[quote=“mirecko255”]
Pridal som komplet celý platený článok: Obchvat Zvolena na R2 sa dostal do patovej situácie.
Po prečítaní celého článku a argumentov Sliača a Kováčovej som si uvedomil, že ak k výstavbe ďaľších úsekov diaľnic, rýchlostných ciest, ale aj iných infraštruktúrnych projektov ( železnice, cesty I a II triedy, a pod. ) budú takto pristupovať aj obyvatelia iných miest a obcí, tak sa výstavba nových úsekov úplne spomalí, a bude permanentne blokovaná ..a to možno niekedy len úzkou skupinou ľudí v obci, či meste.
Keď si pozriete katastrálne územie Sliača, tak nové trasovanie ide úplným krajom ich KU, tých pár desiatok metrov čo zasahuje do KU Sliač je buď niekoho osobný záujem, alebo politikárčenie na úkor celospoločenských potrieb. Táto nová trasa maximálne zohľadňuje aj potreby Sliača, liečebných prameňov a je vedená v tesnej blízkosti arboréta Borová hora.
Čo sa týka Kováčovej, tak tam argumenty sú pre zdravým rozumom uvažujúceho človeka úplne nepochopitelné. Existujúca R1 obchádza intravilán Kováčovej juhovýchodným okrajom. KU Kováčovej presahuje túto cestu na juh, o niekoľko sto metrov, až k priemyselnej zóne Zvolena, ale neviem si predstaviť v tomto priestore výstavbu. Ak by tam k nejakej výstavbe prišlo, tak asi len komerčného charakteru, nie bývania. Tu sa totiž tiež na R1 napája I/66 zo Zvolena a vlastne ohraničuje tento priestor KU Kováčovej z východnej strany. Nová trasa R2 sa odpája od R1 v smere na východ (južne od existujúcej R1) ešte pred terajšou križovatkou R1xI/66 a teda je vedená vo väčšej vzdialenosti od intravilánu Kováčovej ako R1. Použitím PHS na R1, ktoré tam teraz ešte nie sú sa hluk dá z R1 maximálne znížiť. R2 je v oveľa väčšej vzdialenosti, tam asi potrebné už nebudú.
Myslím, že pri takýchto strategických líiových stavbách by nemohla byť možnosť donekonečna niečo bjkotovať a podávať sťažnosti, námietky, protesty. Stálo by za úvahu aj upraviť stavebný zákon, aj pravidlá obstarávania.
Lebo samôže stať, že tento potrebný úsek dopadne ako Korbeľka, Višnové,… kde sa projekt musel pripravovať po rokoch nanovo (zjednodušene som to myslel, ale pointa je jasná)