A nebude to spíš kvůli R3 na Dolný Kubín. Kdyby se postavil povrchový variant tak se nemusí stavět R3 až od Turan, ale až od Kraľovan. Nevim či je to kratší, ale nic rozumnějšího mě nenapadá.
[i]pozn. admin: diskusia tykajuca sa R3 povodne zacala v topicu o tunely korbelka na D1
R3 mozno pojde az z ruzomberka, tam by som problem nevidel … od kralovian by bolo podla mna R3 dost blbost stavat, je tam hrozne komplikovany teren. musela by stavat vlastne v celej dlzke v estakadach a tuneloch …
R3 pôjde od Dolného Kubína smerom na Ružomberok. Je to priechodnejšia a menej nákladná trasa ako keby mala viesť od DK na Kraľovany. Kvôli R3 to nie je. Tam ide hlavne o to, že nikto sa nechce moc púšťat do výstavby dlhých tunelov, keď sa to dá obísť kratšími tunelmi a estakádami. Síce cena povrchového variantu by mala byť nižšia, ale nie až tak výrazne, keby sa staval tunel Korbelka.
V prípade tunela Višňové vychádza lacnejšie tunelový variant a preto sa aj bude stavať.
Lenny, nie je to ešte definitívne rozhodnuté, tak ako väčšina úsekov v SR, ale tlaky sú aby to išlo na Ružomberok. Je to kratší úsek a mala by sa použiť aj terajšia cesta I/59, takže to bude aj lacnejšie.
Ak bude napojenie BB-RK, tak sa bude stavat aj spojenie s Kralovanmi pre D1 a tah na BA. Nie hned, ale postavi sa.
Ak bude napojenie R3 cez Turiec, tak nebude spojenie len s Kralovanmi ale aj v smere na RK, budu tam 2 vetvy. Nebude sa to stavat hned, ale postavi sa aj druha pre smer na D1 na vychod SR, aby sa rozlozila doprava.
Chcel by som sa opytat ci ma niekto (alebo by vedel zohnat) priblizne trasovanie R3 v ramci mesta Dolny Kubin, vo variantoch DK-Kralovany, alebo DK-Ruzomberok…
Existuje este jedna alternatíva: z DK smerom na Zaskov a Stankovany s tunelom popod sedlo medzi Sipom a Havranom. Je to nejaky hybrid medzi Ruzomberskym a Kralovianskym variantom. Neviem a akom stadiu rozpracovanosti to je.
Osobne podporujem trasovanie na Ruzomberok.
Pokial nebude defintivum R3 cez Hiadelske sedlo, lebo TR a pokial nebude defintivna trasa v oblasti Kralovian(teda ci Korbelka alebo nie), tak je predcasne vyjadrovat sa, ci nieco padlo, alebo nie..
Prepac mi “trochu” morbidne prirovnanie, ale defintivna je len smrt(vlastne ani ta nie) , takze s tym Martinom by som pockal, az sa to tam bude uz aj doopravdy realizovat. Pritom netvrdim, ze nepôjde nejaka Rx cesta z MT na juh, otazne len je, ci to bude prave ta zmienovana R 3..?