R3 Horná Lehota - Trstená

Celý problém je hlavne vo financiách. Ktože by už nechcel na tomto úseku, ako spomínal mirkobb (podvariant A3 fialový)

[album_photo]1980[/album_photo]

plný profil, aby bolo možné predbiehať a 2 tunely, kde môžme prekladať traffic, veď by mali mať len okolo 550m.
Fakt je ale, že keď vidíme MÚK Nižná, čo sú vlastne 2 MÚK - jedna na samotnej R3, druhá na I/59 a ešte k tomu most ponad Oravu, a potom ešte plný profil medzi Nižnou a MÚK Podbieľ - medzi km 9 a 11.2, tak za tú cenu by mohol byť snáď aj polprofil medzi “teoretickou” MÚK Nižná a reálnou MÚK Podbieľ. Pripúšťam, že cenový rozdiel medzi plným profilom a polprofilom nie je až taký zásadný. OT - ani pod Spišským hradom na D1 neboli vykonané zemné práce na plný profil, teraz sa to musí riešiť nanovo

presne to si aj aj myslim , ze MUK nizna je zbytocna a luxusna .. kby to potiahli po MUK podbiel, tak by to vyriesilo viac a za tia iste peniaze .. lebo by to bol obchvat aj niznej aj tvrdosina ..

To môze byt sice pravda, len samotna MUK Nizna môze cenovo stat okolo 30-40 mil. €. Ale napojenie na R3 z I/59 by bol problem - sice ma I/59 podobne parametre ako II/584, aj tak by to bolo neunosne tahat dopravu na MUK Podbiel prakticky cez celu obec Podbiel.
Takze ja som za riesenie vypustit MUK Nizna, postavit MUK Podbiel (usetrenie radovo v 10 mil. €) a postavit suvisly usek Dlha-Nizna-Tvrdosin. Plny profil na useku Dlha-Nizna by uz bolo lazo-plazo :sunglasses: . Neviem, nakolko je cely usek projektovo pripraveny, ale bolo by to obrovske zlepsenie oproti sucasnej I/59.

Hornooravci chcú rýchlostnú cestu, Dolnooravci tiež
:arrow_right: viewtopic.php?f=35&t=15833

konecne aj samospravam doslo, ze cim budu mat vacsie poziadavky, tym menej a hlavne vyrazne neskor sa bude stavat

nerozumiem tvrdeniu z článku, že: “Na zváženie je aj čiastočné riešenie - zatiaľ dobudovať úsek R3 z Tvrdošína do Podbiela so zjazdom do Studenej doliny, čo značne odľahčí aj Podbiel.” Ušetrila by sa snáď cesta cez Nižnú, ale cez Podbiel? Tam by sa skôr predĺžila, s výnimkou cestujúcich na Zuberec, ale tých bude asi málo.

Treba si rozobrať jednotlivé smery.
DK-PL obojsmerne - cesta by sa predĺžila o úsek z križovatky I/59 na MÚK Podbieľ , ale obišla by sa celá Nižná- malý mínus a veľký plus
(LM, Huty, Oravice)Zuberec-Tvrdošín,Trstená,PL obojsmerne - cesta by sa skrátila o prejazd Podbieľom - plus
Zuberec - DK - obojsmerne - cesta by zostala v rovnakom tvare - nula

Otazka znie, ci by sa tranzit presunul na nevyhovujucu II/584, ktora ma v tomto useku de facto parametre cesty III. triedy. Aj ked ani sucasny prejazd Podbielom na tom nie je o moc lepsie.

Idealne by bolo postavit usek medzi Dlhou a Niznou cely, hoc aj za cenu dlhsej vystavby. Tym by bola severna R3 celkom slusne poriesena.

ono staci keby obetovali krizovatku v niznej .. ta samotna bude stat minimalne 20-25 mio euro ..

Ano, vsak to pozaduju aj v tom liste - vypustit MUK Nizna + stavat radsej cely usek v 1/2 profile, avsak tieto usetrene peniaze zrejme nepostacia na kompletne predlzenie useku z Niznej cez Podbiel az do Dlhej, ktory obsahuje aj kratky tunel Podbiel.

