a preco by musela ? opakujem, radovo bohatsi schwechat nema mimo dialnicneho obchvatu ziadnu alternativnu cestu a dokonca byvaly prietah 2+2 prebudovali na 1+1 s cyklocestami a BUS pruhmi
okolo schwechatu je bohata cestna a dialnicna siet, neviem co z toho je “oficialny” obchvat a co nie, takze neviem ci je to spravne porovnanie…taky frydek-mistek, o trochu vacsie mesto ako ZV na tranzitnom tahu ma prietah s MUK a planuje sa aj obchvat…ale mozeme tu porovnavat donekonecna… min. na casti prietahu cez ZV pojde nielen tranzit a lokalka z okolia ale aj mestska doprava (sekier, motova), tam je hrozba ze kapacita o par rokov nemusi stacit, a btw. vsade chcu mat dialnicne obchvaty ale ZV nemoze mat ani 2 cesty popri sebe lebo sa vraj nezmestia…tak to snad nie. bude sa to musiet riesit lebo ak ma 1 stvorpruhovka pre vsetko tak kazdy bude chciet mat pripojenie…to bude trosku vela MUK.
Ako pisal devil, ta zachadzka bude tak ci tak lebo R2 pri zvolenskej slatine konci v poli a ked pojde R2 v trase sucasnej cesty tak sa bude musiet dotiahnut k R2, ale co je dolezitejsie, cez mesto a este aj cez tunel, bude maximalna rychlost urcite obmedzena predpokladam na cca okolo 90 km/h mozno aj menej, kdezto pri severnom obchvate mimo mesta, bude celkovo maximalna rychlost urcite vacsia, takze v konecnom dosledku bude severny obchvat podla mna casovo urcite rychlejsi aj pre smer Detva → Bratislava.
Aby sa tu viackrat neopakovalo to iste, uplne suhlasim s tym, co napisal Peterman. Som presvedceny, ze SO je realizovatelny a dufam, ze pri hladani riesenia sa bude vyrazne brat do uvahy aj napojenie na BB ako na krajske mesto, pre skoro vsetky juzne okresy a po dobudovani R1 (BB ↔ RK) v buducnosti aj napojenie na sever a D1, co by v pripade juznych obchvatov vobec nepomohlo a velka cast ludi by cestovala znova len cez mesto.
Nerozumiem prístupu keď niekde trpia, tak môžu aj inde. Nejde skôr o to, aby sme sa poučili zo starých chýb a neopakovali ich? Alebo sa budeme držať slovenského národného športu “závidím susedovi ešte aj väčšiu žihľavu na pozemku” …
žihľava je liečivá
Prietah ma navrhovu rychlost 80 km/h, pravda od jeho postavenia sa sprisnovali poziadavky na smerove vedenie, takze dnes uz mozno niektore jeho zakruty nevyhovuju ani navrhovej 80tke (pripominam ale, ze navrhova rychlost nerovna sa MPR). Ak by bol tunel, MPR v nom by bola 80 km/h (snad esicko medzi Okruznou a Mladeznicou vyhovuje 80tke), ak by samozrejme neboli do toho tunela priliz strme zjazdy / vyjazdy (v tuneli nesmie byt MPR vyssia nez navrhova). Okrem toho, zakruta uz za ZV na stvorpruhu v smere na ZH je priserne ostra, tam navyse moc nie je ani priestor na jej vyrovnanie.
Ta zakruta za ZV pred R1 je ostra ale take su aj okolo Novej Bane je tam 110 to sa da.
Aj tak to cele od R1 popod Pusty hrad bolo planovane ako R2 si myslim, naco inak stvorpruh?
Bolo to planovane ako privadzac dialnice D65 (Nitra - Martin) - cize stvorpuhova cesta prvej triedy.
ja nebyvam ani nahodou pri dialnici, byvam na dedine v ulici kde je ticho jak v hrobe, to len aby si si nemyslel ze “zavidim”
pointa je, ze kvoli ciastocne kompenzovanemu trpeniu malej skupiny ludi na par rokov predsa nemusim vytrieskat stamiliony uz teraz, ked existuje x dolezitejsich miest ktore treba na slovensku riesit…inak povedane dava ovela vacsi zmysel spravit na 10-12 rokov prietah mestom za zlomok penazi a za usetrene postavit 3 dalsie useky na R2, co bude mat radovo vyssi spolocensky prinos jak jediny obchvat mesta, medzitym stavat dolezitejsie useky po slovensku (kludne nech sa napr dokonci cela R2) a za tych 10-12 rokov sa vratit ku ZV…uz som spominal, krasny priklad tohto pristupu je maribor a funguje to takto vsade vo svete, nerozumiem preco chceme vymyslat koleso zrovna vo zvolene
a bohuzial nielen vo zvolene. ako som pisal uz vyssie, najkatastrofalnejsie je tento pristup na D3, kde sa rozostavali najzbytocnejsie a najdrahsie useky, ale tie potrebne sa nestavaju resp su este viac predrazene, co je uplny non-sense..
