Turiec by mal v prvom rade na 100% lobovat za dokoncenie Visnoveho, nasledne Turany-Hubova, az potom rozmyslat o obchvate MT, aj ked je to pomerne lacna stavba a tiez suhlasim, ze bohate postaci 1/2 profil. Dovtedy môze bez nahlenia bezat priprava. Darmo pôjdem cez cely Turiec 100 km/h, ked sa na oboch smeroch cez Fatry zdrzim hodinu a viac.
Je problem mesta, ze si necha zahustovat obchvat obchodnymi centrami.
Tomas, tranzitna doprava nema co robit v meste. Existujuci obchvat prechadza vylucne intravilanom, takze sa neda hovorit o obchvate, skôr o prietahu. Ale ako som pisal vyssie, obchvat nech sa stavia az po napojeni Turca na dialnicnu siet.
Prietah, to je aj NK v Presove. Ak mesto, pripadne iny spravca komunikacie povoli vselijake odbocenia a pripajania, tak je funkcia prietahu ta-tam.
Pravda, avsak aj PO bude mat obchvat, dokonca v dvoch smeroch a verim, ze skôr, ako MT.
Pravdou ale je to, ze najma tunelova D1ka by zatial vobec nebola potrebna, ak by sa zabezpecila plynula 70ka na prietahu mestom. Podobne ako Brodno.
70-ka kde ? V ZA mas takmer v celom useku 70-80. Faktom je, ze kvôli chybajucemu tunelu obchadza Strecno kazdy, kto môze a nielen Turiec, ale prakticky cely sever a vychod je tak odrezany od dialnicnej siete.
No v PO. Ak by NK + navazujuce useky boli na 70, tak tunel za niekolko miliard v PO zatial netreba.
Ono neni iste ci ten novo planovany obchvat po case nebude tiez v meste. Po vybudovani tunela a potiahnuti R3 na Ziar, teda zhruba o 10 r. moze turiecka kotlina ekonomicky velmi ozit. MT ma oproti inym mestam okolo Vahu dost miesta na to aby sa rozrastal.
Ale tak ako pise Tomas, Spravy si daju stavebne zahustit planovane tereny na obchvaty a potom za 15 r. je problem.
JaNY, tak ako pises, Turiec ma do buducna velmi dobru perspektivu. Siroka rozlahla kotlina priam predurcena na urbanizaciu. s dostatkom vodnych zdrojov, chranena co vsetkych stran horami, ale na druhej strane, dostupna cez relativne nizko polozene horske prechody z juhu a cez meandre Vahu na severe. Co sa tyka priemyselneho rozvoja, tak je v Turci mnoho inzinierov odchovanych na Vyvoji a tiez technickych robotnikov zo ZTS (a samozrejme ich potomstvo, ktore ide vacsinou v slapajach svojich rodicov).
Preto by bol hriech tahat S-J spojenie uzkymi neobyvanymi dolinami v Nizkych Tatrach.
Určite by sa mal ako prvý na tejto časti R3 riešiť ako prvý obchvat mesta MT (v tom sa asi viac-menej všetci zhodneme), a tak ako poznamenal okorec, potiahnuť to až za obec Košťany n/Turcom, aj keď týmto by sa kilometrovo obchvat natiahol značne, keďže tam “zavadzajú” ešte obce Žabokreky - ak bude vedený po východnej strane, alebo Turčiansky Peter - ak by nová cesta pokračovala západne od týchto obcí, resp. by sa možno dala “vopchať” medzi tieto dve obce (Košťany a Turč. Peter). A tým by, tak ako už napísal okorec v predchádzajúcom príspevku, vznikol pomerne súvislý ťah od D1 až za Hornú Štubňu, no a potom by mohol nasledovať úsek s tunelom Sklené smer Handlová a ďalej PD a ZH (ešte asi hodne ďaleká budúcnosť) .
Medzi Košťany a Turč. Peter by som to určite nepchal. Medzi tými dedinami je doslova pár metrov a to je rieka Turiec, ktorá je od Martina po Moškovec prírodnou rezerváciou. Takže to je nepriechodné aj z enviro hľadiska. To už vidím reálnejšie potiahnuť to o tých pár km viac až ku Príbovciam.
úsek bol rozdelený na 2 časti R3 Martin - Rakovo a R3 Rakovo - Horná Štubňa - prvý úsek by sa mal urýchliť a druhý oneskoriť
Dobrá správa. Až mi je ľúto, že sa v marci možno všetko pomení zase.
ta3.com/clanok/4026/nebezpec … ruuju.html
Tak to som zvedavy ako to dopadne
vyssie spominany obchvat je ten, ktory sa spomina v nasledujucom clanku?? : viewtopic.php?f=35&t=18069
Aj preto by podľa odborníkov mal štát zvážiť tiež iné možnosti. Konkrétne namiesto tejto cesty postaviť autostrádu cez Turiec, a tým pohodlne prepojiť sever Slovenska s juhom.Tak toto je vazne na UVAZENIE…
Hľadajú najlepšie riešenie pre rýchlostnú cestu
viewtopic.php?f=35&t=20078
tak a tato studia rozhodne o tom ze R3 nepojde cez kremnicke bane? alebo je uz jasne ze pojde cez kremnicu