Prosím Ťa, kto povedal, že sa to nedá. Myslím, že iba ty teraz.
Pár strán dozadu je uvedený celý rad opatrení, ktoré je nutné zrealizovať. Nedávno som ho zopakoval.
Znamená to, že NDS by mala dať zaktualizovať dokumentáciu.
Neurobili to. Tak ako za Erséka to bola priorita a šlo sa hlava-nehlava, tak pri ďalšom ministrovi sa to dostalo do šuflíka. Politické rozhodnutie.
Posledná veta je len dôsledok, že keď si si vymyslel, že na Soroške to nejde (čo nie je pravda), tak nech to nejde ani na Korbeľke. Je to nezmysel.
Ja proti Soroške nie som, ale preferoval by som, čo kedysi písal expwy.
Nájdi mi aspoň jednu zmenu stavby pred dokončením, ktorá sa týka razenej časti tunela Višňové po roku 2018.
Keď sa robia zmeny stavby pred dokončením, tak sa dotknuté orgány k tomu vyjadrujú (aj Okresné úrady, odbory ŽP). Ale pochopiteľne sa vyjadrujú iba k danej zmene.
Kritika je úplne v pohode a bolo by zlé, ak by mali všetci rovnaký pohľad na svet. Ja narážam na to, že kedysi si napísal, že nič nové a podstatné nepíšem. Niežeby som bol z cukru, len mi to prišlo smiešne, že raz píšem priam odborne a raz by si to nedal vytlačiť na toaleťák.
S tými nemocnicami si to vzal z iného konca ako som myslel. Podľa mňa nemáš úplne pravdu.
Ale súhlasím, že robiť predikcie je jednoduchšie než v doprave.
Avšak ja som to myslel inak.
Ja vidím úplne iný prístup nemocníc k štúdiám realizovateľnosti a odporúčaniam UHP než majú podniky pod MD SR. A bola to reakcia na tvrdenie, že UHP zarezáva všetky projekty, čo je prehnané aj keby to bolo myslené ako zveličenie. Aj keď je pravda, že na doprave je toho dosť.
V prvom rade takmer všetky univerzitné/fakultné nemocnice si po roku 2020 nechali vypracovať štúdie. Až na Košice každá jedna dostala od UHP odporúčanie pokračovať v projekte. Ak by bola politická vôľa, nemocnice v BA, BB, MT, PO a TT by mohli ísť pomaly do výstavby. KE po nejakých úpravách.
Taktiež vidím iný prístup k odporúčaniam UHP. Netvrdím, že všetky sú geniálne, ale tie nemocnice keď niečomu nevyhoveli, tak to pekne vyargumentovali prečo to nie je možné. Opäť to cez UHP úplne v pohode prešlo, hoci to išlo úplne proti tomu, čo chcelo UHP (BB v projekčnej fáze ešte viac nafúkla veľkosť aj oddelenia, ale odborne zdôvodnila…).
A teraz prejdime na NDS/SSC/ŽSR/ZSSK.
Kopa štúdií nie je podľa metodiky vydanej ministerstvom pod ktoré patria, t.j. nepoužiteľné braky. Za stovky tisíc eur.
Chyby vo výpočtoch, chyby v predikciách (intenzity na postavených úsekoch D3 sú cca polovičné…), závery nekorešpondujúce výsledkom.
Aktualizované štúdie nikde, hoci všetci vieme, že bez nich to nepôjde. Alebo sa robia štúdie na totálne somariny.
UHP vydá odporúčanie, napr. elektrifikácia do HE, aby sa preveril variant na 140 alebo 160 km/h a ŽSR roky opakujú, že nemajú čas. Nehľadajú sa riešenia, hľadajú sa výhovorky, prečo to nejde.
Čo sa týka Tvojich pripomienok k hodnoteniu diaľnic. Ja im rozumiem. Avšak pozri si tie dopravné modely napr. z Kysúc. Spraví sa dopravný model na verzie bez projektu a s projektom na roky 2030, 2040 a 2050. Pritom sa zavedie predpoklad, že v 2030 D3 bude komplet hotová. Takže síce sa hodnotí jeden úsek, ale uvažuje sa s celým koridorom hotovým.
Takže potom to vyjde takto:
Brodno - KNM 0,96
KNM - Oščadnica 0,38
Oščadnica - Bukov 0,25
Keď spravím aritmetický priemer z týchto hodnôt, tak mi vyjde 0,53.
Na celý ťah im vyšlo 0,6.
Ty čakáš, že keď sa budú brať do úvahy celé ťahy, tak sa stanú zázraky. Súhlasil by som, ak by sa tie dopravné modely robili pre každý úsek samostatne…
Pre človeka, čo nie je zvyknutý sa hrabať v legislatíve je to komplikované. Leporelo to nie je.
Ale pre študovaného človeka to nemôže byť problém. Čítal som aj oveľa komplikovanejšie veci než sú naše zákony…
Nemyslím si, žeby každý človek na tomto fóre bol cestovateľ, nadšenec alebo milovník svojho regiónu. Viď zoznam moderátorov.