Som Zvolencan, dokonca byvajuci na Sekiery, a musim povedat, ze Milos ma v tomto urcite pravdu. Ja to vravim uz dlho, ze nerozumiem preco to Manka vtedy zatrhol. Pre Sekier by to bolo urcite najlepsie riesenie. Teraz sme tam aj tak odrezany I50tkou a pokial by sa tato Rka robila skutocne s citom, zapustena do zeme, presypana, tak by to bolo urcite omnoho lepsie ako to je teraz. Z mojho pohladu je to nie len vyhodne pre obyvatelov (zidem z kopca a som na vypadovke z mesta), ale skutocne aj najlepsie mozne riesenie pre Zvolencanov. Pokial by sa to tahalo severne od mesta ako su vsetky varianty cez Sliac, tak by znicili dolezite urbanisticke uzemie, jedno z mala kam sa chodia Zvolencania relaxovat. Prechadzka popri Hrone na Sliac by uz to caro nemala keby tam ponad hlavu mala ist rychlostna cesta.
Posuvat trasovanie dalej na sever je uplne od veci lebo by to vobec neriesilo potrebu obchvatu Zvolena. Neodlahcilo by to mesto, tak ako by to odlahcilo keby to bolo blizsie.
Juzny tunelovy variant je sialene riesenie, ktore je na Slovensku absolutne nerealizovatelne, nehovoriac o tom, ze sa to spolieha na vystavbu VD Slatinka, ktora s troskou stastia nebude nikdy postavena (zabija dalsie uzemie kam chodia Sekiercania/Zvolencania relaxovat).
Takze jednoznacne najlepsie riesenie je tahat to Neresnicou a Motovou. Pokial by sa to robilo s rozumom a s ohladom na ludi, tak by to skutocne malo pre mesto este aj prinos.
V Motovej je malo miesta, rodinne domy su tam na oboch stranach a velmi by ma zaujimalo, kadial by ste chceli tahat paralelnu cestu I. triedy, alebo len samotne napojenie Sekiera na mesto. Je tam sice miesto na rozsirenie v zmysle prietahu 2+2, ale to rozsirenie straca zmysel po vybudovani RC… Na plnohodnotnu RC s mpr 130 tam priestor nie je. A netreba zabudat, ze kusok vedla je koryto Slatiny. To ako si to predstavujete vy, ze zapustena RC a presypane tunely… To by bolo drahsie ako ktorykolvek severny variant a hlavne by to vobec neriesilo napojenie BB smerom na vychod.
Mas pravdu, ze by to bolo drahsie riesenie (aj ked to na prvy pohlad tak nevyzera), avsak juzny obchvat je este drahsi a severny je zrejme nepriechodny. Pri prietahu mestom bude zrejme potrebny aj dalsi tunel kvoli obchvatu Lieskovca.
Plnohodnotná RC sa cez mesto asi nedá postaviť. Ja by bol za čo najskoršiu úpravu I/50 od Budče po Zv.Slatinu na 2+2 s MPR 70-110 a následne by sa postavil ekologicky prijateľný severný obchvat.
A co si vy, Kefalíne, představujete pod pojmem “plnohodnotná RC”? Obchvat Linzu, resp. prieťah, má obmedzenú rýchlosť na 100, v presypaných tuneloch na 80.. Ale Rakúšania to všeobecne s obmedzeniami preháňajú, viď MPR 80 km/h na obchvate Viedne S1 od Vösendorfu smerom na Linz, 3 pruhy v jednom smere, žiadny tunel, obmedzenie platí nonstop vo dne, v noci. Pritom v neďalekom najdlhšom tuneli na obchvate S1 (pri Schwechate) je 100 km/h.
Takže ak by bola na R2 vo ZV MPR 100, možno 110 km/h, tak ťažká pohoda.
Úprava I/50 by situáciu s rozdelením mesta bariérou až do vybudovania obchvatu, t.j. na dlhé roky, ak nie nejaké to desaťročie, ešte zhoršila.
Plnohodnotna RC znamena mpr 130, s vynimkou tunelov.
Prejazd po I/50 je aj v sucasnoti plynuly, a ako som uz parkrat spominal, bolo by to ovela lepsie keby sa posunuli znacky koniec obce pod zimnym stadionom a na dlhej rovinke pri Bucine, alebo pri Bucine aspon zvysili mpr na 70, lenze kde by potom chudaci merali… A ako som informoval pred tyzdnom, vo ZV sa robi presny opak a nie zvysovanie rychlosti Oblasť Banskej Bystrice a Zvolena - #269 podľa ANDi
Trasy sa tomu miestu nejako podozrivo vyhýbajú, ako čert svetenej vode. Nie sú tam náhodou zariadenia špeciálneho významu, lebo podozrivo blízko sú 3 duby?
Tu “kopu volneho nezastavaneho priestoru” vzhladom na relief vies prekonat jedine:
dlhym tunelom, ktory moze byt opat problem pre protesty Sliacu
mohutnou estakadou od R1, ktora bude zrejme nepriechodna pre vzletovu drahu letiska Sliac, znicenie obrovskeho mnozstva lesov a zbytocne exhalaty vzhladom na maximalne stupanie z oboch stran.
A netreba zabudat aj na velku plochu vzacneho arboreta Borova hora, ktore je 3. stupnom ochrany. uzemia.enviroportal.sk/main/detail/cislo/202
Osobne vidim len 2 mozne varianty:
upraveny severny obchvat, je vsak potrebne presvedcit ludi, ze vodu je pri razeni tunela mozne vyuzit aj bez znecistenia - po skusenostiach s Korbelkou to vsak nevidim realne
Dlhy tunel cca. 3-4km na severe (dalej od Sliacu, blizsie k Zvolenu) by bol stale lepsi ako dve 4km tunely na juhu. Prietah neviem, nakolko sa zmesti, ani cenu, takze s tym neviem porovnat.
no, dufajme, ze to postavia cez mesto - ak to bude suvisly prejazd s MPR okolo 100kmh a s MUK, tak nic viac tam netreba. a na bystricu mozu spravit nejaku prepojovaciu cestu 1.tr, ktora neovplyvni ziv.prostredie a nebude stat miliardy (a bude sluzit zaroven aj ako paralelna cesta 1.tr pre R2 cez mesto).
ak to bude postavene, tak sa to bude pouzivat pre spojenie celeho KE kraja na Bystricu, takze minimalne ako cesta 1.tr by sa ten SV obchvat ZV postavit mal.