Cesty I. a II. triedy a prestavba alebo rozšírenie jestvujúcej cesty I. a II. triedy spojené so zmenou kategórie vrátane.
takze vymena asfaltu, odbocovacie pruhy sa daju urcite bez EIA, ani oprava a zosilnenie krajnice nie je zmena kategorie. EIU nerobili ani pri projektoch VUC BB ktore som si overoval npr. rekonstrukcia II/571, ktora ma urcite viac ako 10 km co je limit podla zakona 24/2006.
pokial by islo o zmenu kategorie tak to tiez neznamena ze sa vratime o 10 rokov dozadu, to si len strelil bombasticke cislo, ale pri EIA sa hodnotenie robi podla toho aky vplyv na ZP sa predpoklada. v ziadnom pripade sa neda porovnat rozsah hodnotenia uplne novej cesty s rozsirenim starej o 1-2 m, potom EIA prebehne aj do roka, nebudu sa burat nijake objekty na novej trase, nepojde cez nijake citlive objekty vlastnikov ani ochranarov.
mozes mat dokumentacie na R2 ale pokial nebude fin. krytie R2 tak UR daju do suflika. vid stranku nds. silne pochybujem ze OPD 2014-2020 bude riesit suvislu R2 na PD. staci ked spomeniem sorosku alebo SO PO, R3 atd…
kremnicke bane maju suhlas vlady na zacatie obstaravania, kolko D/RC ma takyto suhlas, aspon predbezny ? obstaravanie sa natahuje je len predbezne oznamenie ale to sa natahuje aj pri vela usekoch D. bud rad ze obchvat BN ma DSP a teda vysoku pravdepodobnost ze sa zacne stavat.
Keby sa uvedene upravy urobili najblizsich 10 rokov, bolo by to skvele. Problemom je, ze sa nic take nechysta. Hovoris, ze odboc.pruhy su samozrejmost, ale ja ich takmer nikde nevidim.
Ako pisal devil, neda sa ocakavat ani vela financnych prostriedkov, kedze to nie je koridor TEN-T a ERDF sa pravdepodobne minie na Sorosku ci ine useky R2, R4, predovsetkym stred a vychod SR. Bude treba dofinancovat useky D1, ktore sa pripravuju nie 10, ale 30-40 rokov. Myslim, ze bude uspechom, ak sa po skonceni useku Ruskovce-Pravotice zacne vzapäti stavat niektory z vedlajsich usekov. Suvisla R2 TN-PD urcite nie.
Andrej reagoval som na názor Okorec-a , ktorý píše :
" Ja si viem predstaviť našu cestu od hraníc do ZH v takých parametroch ako je na opačnej strane od hraníc po Slavkov."
Ja hovorím, že to časovo a finančne nemá zmysel a lepšia je varianta , keď sa R2 postaví v1/2 profile, tak ako je naprojektovaná po etapách…
Rekonštrukcia ako ju chápeš ty, teda bez zmeny šírkových parametrov je len odstránenie zanedbanej údržby . Odbočovacie pruhu sú “samozrejmosťou a patria k tejto kategórii cesty automaticky” som písal s ironickou nadsádzkou, že tak to je všade v civilizovanej Európe , viď Nemecko, Rakúsko, Holansko - a v Holansku to teraz často menia pri križovatkách na bezpečnejší kruhový objazd. Okorec nehovorí o rekonštrukcii, ale o modernizácii. Na príklade Kremnických Baní som poukázal, že to bez EIA v prípade modernizácie asi ťažko pôjde a keď poznáš trasu, uviedol som most cez rieku Nitrica, v zákrute s nevyhovujúcim polomerom / teda bodovou závadou, miesto častých DN/a tak by sa musel postaviť nový most a to bez EIA asi tiež nespravíš. Ďalej som uviedol príklad odbočovacích pruhov pri obci Nitrica, ktorý sa rieši už 20 rokov / tiež bodová závada/, podobná križovatka je aj pri obci Horné Vestenice.
