R3 Južná časť (Levice vs. Krupina / Štúrovo vs. Šahy)

Nie som rozpotar, ale 12 mil. eur za km sa mi nezda nerealne, kedze na obchvate dlhom 5,7 km je 11 mostov v celkovej dlzke 650 metrov, 10 preloziek, uprav a novostavieb ciest, 17 preloziek elektrickych vedeni, protihlukove steny, uprava potoka atd. Mnozstvo stavebnych objektov a vysoka cena potvrdzuje moje presvedcenie, ze teren je narocny, Krupina je byvale banske mesto v Krupinskej pahorkatine a nie mesto na Podunajskej nizine ako Sala.

Mozes pisat o dietnejsom projektovani, ale rozdiely medzi rovinou a pahorkatinou sa tym uplne nezmazu.

A ak neveris mne, pozrime sa na cisla a fakty (na fakty sa rad odvolavas):

Este pred zastavenim pred 2 mesiacmi bola na enviroportali zverejnena 287 stranova Sprava o hodnoteni vplyvov na zivotne prostredie pre rychlostnu cestu R3 Zvolen-Sahy z roku 2018 enviroportal.sk/eia/dokumen … 8b6d13af2c , kde sa na str. 39 odhaduju naklady na priemerne 2,5 miliardy (!) eur v zavislosti od variantu, co je v priemere 36 mil. eur na 1 km rychlostnej cesty v plnom profile v kategorii R24,5/120.

Pre rychlostnu cestu Hronsky Benadik - Sturovo expertiza nie je k dispozicii, ale s velkou pravdepodobnostou bude nizsia ako napr. cerstvo posudeny usek R3 Mosovce - Horna Stubna v Turcianskej kotline, kde v 362 stranovej sprave o hodnoteni z roku 2019 na str. 23 v najdrahsom zelenom modifikovanom variante vychadza cena 167 mil. eur pri dlzke variantu 11 km, tzn. 15 mil. eur za 1 km rychlostnej cesty tiez v plnom profile v rovnakej kategorii R24,5/120. enviroportal.sk/eia/dokumen … 58bc82565d

Aplikujuc tuto expertiznu cenu na cca 75 km usek Hronsky Benadik - Sturovo sa dostaneme k cislu 1,125 mld. eur + pripocitajme k tomu polovicu noveho stvorpruhoveho mosta cez Dunaj (druha polovica bude lezat na madarskom uzemi, takze je zaplatia oni) - dobry odhad je cela cena tzn. 91 mil. eur za dokoncovany dvojpruhovy most v Komarne a vyjde nam cena 1,216 mld. eur, co je uspora viac ako 50% resp. 1,3 mld eur oproti variantu cez Sahy. Skutocny rozdiel bude pravdepodobne ovela vyssi, kedze Turcianska kotlina ma narocnejsi relief ako Dolne Pohronie.

Ak obhajujes juznu trasu BA-KE nizsimi nakladmi pri nizsej intenzite na ukor severnej trasy BA-KE, dufam, ze budes konzistentny a podporis lacnejsie riesenie aj v pripade severo-juzneho spojenia.