ale aby sme uz bavili konkretne tu su varianty.
zeleny vyzera asi najlepsie, su to dva mensie tunely 900 m a 1600m, ale pochybujem, ze do toho stat pojde. plus ludia budu aj tak protestovat ze im pojde pod panelakmi tunel .. pricom toto by mohlo byt docela schodne riesenie pre vsetkych.
ale ani ten mestsky variant nie je zly, spolu s vyvolanymi investiciami by to mohlo byt OK.
severny kompletne prekopali a posunuli k zvolenu, ale tiez je zjavne nepriechodny
s tym ze ta nova MUK co tam ma vznikut je este brutalnejsie ako pri presove ..
fialovy variant je ciste scifi .
a kedze zvolen pojde zjavne proti vsetkym variantom okrem severneho, tak zvolen bude aspon 2-3 dekady trpiet.. pritom na tom zelenom by sa mohli dohodnut.
[album]34931[/album]
Vacsi obrazok: m.smedata.sk/api-media/media/ima … 77907.jpeg
Jeden “mestsky variant (bledomodry)” prosim.
(aj ked, prezil by som aj tu oranzovu )
Severný variant - teraz ten oranžový je v každom prípade najlepsie riešenie
- rieši všetky hlavné smery ( BA-LC; LC-BB..)
- ide mimo centra
- nezasahuje do obytných zón
- neruší pohľad na dominantu mesta
- je na hranici ochranného pásma liečivých prameňov
- MUK s R1 mozno este poriešiť jednoduchšie a elegantnejšie - oproti Vydumancovi v Prešove oveľa zrozumiteľne riešenie
- ked sa este tento variant vylepší zohľadnením miestnych pomerov bude veľkým prínosom
- tuším dokonca mene zasahuje do priestoru ochrany liečivých prameňov ako stavajúcu R1 na BB
Mesto by malo tvrdo aj s podporou obyvateľov trvať na tomto riešení
Postavením tohto obchvatu a predĺžením R2 po Lučenec by sa veľmi pomohlo tomuto regiónu aj južným okresom… Mali by uz oveľa lepšie napojenie na diaľnicu a lepšie výhľady na ekonomickú prosperitu ( ale to mozno mnohy budu brat ako klišé …, ale bez toho sa táto čast SK nezdvihne)
I mne sa pri pohľade na “mapu” tiež najviac pozdáva zelený variant. Nepoznám to v reále, in situ, tak znalejší miesta to vedia lepšie posúdiť, ale i toto ich posúdenie nemusí to byť vždy objektívne. NO, Peter Košík, predseda poslaneckého výboru za Sekier a priľahlé mestské časti, je vo vyjadreniach ostrejší. Radikálne odmieta všetky tri varianty (južné).
Aj mne vychadza oranzovy variant ako najlepsi dokonca by sa ani nemali burat ziadne Domy len garaze.
suhlasim ze vsetky varianty su akceptovantelne aj ten bledomodry ak sa vyriesia krizovatky, hluk a kapacita. tiez si myslim ze stat prvotne nepojde zelenym variantom.
Zvolencania startuju peticiu za severny variant a proti vsetkym ostatnym, Sliacania uz peticiu proti severnemu pred 2 rokmi absolvovali ta3.com/clanok/1052033/cesta … sliac.html - to nevyzera dobre. V prvom kole remiza (peticia proti peticii), ale v dalsich vyhrava Sliac, lebo sucasna cesta medzi R1 a R2 vedie cez Zvolen a nie cez Sliac. To by mali Zvolencania zvazit a nieco si vybrat, tiez si myslim, ze zeleny je najmensie zlo.
na mestskom variante je zvláštne to, že vôbec nevyužíva cestu okolo Bučiny až po Zvolenskú Slatinu, ktorá si priam pýta jednoduché rozšírenie na 2+2.
ja som za oranžový. zelený je rovnako dlhý, tiež sú tam tunely a nerieši smer DT-BB, lebo pre autá bude naďalej výhodné jazdiť po I/66
Bola aj taká možnosť, aj keď rozšírenie je možné, nebolo by to už riešená ako rýchlostná cesta. Nakoľko aj keď sa to nezdá je tam veľmi veľa príjazdov bez možnosti iného napojenia.
ja si stale myslim ze sa mal urobit ako v uzemnom plane prietah I/16 a neskor urobit normalnu R2.. ale taka moznost na slovensku nehrozi