je tu vela, a na mnohych miestach nie su este postavene ani zaklady pilierov. Ak stavba pôjde tymto tempom tak hrube zemne prace budu hotove do konca roka.Oto.
To, že sa tu stavia rýchlo by som ja netvrdil. V rámci možností sa tu stavia plynule a na európske pomery úplne štandardne. Možno na slovenské pomery rýchlo, ale určite nie predražene a v tom je rozdiel. Ak sa totiž povie v EÚ/USA/Japonsku, že sa stavia rýchlo, tak to na 99% znamená vyššiu cenu.
Okrem toho, 1 obchvat, možno neskôr ešte ďalšie 3-4 obchvaty na RK R3 budú len to najnutnejšie, čo sa bude stavať na tejto RK.
Bude sa realizovať najrpv severná a južná vetva, čo sa aj začalo diať s tým, že momentálne sa uvažuje aj o tom, či sa má začať stavať južná vetva skôr alebo až neskôr po dostavaní viacerých obchvatov na severnej vetve.
Tento úsek je dosť sledovaný aj EÚ, pretože celkovo RK R3 je strategickou pre riešenie ŽP v Tatrách, kde sa plánuje úplne vylúčiť kamiónová preprava. Môže sa tak však stať až po dobudovaní RK R3 alebo aspoň D3+R5.
Ahoj, ja som fotky poslal JG, sem sa tak casto nedostanem a ak ano, tak za panaboha neviem ako tam najlepsie natiahnut akekolvek fotky. Nie som zbehly v pisami v html kode, a ani niet casu sa tym nejako zapodievat, takze neviem. nedaloby sa nejako zjednodusit vkladanie obrazkov do textu?
Chcel som napriklad urobit fotogaleriu az z II/520 Nova Bystrica - Oravska lesna, lebo je to velmi zaujimava a poucna stavba, ale co uz. Snad sa to niekedy naucim ovladat, ked bude cas.
Magnus, dne som si mailoval s JG a pisal mi, ze ziadne foto od Teba nedostal. Tak to prosim posli este raz, pripadne to posli aj Aquilovi alebo aj mne na www.dialnice.info.
Hlavne aby si to niekomu poslal a my ostatní sme sa k tým foto dostali.
Ja si myslím,že firma SKANSKA má výborné skúsenosti zo stavbami mostov,v Čechách má rozpracovaných veľa stavieb a počína si tam vynikajúco,takže problémy s mostami by mali v pohode zvládnut.
vo všeobecnosti je nemožné, aby stavebná firma (veľká) mala problémy s čímkoľvek. Pretože ak je dostatočne veľká, tak má “všetko pod svojou strechou”. Aj odborníkov na výstavbu mostov, aj tunelov, aj normálne cesty, rekonštrukciu železníc, výstavbu domov, parkovísk, ČOV, tovární, …
Na tomto úseku je na stavbe ospravadlnenie za obmedzenie premávky (podobných sú desiatky v Prahe). Maličkosť, ale detaily robia výsledok. Ináč tá premávka je tam silná ,myslím, že aj ďaľšie úseky sa už pýtajú .