R2 vseobecne

a co si tym chcel povedat :question: ze intenzita ma vacsi vplyv na jazdu ako parametre cesty :question:

To, ze zle cesty boli a su aj na severe. Nie vsade na severe je C11,5 ako snazis podsuvat.
Netvrdim, ze taketo cesty su OK, ale je to standard na mnohych usekoch ciest prvej triedy (Sarisky Stiavnik, Fackov). A tiez, ze pokial je dopyt po ceste, ta zvladne vysoku intenzitu aj v zlych parametroch. Ta cesta pred PB zvladla podla scitania z roku 2005 intenzitu 18000, co je tri krat viac ako na juhu. A to ze je tam teraz dialnica s tym nema nic spolocne.

ano, auta po nej presli tak ako prejdu aj cez batku. na tu cestu pri sverepci nadaval kazdy kto tadial chodil. aj teraz ked uz existuje dialnica je na nej nizka priemerna rychlost. takze nie je to len o intenzitach. anikde som nepisal ze vsade na severe su C11,5. ale od vrtizeru po ivachnovu je cela cesta siroka. neviem ci vsade 11,5 ale 6 metrovu sirku asi nenajdes. to iste brodno - cadca.

na juhu je 8,5 m sirka pri mytnej s nedostatocnou nosnostou, to sa pise v sprave hodnoty za peniaze. kvalitna C9,5 je od lovinobane po RS, ozdany R11,5. okolo RS mozno tiez 11,5 so 70-kou ktora zbytocne znizuje priemerku. potom je ta podivna cesta miestami 6 metrovej sirky o ktorej sa bavime. od figy po KE je s vynimkou sorosky C11,5. tie zavady su teda jasne identifikovatelne, staci tadial prejst 1-2x.

To, že je tam cesta v zlých parametroch je dovod na prestavbu cesty na slušné parametre a nie postavenie diaľnice, resp. by to malo byť rozhodne nezávislý projekt.

ved aj je na figa-batka, tak nech to spravia namiesto R2. aj pri polovicnej cene sa usetri tak 30 mega co je smiesny peniaz oproti cenam na vasej D3. lenze znovu ti opakujem ze to je jediny pripad.

krivansky potok je chranene uzemie, mytna sa da riesit len obchvatom, bakta a batka tiez. soroska je tiez chranene uzemie nic ine ako tunel neprejde.

tak na toto musím reagovať. mýtna sa dala riešiť obchvatom ale pritom nesúhlasíš s polprofilom ale len plným? mýtnu som tento rok prechádzal viac ako 10x. intenzita akceptovateľná, ale vždy sa nájde niekto kto musí ísť mimo obce 60-70km/h. a od Lovinobane po potok takmer všade plná čiara. polprofil/obchvat by nechal slimákov na starej ceste…

poloprofil je akceptovatelny ak je kratky, dlhy poloprofil je cesta smrti. a to ti tu uz x-krat vysvetlili ze 11,5 nie je dobry parameter, bohuzial u nas takto stavaju aj r-ky aj jednicky po kt. tu vsetci volame. problem je ze nikde nemas zaruku ze tam nebudu neprehladne useky a dlhe plne ciary. a nikde nemas zaruku ze tam nepojdu pomale auta. tie su aj okolo ozdian…

staval by som 12,5, to je ideálne pre trojpruh. takto sú spravené Ožďany a nie je to žiadna cesta smrti. nakoľko je tam trojpruh len na krátom úsek tak nie je zrkadlovo otočený. pomalé auto síce neobehnem na jednopruhu, ale na dvojpruhu bez akéhokoľvek rizika.

instantstreetview.com/@48.3 … ,-2.91p,1z

to je pruh navyse do kopca tak ako okolo figy. nie je cela cesta ako 2+1. take sa nestavaju.

nestajú, ale mohli by sa. 12,5 by stála tak o 5% viac ako 11,5, ale komfortom by boli úplne niekde inde. ušetrilo by sa nemalo oproti 22,2/24,5/26,5. intenzity na plný profil nemáme ani na Spiši, nieto na Gemeri.

ano .. slusna 12,5 mimo dedin by tam urcite stacila - ale nie polprofil (lebo skrz ine technicke poziadavky, by na vacsine bola plna ciara a zla prehladnost) .. mne osobne by stacila kvalitna prelozka I/16 ( napr. v trase planovenej R2 a napr. v parametroch ako je medzi Jablonovom a Dvornikmi) .. zial vieme, ze realizacna/vysutazena cena by bola takmer rovnaka ak R2 ..
ak sa dokonci Krivan-Tomasovce, je tam nevyhnutne spravit len :

• Ozdany-Figa
  • Soroska (cokolvek)
  • skusit nieco s usekmi (prelozky jednicky nech nejdu cez obce ?) Coltovo, Bohunovo,Plesivec (a uz ani Cecejovce by tak nemrzeli, ale)
  • par drobnych oprav na existujucej zvysnej I/16
    a je to v pohode

suhlasim, mohli by sa.

richie, Jablonov - Dvorníky sú 11,5, obchvat Dvorníkov 12,0.
Preložky jedničky ako ich uvádzaš bude problém nakoľko tam už raz preložky boli, tie cesty vedú krajom obce, domy sú vzdialené od cesty, a už nie je kde jednoducho/lacno preložiť cestu znovu. Je chybou obcí že ich odbstavali. Na Slovensku sú stovky obcí, ktoré by si zasúžili aspoň takto odklonenú dopravu.

jasne, rozumiem .. aj Plesivec ? .. mne osobne tie useky az tak nevadia, akurat Plesivec si asi casom (ked sa zvysia intanzivy) namontuje semafor ..
ohladom tych parmetrov - bol som v tom, ze aj Jablonov - Dvorniky je sirsia cesta (tak som sa mylil, ale je celkm prehladna, len skoda tej dlhej plnej ciary …)

Mrkol som sa na oficialnu vladnu stranku o OPII. A pri velkych projektoch opii.gov.sk/download/b/zozn … ke_3_0.pdf stale figuruju dva:
Prioritná os 6 - Cestná infraštruktúra (mimo TEN-T CORE) P. č. Názov projektu

1. R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou (Soroška)
  2. R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany

Dufam, ze to tak aj ostane.

Ja im uz neverim, vyhlasuju sutaze ako o dusu ale zatial ziadnu neukoncili, neviem o co im ide ale o skutocnu vystavbu asi nie :astonished:

Presne tak DrX, ja dufam ze ta soroska zostane len na papieri :laughing:

Mimochodom neviem či je to aktuálne. Mám pocit, napr. že reko Čadca - Krásno nad Kysucou bola už hodne dávno odtiaľ vyhodená z dôvodu, veľkého objemu peňazí…

Bolo by dobré ak by tieto dva pravdepodobne najdôležitejšie úseky R2 začali stavať čo najskôr.