R3 Hubová (diaľnica D1) – Dolný Kubín

Bodaj by to čoskoro odklepli, aby sa zabránilo podobným teóriám. Aj keď niektorí si budú kecať svoje aj potom…

Dnes sa konalo zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Dolný Kubín, na ktorom boli prítomní zástupcovia NDS a Dopravoprojektu, ktorí prezentovali technické štúdie riešenia R3 cez DK. Vo finále boli v hre v podstate 2 varianty (zelený severo-západne od mesta poza sídlisko Bysterec a červený idúci juhovychodne okolo sídliska Brezovec). Poslanci sa zahrali na PB a neschválili ani jeden variant, najradšej by zrejme videli 4km tunel (ktorý je jeden z variantov). Poslanci okolitých obcí svoje vyjadrenie boli prezentovaných infomácií už podali. Bolo tam prezentovaných niekoľko vizualizácií, ortofomapy a iné materiály, pokúsim sa ich zohnať. Zároveň dáma z NDS potvrdila, že sa spracováva dokumentácia na úsek DK - Kraľovany.

Koniec oktobra je tu, uz su zname vysledky schvalovania?

Zastupiteľstvo zasadalo tento týždeň, ale či to mali v programe neviem.

Kvôli chýbajúcim podkladom z NDS sa bude vyberať trasa okolo Dolného Kubína vo februári :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=8754

v tom clanku si niekto splietol november a december 26. :slight_smile:

Na stránke jednej z dotknutých obcí sa píše: (info z prvej polovice roka 2007)

Ministerstvo Dopravy v tomto období rieši trasu budúcej rýchlostnej komunikácie R3, ktorá bude spájať Poľsko s diaľničnou sieťou D1. Diaľnica D1 bude mať trasu cez Kraľovany a bude prechádzať katastrálnym územím obce Švošov. Z tohoto dôvodu sa hľadá najschodnejšie riešenie napojenia cestného koridoru Orava - Liptov. Navrhované sú tri riešenia smerom z Dolného Kubína:

• Smer na Kraľovany
  • Smer na Švošov cez Komjatnú
  • Smer na Likavku

Odborníci sa zhodujú v názore, že najschodnejší a najlacnejší sa zdá variant V1 (červený), ktorý by prechádzal katastrom obce Komjatná. Variant V2 (zelený) vedie úzkou dolinou na Kraľovany a komplikuje ho rieka Orava a trať železnice. Tento variant by zahŕňal aj prekládku železničného zvršku a pri subvariante V2a (modrý), sa počíta s výstavbou tunela o dĺžke cca 800 metrov. Uvedomiť si treba aj fakt, že terajšia cesta by musela byť zachovaná pre tzv. pomalé vozidlá. Ochranári sa tiež vyjadrujú viac za variant V1, lebo variant V2 by viedol cez chránené územie. Subvariant V1a (fialový) z Párnice smer Komjatná má nestabilné podložie. Variant na Likavku nie je v mape zakreslený, lebo podľa odborníkov je najneschodnejší a pre túto chvíľu sa s ním neráta. Týmto smerom by tiež bolo nutné vybudovať tunel. Vedenie mesta Ružomberok ale pochopiteľne presadzuje práve variant smerom na Likavku. Dodávam, že poslanci obecného zastupiteľstva v Komjatnej nie sú zásadne proti variantu V1. Treba pripomenúť, že napojenie na rýchlostnú cestu R3 nebude v blízkosti obce Komjatná, ale v Dolnom Kubíne alebo pri Hubovej, prípadne Kraĺovanoch. Smerom cez Komjatskú dolinu na Švošov bude vybudovaná nová miestna komunikácia.

náčrt variantov: dialnice.info/album_page.php?pic_id=3559

Z novších info dodávam, že existuje ešte jeden (južný) variant napojenia na Dolný Kubín. Pravdepodobne bude schválený práve tento (plán rokovania vo februári 2008). Matne si spomínam, že keď sa o tomto rokovalo na Mestskom zastupiteľstve v DK odznela info, že v Komjatnej variant V1 schválili. Na 100% to ale netvrdím.

Vdaka za info, tuto mapku som hladal uz dlho :slight_smile:
Inac, vedel by si dokreslit do mapky to juzne napojenie v DK? Viem, ze cez DK R3 existuje v podstate uz dnes, len netusim, ako sa obide cast medzihradne.
Ja osobne uz davno som za variant cez Komjatnu, pretoze je v podstate najlepsim kompromisom medzi trasou do DK od MT a RK. Navyse najmenej zasahuje do chranenych uzemi, V2-ka by velmi narusila raz tohto krasneho udolia. Dufam, ze aspon tu zvitazi zdravy rozum, ked sa to nepodarilo pri D1 :unamused:

Vedel, ale ak počkáš do pondelka, mám (síce nekvalitnú) ortofomapu úsekov cez Dolný Kubín. Obchvat DK v minulosti zamýšlaný ako budúca R3 zostáva cestou 1. triedy, R3 prejde krížom ponad :exclamation: tento obchvat severne od Medzihradného (čiže na jednom mieste budú v 3 úrovniach 3 cesty: mestská komunikácia, nad ňou je cesta 1. triedy a nad ňou bude RC)

Keďže V2 vo všetkých svojich subvariantoch (aj v tom, o ktorom som hovoril inde a nie je tam zakreslený) vyžaduje jeden tunel resp. viac tunelov a naši najvyšší sa tunelov boja ako čert kríža, podľa mňa je veľmi reálne, že sa bude stavať V1 cez Komjatnú.

inak to mi uz pripada rozumnejsie to stavat na RK ako na komjatnu …

Hm, z RK to cez komjatnu nebudes mat velku okluku, kym smerom od MT cez RK by to bola velka okluka. V1 je podla mna dobry kompromis :slight_smile: navyse najlacnejsi a najmenej zasahujuci do ZP :slight_smile:

Spravne, neboj, pôjde to na RK k Likavke :wink:

mirkobb bohuzial ty o tom nerozhodujes :sunglasses:

aj tak vyhra ten ktory bude najlacnejsi :laughing: takze co sa rozculujeme :wink:

resp. vyhra ten ktory nebude mat ziadny tunel :smiley:

inak ak naozaj vyhra V1 kludne mohla byt aj korbelka…

Ja som netvrdil, ze rozhodujem, ale prognozovat môzem,ze?

Tak skus nacrtnut Ty svoju variantu bez pouzitia co i len 1 kratsieho tunelu..? Na to som zvedavy, ze kadial? :wink:

Snad nechces naznacit, ze hlavnym dôvodom ze sa nestavia Korbelka je nejake trasovaniu R3 a jej napojenie na D1..?

Spravne, veď súdruh Saktor, súdruh Fico a súdruh Vážny niečo pre Bystricu vylobujú, aj trasovanie R3 tak, aby im to vyhovovalo. Veď sa onehdy aj súdruh Saktor v televízii chválil, že sa lobovať darí a staré zlaté časy sa vracajú.

Mne je jedno, kto to vylobuje, podstatne je, ze to tadial pôjde, resp. vrati sa to tam, kde to odjakziva jestvovalo a bolo aj naplanovane. :wink:

Si si istý? Alebo tu len vydávaš svoje želania za skutočnosť? To by sa na Slovensku muselo stavať len tam, kde viedla odjakziva nejaká cesta. Ale to sa nedeje.