O súvislej R2 som nič nehovoril, ale som písal, že púšťať sa do modernizácie ako navrhuje okorec nemá význam najmä, keď napríklad nevieme vyriešiť prieťahy obcami Hradište, Dolné Vestenice, Horné Vestenice, a to je napríklad vyriešené a naprojektované v DUR pre R2, modernizácia je odôvodnená v úseku Dérerov mlyn /ZH/, kde ešte dlhé roky bude cesta postačovať a teda s výstavbou R2, aj vzhľadom na intenzity dopravy, sa zatiaľ neuvažuje. Nikdy som nepísal, že v novom programovacom období bude súvislá R2.
Asi hovoríme o tom istom, ale inými jazykmi.
Od Hradišťa po Nováky príliš často nechodím, ale pokiaľ viem, tak tam je dosť možností na predbiehanie, takže tá minútka cez Hradište či cez Vestenice nie je až taký problém. Skôr je problém od D1 po Bánovce, kde je vzhľadom na intenzitu výskytu kamiónov veľmi málo možností na predbiehanie aj keď ide cesta viac-menej mimo obcí ale má zlú kvalitu, šírku a križovatky.
Okorec, o tú minútku by mi tiež až tak nešlo, ale v tých dedinách bývajú vážne dopravné nehody s chodcami a cyklistami a to je určite dôležitejší argument ako nejaká tá minútka . TAK JAZDI OPATRNE NECH SA ťa vždy frajerka dočká.
Podľa mňa je úplne chorý ten princíp, že keď je nehoda chodec vs. auto, tak viňme autá. Ja keď to vidím ako niektorí chodci suverénne vchádzajú na prechod či je na ceste voda, ľad alebo sneh, tak mám pocit, že niektorí ľudia dnes berú legislatívne zákony nad fyzikálne.
Btw, nie je jednoduchšie spraviť podchod/nadchod pre chodcov ako obchvat obce pre autá?
A cyklisti sú kapitola sama o sebe. Hlavne tí čo si mýlia dopravné komunikácie so športoviskom.
To si vystihol, ale ak dokážeme oddeliť chodca od vozidla / napríklad obchvatom obce/, tak to urobme, u nás je veľmi často v pozícii chodca /cyklistu/ dieťa, a to nemá zatiaľ právne vedomie / vyhlášku určite neštudovalo/ a preto stále tvrdím, že rekonštrukcia /čo v našich pomeroch je zväčša len cyklická obnova vozovky/ je nedostatočné riešenie pre I/50 …platí to pre I/50 a samozrejme aj pre iné cesty.
vidím, že to nemyslíš zle, ale aj tak s tebou nemôžem úplne súhlasiť. čo sa týka tých detí, tak podľa mňa je stále dôležitejšia správna výchova ako obchvat. keď toho fracka nenaučíš, že nemá chodiť na hlavnú cestu a že keď ide cez cestu tak si má dávať bohovský pozor, tak ten fracek si aj tak bude skracovať cestu ku rybníku krížom cez obchvat.
proste princíp kedy zvolíme nejaký cieľ a potom hľadáme dôvody prečo áno, je nesprávny. treba si rozobrať problémy a riešiť ich najlepšie ako sa dá. teda každý problém treba riešiť individuálne.
Výchova je výbornou prevenciou, ale pri cestách s intenzitami 10-12.000 vozidiel to decko v čase špičky a podobne aj starý človek má veľmi ťažkú pozíciu, aby stihol prejsť na druhú stranu cesty so zdravou kožou, to už dávno pochopili na západ od našej hranice, vlastne sám dávaš príklad ako to vyriešili na Morave…a stačí sa pozrieť do Rakúska a úplne perfektné je Holansko, kde dokážu myslieť minimálne dva kroky dopredu a aj na cyklistov. Takže medzi nami dvoma nie je až taký veľký rozpor.
