R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou

Ak som správne pochopil tak myslel rozšírenie mimo “horského” priechodu.

Myslel som rozsirenie aj na horskom priechode. Alternativou k rozsireniu je tunel, ktory bude predstavovat ovela drsnejsi zasah do prostredia. Ale nech uz si kazdy zrata, co sa oplati viac a co bude mat vacsi dopad. Predpokladam, ze nejaka ina trasa bez tunela mozna nie je.

Aha. Už pred niekoľkými rokmi bol problém s doplnením stúpacieho pruhu. Dnes to nemá šancu prejsť.

Obyvatelia Sorosky by podla mna mali aspon na tyzden zablokovat cestu aby to Dolezalovi trochu myslelo a koniec koncov aj ulahcilo rozhodovanie. Sulik ktoreho som nikdy nemusel, pocas tejto vlady mysli asi ako jediny ekonomicky ako pocas korony, tak rychle opatrenia, tak nazor na Sorosku. Ideme zastavit tender, kde Ersek si takmer lahal pod auta. Take rozdiely ministrov su najhorsie pre ekonomiku. Urcovat 100 dni priority vystavby ciest je premarnena strata casu. Spravym mu to za 3 dni aj s rezervou a postaci mi len mapa ineko.

Mimo iného tu čo sa bavíte, ste blázni, ak si niekto mysli ze D, alebo R nahradi rozsirenie alebo nieco podobne. Potom sa necudujte ze ked vyznamny investor si pozrie trasu a uvidi tam 2 pruhy do kopca tak ze to je super. Dost malo kto sa uspokoji s R nie to este s obycajnymi cestami 1 triedy…ved si len pozrite susedne staty…setrit na cestach sa nikdy neoplati, prave naopak.

PS: ochranáry by mali ist do Strážskeho, do Chemičky BA a pod. tam im pesticidy nevadia ani nič ani po 100vkach rokoch. To je trapne, vsade kde ide tunel sa nieco narusi, ved to je logika, ale jazdit po kopcoch v zime za plnym kamionom 5km/h to je fakt na zamyslenie.

Je to cesta skrz Národný park Slovenský kras a nie je možné ani rozšírenie o jeden pomalý pruh v stúpaniach. Cesta vchádza z východu do NP práve za železničným podjazdom, preto sa tam zužuje a vychádza z neho až pri Lipanoch, preto od západu pomalý pruh v stúpaní ani nie je. Ochranári majú problém aj s obyčajnou výmenou povrchu v tomto úseku. https://sk.mapy.cz/s/radovemopo
Tunel popod NP je teda riešením, ale nie tak na hulváta, ako to predviedol Érszéghk. Preto hovorím, že tento úsek potrebuje ešte čas na riadnu prípravu projektov a získanie potrebných povolení.

Hm, nevidím v tom zozname ani medzitým spadnutý most v Trstenej ani medzitým zatvorený most v Kežmarku.
A keď to dám do súvisu s týmto poznatkom sapphira z témy R7:

tak iste tušíš, že som narážal na lacné výmeny obrusných vrstiev (draho fakturované), ktoré vždy končia pred mostami, lebo mosty sú väčšinou krátke, oprava drahšia a dlhšia (a teda na uliatie prachov bokom sa treba viac “narobiť”) a nevidno to tak, ako výmenu asfaltu, ktorá zalepí “bežnému Jožkovi a Ferkovi” hubu.
Takže tie neminuté peniaze by mohli ísť na toto: https://www.cdb.sk/files/documents/cestna-databanka/vystupy-cdb/2019/mosty/kniha_mosty_stavebnystav_2019-01-01.pdf Od strany 8. Podstatný je počet mostov v kategóriách 5 až 7 a ich stúpajúci počet.

Len pre dokreslenie, keby niekto chcel porovnávať Sorošku s Donovalmi, a prečo jedno rozšírenie ide a druhé nie, tak tie dve rozšírenia cesty I/59 v stúpaní od BB sú mimo NP Veľká Fatra aj mimo NP Nízke Tatry.
Cesta I/59 za Starými Horami ide po hranici NP Veľká Fatra a miestami ho aj križuje. Tam žiadne rozšírenie cesty nie je. Až od začiatku prvého rozšírenia cesty na 3 pruhy sa cesta od hranice NP Veľká Fatra vzdiaľuje a už NP nekrižuje: https://sk.mapy.cz/s/dumuhanero Toto prvé rozšírenie sa “nelogicky” začína až niekoľko 100 metrov od začiatku prudkého stúpania, no to je dané tým posledným krížením cesty s územím NP Veľká Fatra.
Druhé rozšírenie cesty pod vrcholom Donovál na Hanesy je už úplne mimo oboch NP.

Soroška ide celá cez NP.

ono je problem ked niekto spochybnuje zakladnu funkciu dialnice…“…spojenie medzi dôležitými centrami štátneho a medzinárodného významu…” a nic mudrejsie ako pocet obyvatelov ma nenapadlo.

(viacerými) centrami, nie len dvomi najväčšími a nie nutne najkratšou možnou trasou.

Áno, ale aj v USA nejde diaľnica dookola USA, lebo všetky naj mestá máš tak do (odhad) 50km od hranice :wink:

Ideme sa porovnávať s USA kde je kultúra áut a diaľnica vedie cez centrum mesta?

:laughing: všetky naj mestá 50 km od hranice :laughing:

čo meješ?

To si napisal.

myslim ze “viacerymi” v pripade Sk hranici so zvelicovanim. okresne mesta medzi ne nepatria ani ked prizmurime oci nad tym na Sk mame prevazne male mesta.

Ber to tak, že D1 spája 6 krajských miest. D1/R1/R2 o jedno menej. Viac vyhráva.

a nie?
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mapa_ciudades_USA.svg
najprv si pozri mapu :wink:

Zas rumunska logika. O co horsie spaja D1/R1/R2 PO so zvyskom SK nez D1 spaja KE so zvyskom SK? O nic, kedze D1 KE-PO existuje a obsluhuje obe. Praveze D1 spaja KE (ktore su velkostou ekvivalentom 3 inych krajskych miest) so zvyskom SK OVELA HORSIE (60km naokoloblizsie) nez R2 spaja PO zo zvyskom Sk (17km extra)!!!
Mimochodom, tento blud a podvod bol presne masirovany meciarovskym MD v case, ked pretlacali D1.

D1/R1/R2 o dve menej. BB nie je na tej trase.

Ja mapu poznam dostatocne dobre. Nam stale nie je jasne co si tym chcel povedat…

Koľký ste v tom jednom tele?