R2 Zvolen, západ – Zvolen, východ (obchvat Zvolena)

vo stvrtok 25.8. sa otvaraju obalky na hydrogeologicky prieskum

Tender vyhrala spolocnost HydroGEP

Podrobný hydrogeologický prieskum pre stavbu rýchlostnej cesty R2 Zvolen západ - Zvolen východ
V.1) DÁTUM ROZHODNUTIA O ZADANÍ ZÁKAZKY:
8. 11. 2011
V.2) INFORMÁCIA O PONUKÁCH:
Počet prijatých ponúk: 7

NÁZOV A ADRESA HOSPODÁRSKEHO SUBJEKTU, V PROSPECH KTORÉHO SA ROZHODLO O ZADANÍ ZÁKAZKY

HydroGEP, s.r.o.

Hodnota: 450 000,0000 EUR
Bez DPH.
Celková konečná hodnota zákazky:
Hodnota: 321 902,4200 EUR

e-vestnik.sk/#EVestnik/Detail/29742

Prikladám kompletný prepis odpovede Hydrogeológa HydroGepu na moju otázku ohľadne detailov HG prieskumu na uvažovanom severnom obchvate Zvolena. Je to už staršieho dáta, odpoveď som obdržal už 21.11.2011:
“Prieskum sa vykonáva od 11.11.2011 a bude trvať počas nasledujúcich 24 mesiacov. Výsledky formou záverečnej správy budú po ukončení a obhájení správy odovzdané aj do Geofondu na GÚDŠ cca 24 mesiacov od podpisu zmluvy. Čiastková záverečná správa bude odovzdaná do Geofondu na GÚDŠ po schválení a prebratí objednávateľom čo je podľa harmonogramu 12 mesiacov od podpísania zmluvy.”

HG prieskum sa robi uz pre konkretny variant, alebo prave tento prieskum ho môze urcit?

uzemne rozhodnutie nemoze byt skor, ako prieskum, takze 11/2013

HG prieskum by mal byť súčasťou nejakej feasibility study na tento úsek, teda má za cieť určiť vhodné varianty z pohľadu HG, z ktorých sa vyberie výsledný. Neviem, či čiastková správa koncom tohoto roku už niektoré z variantov vylúči, môže ísť len o formálny ročný reporting vyžadovaný obstarávateľom - pokúsim sa preveriť to u svojho zdroja.

Do galérie som pridal mapky úseku rýchlostnej cesty R2 Zvolen, západ - Zvolen, východ. Topografická mapa variantu C obvchatu Zvolena R2, Ortofotomapa variantu C, mapka všetkých variantov trasovania obvchatu Zvolena a nakoniec ešte aj priebeh trasovania R2 v priestore obce Zvolenská Slatina.

Už existuje nejaká oficiálna informácia o tom, že variant C3 je vybraným variantom?
Bez ohľadu na to, umiestnenie križovatky I/50 s privádzačom k MÚK Zvolenská Slatina na R2 je úplne nezmyselné, v najmenej prehľadnom mieste na trase, v sedle medzi vrcholmi dvoch kopcov.

Jasne že existuje, ja to pri tých mapkách aj uvádzam, že z posudzovania EIA bol vybraný ako najvýhodnejší práve C variant. :wink:

V záverečnom stanovisku eia.enviroportal.sk/dokument.php?id=67236 na strane 81 sa píše: “Za zásadný krok sa považuje vykonanie podrobného inžiniersko-geologického a hydrogeologického prieskumu v II. ochrannom pásme prírodných liečivých zdrojov, so súhlasom MZ SR - Inšpektorátu kúpeľov a žriediel. Ak sa preukážu možnosti negatívneho vplyvu výstavby tunela na podzemné, minerálne a prírodné Iiečivé vody, bude nutné navrhnúť a zrealizovať účinné technické opatrenie na elimináciu negatívnych vplyvov tak, aby sa vylúčilo nevratné negatívne ovplyvnenie prírodných Iiečivých zdrojov v Sliači a Kováčovej.”
Prieskum začal realizovať HydroGEP v Novembri 2011, kompletnú správu by mal podľa zmluvy dodať do 24 mesiacov, čiastkovú správu do 12 mesiacov. V prípade, že by existovalo preukazateľné riziko, že navrhované trasovanie tunela naruší existujúce hydrogeologické pomery v oblasti, neviem si, okrem pretrasovania, predstaviť, ako inak by bolo možné vylúčiť nevratné negatívne ovplyvnenie prírodných Iiečivých zdrojov v Sliači a Kováčovej.

Mne sa najviac pozdava C2.
Ale myslel som, ze to bude blizsie k ZV (juznejsie) nejak krizom cez Borovu horu. Tym by mohli odpadnut tie problemy s ochrannym pasmom okolo kupelov Sliac…

Naozaj existuje varianta s tunelom len 340 m? :open_mouth: Ked ano tak som milo prekvapeny a dufam ze nemusime prilis dlho cakat na stavbu.

Podla DUR sa dlzka tunela blizi skor k 500 m, ale aj tak je to kratucky tunel na to, aby sme sa tohto useku prilis obavali. Horsie je to s financovanim.

Do konca roka mal byt hotovy hydrogeologicky prieskum ohladne pramenov pri Sliaci, vie niekto nejake info?

Prieskum robila firma Hydrogep http://www.hydrogep.sk/, informacie mi posledne poskytol p.Matus Kluz mailto:matus.kluz@hydrogep.sk, kontaktoval som ho niekedy na zaciatku HGP. Mozes mu skusit napisat…

A ktory variant vysiel v ramci HGP ako najvyhodnejsi?

NDS nezverejnuje zavery studie?

viewtopic.php?f=35&t=18837 ked to ma ist cez fondy urcite sa robila neaka studia na zivotne prostredie, opravte ma ak sa mylim.

trasovanie + EIA:
enviroportal.sk/sk/eia/detai … len-vychod

Odpisal mi, ze na zaklade zmluvy s NDS, nie su opravneni poskytovat informacie tretim stranam.
Takze znova opakujem moju otazku, NDS zverejni zavery studie?