Veď preto som písal, že podchod/nadchod je lacnejší ako obchvat.
V Holandsku myslia dva kroky dopredu na chodcov, na cyklistov, na autá vychádzajúce z parkoviska, na všetko a potom to tam vyzerá tak, že kým ideš autom 3 km cez mesto cez 15 svetelných križovatiek 15 minút. Že križovatka dvoch štvorpruhových mestských ulíc znamená aj križovanie štyroch chodníkov pre chodcov a štyroch cestičiek pre cyklistov, takže čakáš pekne dlho kým každý dostane svoju zelenú a o zelených vlnách sa ti ani nesníva.
Ale veď to je o prioritách, v meste je chodec a cyklista chránený nadštandardne, lebo Holanďania si trochu viac vážia ľudský život…tam minúty nie sú až také podstatné. Tam sa ešte dlho nedopracujeme… A na rýchlu dopravu medzi mestami majú diaľnice. A netreba zabúdať, že na približne rovnakej rozlohe územia ako má Slovensko tam, žije 17 miliónov obyvateľov, tomu zodpovedajúci počet vozidiel + možno 20 mil. bicyklov + atď. a preto doprava tam vždy bude intenzívnejšia ako u nás.
A preto ak majú ísť autom 3 km cez mesto cez 15 svetelných križovatiek 15 minút, tak sadnú radšej na bicykel a stihnú to do 15 min. tiež a ešte aj ušetria na benzíne. Je vidieť , že pri tom rozmýšľajú. Nenadarmo sa im hovorí, že sú šetrnejší ako Škóti…za to my najprv naprojektujeme R2, potom niekto povie, že to je zbytočné a ideme uvažovať o tom, že stačí rekonštruovať súčasnú I/50…
Stačí sadnuť do lietadla smer Amsterdam a zhora sa pozrieť ako sa má plánovať a riešiť doprava a celková urbanizácia krajiny. Najprv precízne plánovať a projektovať a potom sa aj svojich plánov držať a dotiahnúť ich do konca…ale to už som mimo a trochu snívam. Toho sa tak skoro u nás nedožijem.
Tak ak sa dotiahne R2 Ruskovce-Pravotice do realizácie do 2 rokov, tak to je dobrý začiatok.
Ale ja práve spoločnosť, kde sa jedinec nie je schopný postarať sám o takú banalitu ako bezpečne prejsť z bodu A do bodu B, ale musí byť chránený všelijakými nariadeniami a opatreniami, nepovažujem za pokrokovú ale za dekadentnú
Aj ty raz budeš mať svojich dekadentných 70 rokov…a o hyperaktívnych 10 ročných deťoch by som netvrdil , že sú dekadentní…dedadentné je to, že nedokážeme V 21. storočí / 40 rokov po lete na mesiac/ u nás oddeliť, pešiu a cyklistickú dopravu od motorizovanej dopravy, tak ako “dekadentní” Holanďania.
Dobre, asi sa nezhodneme v istých veciach. Vidím, že si editoval ten predchádzajúci príspevok. Keď nás bude na Slovensku 20 miliónov, tak potom môžme mať také diaľnice ako v Holandsku. O tom či je lacnejšie ísť autom alebo na bicykli, by sa tiež dalo hádať. A na bicykli cez tie križovatky tiež neprejdeš rýchlejšie, ak dodržuješ dopravné predpisy. Minulý rok som strávil práve v Holandsku 5 mesiacov a myslím, že tu porovnávame neporovnateľné. Navyše, furt by sme si chceli brať príklad zo západu ako keby tam všetko mali dokonalé. Nemajú. Opakujem, definovať problém a vyriešiť. To je spôsob. A nie že, oni to robia tak, poďme to aj my tak robiť. A hľadať dôvody ako to obhájiť. To je obyčajné zakrývanie vlastnej neschopnosti riešiť problémy.
