R3 križovatka D1 Martin - Turčianske Teplice

Voľby ešte nie, len doprava trošku kolabuje viac a viac aj na juhu aj na severe Martina. Krásne sa to zahustuje obch. centrami, intenzita rastie a to ked fungoval kataster som videl v blízkosti južného exitu ďalší Kaufland aj Lidl.

Už som to spomínal v inom vlákne, že zo strednej časti R3 treba aktuálne postaviť iba úsek od súčasného ukončenia privádzača od D1 po Príbovce-Rakovo. Zvyšné úseky Rakovo-Mošovce-Horná Štubňa riešiť iba skapacitnením súčasnej cesty a zlepšením križovatiek na trase. Radšej nech zrealizujú miesto tých menej potrebných úsekov tunel Remata (Horná Štubňa-Ráztočno), čím sa môže potom presmerovať tranzit od Prievidze cez tento tunel na Turiec, bývalú panelku a novou časťou R3 Rakovo-Martin priviesť na D1 a do tunela Višňové na obídenie Fačkova a preťaženej cesty od Rajca na Žilinu. Tunel Remata by mohol byť kľudne riešený už len v parametroch cesty 1. triedy.

3 lajkov

Národná diaľničná spoločnosť už finišuje s prípravou podkladov pre vyhlásenie obstarávania štúdie pre úsek R3 od napojenia na D1 po Rakovo.
Štúdia ráta s prepojením R3 a východného okruhu.

Otázka znie aké ročníky narodenia sa realizácie toho úseku R3 MT - Rakovo dožijú? Už teraz to však zaváňa dopravným prúserom od Martina na juh. EIA na tento úsek je ešte plátna?

1 lajk

to sa nemohol východný obchvat spraviť už v trase R3 a potom po naplnení kapacity by sa len rozšíril?

1 lajk

Nie, lebo tam chýbajú prípojky s ostatnou cestnou sieťou a do nemocnice by si sa nedostal.

Príde mi to úplny (ekonimický) fail stavať paralelne východný obchvat a zároveň R3. Keď si vezmem trasu sever - juh tak Martin bude brutálne predimenzovaný. Ako je mi jasné, že R3 nebude nikdy, ale:

• pre miestnych je komunikácia stredom mesta
  • pre tranzit 2+2 cesta 1/65
  • pre nemocnicu (?) východný obchvat
  • pre tranzit R3

Pritom by podľa mňa stačilo dať na R3 1-2 “pomocné zjazdy” na odľahčenie mesta. Väčší problém vidím v križovatkách Košťany a Príbovce, čí katastrofálna cesta cez Turček.

3 lajkov

Toto je riadna hlúposť VMO je v podstate obslužna komunikácia v rámci mesta Martin a nebude plniť funkciu obchvatu. R3 Martin-Rakovo je koridor TENT európskeho významu bez ktorého bude na južnom exite Martina dopravný kolaps. Už teraz nameraná intenzita 23000+ vozidiel.

Asi tak, je to možno mestská zberná, ale tie kruháče na každej križovatke z tej cesty robia iba obslužnú cestu a už vôbec nie je takáto konfigurácia vhodná pre cestu I. triedy.

5 lajky

tak mohli spraviť na R3 viac výjazdov a dať do zadarmo..stále lepšie ako 2 paralelné cesty vedľa seba

Alebo pretrasovať tú R3 v trase VMO v parametri mestskej diaľnice rovno na 4-pruh kategórie C 23,0 / 80-100 resp. RQ 25

s hustejšími prípojkami:

1. Severná/Košúty,
  2. Nemocnica, III/2145 Sklabinská//Tomčany, Dražkovce,
  3. Nade Hejnej/Ľadoveň a odtiaľ späť na trasu R3 a napojenie k I/65 Martin-Juh
5 lajky

Nová cesta medzi Martinom a Mošovcami sa posúva bližšie k realizácii

3 lajkov

Nie su to paralelne cesty, parametre maju odlišné a účel je iný, okruh ma obísť centrum a napojiť nemocnicu a R3 obísť Košťany a Martin