jasne, ze to je strategicka investicia, davno to je na zozname… tiez som cital info, ze do 2 rokov to chce Raz s Kalinakom zacat stavat a pokracovat vo “vojenskom” rezime aj dalsie useky okolo RS
potom super, som len rad! uz aby zacali s vystavbou cim skor, uz vcera bolo neskoro ..ale mam dost obavy po spusteni vystavby celej D3 a priorite dokoncenia D1+ meskajucej R4 ze toto ostane v urovni razovskych kecov resp ze to pojde zial na ukor spominanych usekov do uzadia..
preco ? ak to ide z penazi MO a penazi EU resp NATO tak je to vybavene… otazka bude kapacity ale myslim ze D3 sa kludne da v najhorsom poriesit sub z PL alebo CR, a tu to pomoze firmam z , , Juzno-strednej casti, SVK..
To nie je len tak niečo poriešiť subkami.
Stavby máme nielenže predražené lebo “vata”, ale aj stavebné firmy sú neefektívne (interné procesy), ale nemáme ani predvídateľné zákazky. Ak by ste 20 rokov stavali kontinuálne cesty, tunely, železnice, tak zákonite by na trhu boli kapacity, efektívne kapacity. “Rok” veľa, potom “rok” málo, a potom “rok” extrémne veľa. To vytvára neskutočný tlak na cenu (náklady).
aj my na fore vieme ze co je ako pripravene, tak ake nepredvidatelne (?) cena je najma podla toho aka je narocna stavba, v pripade jednoduchsje stavby vidime ze ziadne velke predrazenia nie su.
uvidime ako bude pokracovat priprava. zatial je EIA a rozbehnuta DUR.
ak vieš koľko km sa bude reálne ktorý rok (2026 2027 2028 2030 2031 2032 2033 2034 2035) stavať tak si vlastne prorok ale kľudne mi/nám to sem uveď. vopred ďakujem.
Ja by som ani nepovedal, ze nepredvidatelne zakazky su problem… Kedze taka vystavba dialnice trva roky a firma vie kapacity docasne navysit. Problem by bol, keby sa uplne zmenila koncepcia a napr. zacali sme stavat 100km dialnic a zeleznic naraz okolo velkeho krtisa, tak by to mozno trochu problem bol, ale nie velky. A hlavne ked to vyhra nejaka firma, tak to zas nie je o tom, ze do toho dava 100% kapacit od zaciatku vystavby…
Problem by som videl hlavne v tom, ze tych zakaziek je malo, co sa aj rekonstrukcii tyka, nasledne lokalne firmy, ktore si nevedia planovat kapacity nemaju sancu prezit…
A hlavne teraz, ked sa dokoncilo vela stavieb, tak by mali byt lacnejsi, ved predsa maju volne kapacity nie? Ale opak je pravdou…
Nehovoriac o tom, ze slovensko je fakt male… Pustenim novych hracov (z okolitych krajin) na trh by aspon stlacili ceny smerom dole…
presne tak, tu nic take neexistuje ze extremne vela. tu je malo alebo trochu viac. nejaky 10 km obchvat zvolena na tom nezmeni nic.
@yoggy Dokončili sa 2 veľké stavby, ale pokiaľ firma nemá kontinuitu tak buď znižuje stavy alebo drží stav no tieto náklady si zohľadní neskôr. Vstup na trh nie je lacný, už len vybudovanie zázemia nie je maličkosť a bez perspektívy do budúcnosti to nemusí dávať zmysel.
Lenze jedna bola tunelov a stavba, to nech trapi tunelerov a tych co v nich robia technológiu. Co stavali R2 idu na D3.
a toto sú tie ďalšie náklady čo infraštruktúrne projekty tiež predražujú
Ale nie zvolen. Tam totiz tunely nebudu.
18:37
Ministerstvo životného prostredia vydalo záverečné stanovisko k výstavbe obchvatu Zvolena, ktorý patrí medzi strategické investície štátu.
Čítajte viac: SME minúta - Sledujte najnovšie správy minútu po minúte - SME.sk
Tu je zatial najviac informacii:
hura, konecne!!! uz vcera bolo neskoro a po 12tej ,cim skor sutaz a su sup do realizacie! nech uz stavaju! a omeskane zacharovce batka figa tiez tak budeme mat suvisly usek od zvolena az po tornalu a mohol by sa pohnut aj vychod aspon od sace po moldavu a jablonov cista rovina to by mali lacno vyhodne a pomerne rychlo
no, vcera bol fakt dobry den a symbolicky vitazny gol dal Zvolencan Dvorsky
Zatial to vyzera, ze tento usek je pre nich priorita a MO spolu s MD to budu hnat, drzme si palce.
No konecne ten horuci zemiak, co si medzi sebou desatrocia hadzali Zvolen, Sliac a Kovacova, niekam dopadol ![]()
Ozaj, preco sa dialnice stale tahaju smerom od BA? Nebolo by dobre zacat ich tahat od KE? Mozno by sa tak Moldava a Michalovce dozili dialnice v buducom desatroci, co by vyriesilo vacsinu komuterov do KE… Obchvat Lucenca a Rimavskej Soboty su dolezite, ale zrejme tade denne nejde az tak vela ludi do prace. Od Moldavy na Roznavu to nevyzera zle a Soroska je nezjazdna iba par dni v roku, ked tam nahodou snezi a brzdia to kamiony, inak tam kazdy chodi 150km/h po tej rovine co som si vsimol.
Obchvaty lucenca a rimavskej soboty nie su dokonale ale uz davno existuju. Soroska bola zablokovana naposledy ked vytahovali znicenu vlakovu supravu po zrazke pri tunely, inac minulu zimu ani raz a predtym tusim 1x. Zvolen nabral na vyzname ked sa postavil kus R2. Nastastie sa nestavali podla toho kde chodi kolko ludi do práce ale podla toho kde je premávka najmenej plynula aby bol co najvacsi prinos.
20 príspevky boli zlúčené do existujúcej témy: Regionálne rozdiely a infraštruktúra vyššieho rádu