Takze bud je potrebne navysit financie na R3 alebo vyuzit cim skôr dnesne nizke ceny stavieb - ak Janovce-Jablonov II. s dlzkou 9,5 km v plnom profile stoji dnes ~ 130 mil. €, terenom velmi podobny usek s dlzkou 14 km v 1/2 profile by nemusel byt o moc drahsi. Program vystavby D a RC pocita s cenou 117 mil. € a cca 25 % usporou pri tendri.

Ťažko veriť, či slová dosluhujúceho ministra Figeľa ešte majú nejakú váhu, alebo už len chytá nových voličov, ale :…

viewtopic.php?f=35&t=15989 - spomenuté pri otváraní PPP2 Nitra-Selenec

Ak by to tak bolo, ktoré dva úseky R3 na Orave sú to? Andrej spomenul v inej téme jeden - Tvrdošín-Nižná, druhým by malo byť asi pokračovanie na Podbiel alebo by to mal byť nejaký iný?

no tazko, ziaden dalsi usek okrem obchvatu Tvrdosina nie je pripraveny

Teoreticky Dlha-Sedliacka Dubova - jedna sa len o 4 km, ktore je mozne rychlejsie pripravit a zaroven napojit na I/59. Alebo vypoculi dura a budu stavat predlzeny usek Tvrdosin-Nizna - podobne to ziadaju aj starostovia obci na Orave a ZSK. Vzhladom na stav pripravy vsak pochybujem, ze akykolvek usek sa podari zacat buduci rok.

Takže vieme viac a je to tak, ako spomínal Andrej
…Navyše v porovnaní s týmto programom sa podarilo pridať aj pôvodne neplánovaný úsek R3 Dlhá nad Oravou – Sedliacka Dubová…

Na tento úsek sa teším. Je síce krátky, ale pomôže dosť, osobne si myslím že viac ako obchvat Tvrdošína po Nižnú.
Ako bude pokračovať táto R3 v smere od Or. Podzámku? Vystúpa R-ka v smere ako dnes končí dohora a doľava na vŕšky poza RD a cesta pôjde v starej trase popod R3?

Celkom som nepochopil, ktorý úsek myslíš. Ak pokračovanie na Sedliacku Dubovú a Dlhú, tak to nakreslil mirkobb

:arrow_right: [album_photo]4430[/album_photo],

ak myslíš opačný smer na Dolný Kubín od Širokej, tak v správe EIA, sa píše toto :
Územné vedenie trasy
Trasa je vedené v súbehu so súčasnou cestou I/59, ktorá bude po vybudovaní rýchlostnej komunikácie R3 (ďalej len „R3“) tvoriť súbežnú komunikáciu v úseku Dolný Kubín, časť Kňažia -Oravský Podzámok, časť Široká. Odklon trasy od terajšej I/59 je v km cca 0,900 -1,500, kde sa trasa R3 z dôvodu zabezpečenia plynulého oblúku odkláňa od terajšej I/59. Súbežná komunikácia zostáva v polohe súčasnej cesty I/59 s tým, že cca v km 0,750 -1,100 staničenia R3 a v km 2,000 -2,200 staničenia R3 bude preložená do novej polohy v súbehu s navrhovanou R3.

Osobne mi pride nerealne zacat usek Dlha-S.Dubova uz v tomto prog. obdobi, ved len nedavno ziskal UR a este nebol tender ani na DSP ani na majetkovu pripravu.

Rokoval uz Figel s “Hornooravcami” ohladom spominaneho listu ?
nizna.sk/pdf/R3-ZMOHO.pdf

Myslel som pokračovanie pri Sedliackej Dubovej. Z toho obrázku mi nie je jasné ako presne povedie 1/59 v mieste, kde dnes končí obchvat Podzámku.

Ciastocne je to vidno na tejto fotke
gallery/image_page.php?album_id=36&image_id=222 - dnes v tychto miestach konci R3 - pokracovat bude nalavo (“dohora a doľava”, ako si pisal) od Sedl.Dubovej - na obrazku vpravo po tej “plosine”.