Videl si na vlastné oči ako riešia separáciu dopravy v Holansku, a tvrdíš že to robia zle? Dobre som to pochopil? Máš právo na vlastný názor a ja ti ho neberiem.
Vysvetli mi, kde v Bánovciach nad Bebravou by si postavil podchod alebo nadchod a koľko by si ich postavil? …aby si zabránil stretu vozidla s chodcom?
Nie je racionálnejšie , vybudovať obchvat a úplne tým vylúčiť tranzit?..a podstatne tým znížiť riziko stretu.Pokúšam sa ťa pochopiť?
V tých pár dedinách sú permanentne nehody s chodcami a cyklistami. Je normálne, aby cesta medzinárodného významu pretínala stred obce. Sám jazdíš a vieš aké to spôsobuje problémy tebe. Citujem tvoj názor : "Btw, nie je jednoduchšie spraviť podchod/nadchod pre chodcov ako obchvat obce pre autá? " Okorec, kde by si tam konkrétne postavil podchod, a čo financie , mimochodom vo väčších mestách na to nemajú prostriedky a kde by na to zobrala chudobná obec…Podchod je v našich pomeroch majetok mesta /obce/ . To si myslíš, že Vestenice majú 700.000 Eur na podchod /alebo podchody/ v týchto časoch? Pýtam sa ťa okorec : Zadefinuj problém a navrhni jeho riešenie? Aké je to tvoje? Obce majú problém udržať v chode školstvo a včas platiť za verejné osvetlenie,…neviem či snívam? Neberiem ti právo na názor, ale aké riešenie navrhuješ pre tých “pár” obcí s prázdnou kasou?
Aj Ti odpoviem, navrhol si riešenie, ktoré je z množiny nerealizovateľných. Jediný podchod široko ďaleko je v PD a to bolo šťastie, že sa odstraňovala bodová závada nevyhovujúce smerové a výškové vedenie cesty I/64 a popri tejto veľkej stavbe sa zviezlo aj mesto Prievidza, ale na podchode sa muselo finančne spolupodielať, teda si ho zaplatilo mesto /nejakých 30. mil.Sk/…
Okorec neber túto debatu moc osobne, skôr ju ber tak, že sa niečo nové navzájom v polemike dozvieme. Pekný večer.
PS. Aj tento týždeň bola vo Vesteniciach nehoda vozidla s dieťaťom na priechode a takých tam bolo už veľmi veľa…
Kto má cez 70-rokov ten bohužiaľ už buď nevidí dobre alebo nepočuje dobre alebo nemá postreh a nie vždy ho cez ten priechod má kto previesť. Preto si nemyslím , že to má niečo s dekadenciou…
Môj problém je, že keď idem po I/50 a chytím kolónu, tak je problém ju predbehnúť. Ako riešenie navrhujem rozšírenie vozovky tam kde to ide dovtedy, kým bude reálne možné stavať R2.
Problémy obcí, cez ktoré prechádza I/50 (E572) tu riešiť nemienim, keďže ich nepoznám.
Podchod je drahy Zulo a kazdy kto ma expresne crevne tazkosti si v podchode ulavy. Co tak nadchod. Z lahkej zeleznej konstrukcie. Starosta zeby vyhlasil obecnu akciu, aby sa obcania a hlavne nezamestnany podielali na velmi uzitocnej akcii pre dedinu. Pozhanal potrebny zeleziarsky material, cement. Osadit patky, pozvarat cele premostenie na zemi. V sobotu skoro rano to zdvyhnut a polozit na uz osadene patky na oboch stranach. Dorobyt dlhsie rampy, nie schody, aby to riesilo aj cyklistou, starych ludi a kociare. Volne bocne plochy zabradli nad cestou ponuknut pre reklami firiem, aby sa obci zacali vynalozene peniaze po trosku vracat. Alebo takyto svet uz na sloveskej dedine nexzistuje?