R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou

:laughing: :laughing: :laughing: Stavia tempom usek za 20 rokov.

Len preto, ze nie si schopny pochopit, ze odhad s pred 10 rokov, by mal byt aktualizovany, ale nebol.
Ani mne sa nepaci ta cena, ani trasovanie, ale uradnici rozhodli, tak to tak bude.

S oblubou opakujes nieco, co nema v sucasnosti opodstatnenie a ani neviem odkial to mas a z akeho obdobia.

Jasne, v Skanska su sami idioti a iba ty vies, ze by to nezvladli.

Praveze ak bude mat nezamestnanost v kraji/okrese len 10% vahu v rozhodovani kde sa bude stavat, tak je jasne ze vyhraju opat okresy
kde su intenzity na jednickach 10k+ A to je na tom to blbe, ze konecne sa ma zacat stavat aj na vychode aby sem vobec dosiel nejaky
normalny investor, ale počul som uz aj take hefty ze “vystavba dialnic nemá vplyv na zamestnanosť” a naco stavat tam kde neni su intenzity…
finweb.hnonline.sk/ekonomika/10 … la-analyza
iness.sk/sk/uradnici-vyvrac … ktualitysk

Velmi zaujimave naco potom stavali naprikad predrazenu PRIBINU?
ekonomika.sme.sk/c/20784193/ces … ruchu.html

Vidim, ze sa tomu rozumies. :laughing: :laughing: :laughing:

Precitaj si zmluvu a potom zacni pisat. Po precitani a pochopeni sa ozvi, potom uz snad nebudes trepat nezmysly.

Ved spolu s DrX mozete smutit, ja vam to neberiem.

Choremu mozgu nic nepomoze, dookola bude trepat nezmysly.

neni stavebne povolenie na stavbu a hotova eia, nebude sa staviat takze to asi nova vlada ajtak zrusi..a sme dosli.. aktuality.sk/clanok/752221/ … -rizikovy/?

:laughing:
hej a co myslis tym “nieco robit so svojim zivotom”? Odstahovat sa z vychodu?

:laughing:
vysoká to úroveň debaty…
vidím, že si nepochopil prečo schválne zovšeobecňujem

Jarino to dobre poznamenal ,ROZKAZ ZNEL JASNE

Asi ako ty trepes nezmysly nonstop :smiley: :smiley: :smiley:

Ako som už raz napísal ty a DrX, jeden dáva väčšie perly jak druhý :smiley:

Paci sa mi jak nonstop ignoruješ fakt ze toto tvrdim aj napriek tomu že v trase R2 som nikdy nešiel a pravdepodobne ani nepôjdem a skôr by ma potešilo višňové a Čebrať, aspoň by som sa rýchlejšie dostal do Tatier.

To čo niektorí tu na fóre opisujú ako dopravné peklo je vo vyspelej Európe úplne normálna vec…

Takze uz si si precital zmluvu? Ci nie si ju schopny pochopit?

uz fakt prehanas.

a tych 5 chlapov bude vyrabat ponozky za 50 evry mesacne ako chudaci z azie aby bolo konkurencieschopny. v bavorsku bol kapital aj vtedy ked sudruhovia tuto krajinu vydrancovali najskor menovou reformou a znarodnenim co bola najvacsia lupez v historii. lupez majektu je len cast, mozno vacsia lupez bola lupez know-how a lupez mozgov a ich transformacia a masu nesvojpravnych robotnikov vo fabrikach ktore patrili statu cize nepatrili nikomu a obdobne traktoristov na pode. v bavorsku maju k podnikaniu nejaky vztah tak ako k pode lebo je to ICH fabrika a ICH poda, ICH inovacie, ICH rozvoj. preto padol socializmus lebo toto nikoho nezaujimalo. a sice padol ale mentalitu 2 generacii nevymazes a podava sa dalej…

takze usek sa zacal sutazit ako nedostatocne pripraveny…ktoze bol ministrom pri spusteni sutaze… Jan Pociatek alias Viktor Stromcek.

urcite by to zvladli. podla wiki mali 121,66 miliardovy obrat v 2010, nepredstavitelne cislo, slovensky statny rozpocet v 2019 ma prijmy 15 miliard. tak ako vahostav postavil dsk-tur ako dumping tak skanska by to iste dokazala o par km dalej. ciel dumpingu je vseobecne znamy…npr. silna firma pocas krizy si takto moze upevnit poziciu na trhu. my sa ale bavime o realnych cenach. za kolko by hypoteticky skanska ponukla postavit sorosku v 2012 ? za 150 milionov ? bola by to realna cena ?

tych 20-30 mil/km tunela sa tu objavovalo na fore a jeden prispievatel to dookola obhajoval…dokonca aj ceny pod 20 mil./km ako bezne a nielen v dobrych podmienkach razenia alebo kratkych tuneloch.

vyraba sa ale kolko ludi zamestnava oproti tomu co bolo predtym. nazorny priklad niecoho zaco snad nebudeme obvinovat miestnych:
ekonomika.sme.sk/c/3447904/o-pr … okuju.html

Nicim nepodlozene, neviem potvrdit ani vyvratit. Na Soroske prieskum ukazal znacne rizika, preto aj ponuka by to mala zohladnit. Pramene vody sa daju utesnit, ale jaskynne priestory to mozu uplne zablokovat.

Cize niekto napise nejaky prispevok, nevedno za akych podmienok a v akom case a ty to tu budes 100-krat opakovat? Bolo to pred 15 rokmi ci kedy? Podla mna v dobrych podmienkach aj v sucasnosti moze Skanska ponuknut 30 mil.E/km pri plnom profile.

618 miest padlo nie vďaka chýbajúcej diaľnici ale “Závod v Tornali bol už viac ako rok stratový. Podnik aj napriek prísľubu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR z októbra 2006 nedostal prostriedky určené na zvýšenie zručnosti a kvalifikácie zamestnancov. Hoci Ozeta presunula do Tornale za účelom zvýšenia kvality 167 strojov z Trenčína, nepodarilo sa presvedčiť zákazníkov, aby presmerovali svoje zákazky do Tornale.”

Myslím ze skôr ty nevieš pochopiť, ale urážať donekonečna za iný názor ti ide :wink:

Ja by som hodnotil ako riziko fakt, že obstarávateľ vopred ohlásil možné zrušenie VO v prípade problémov s EIA, ktoré sú v SP označené ako riziko a zreteľne vyznačené. Tým pádom príprava účasti v tendri môžu byť vyhodené peniaze, ktoré sa dajú použiť aj inak.

Porovnávanie s Višňovým môže byť problematické, nakoľko to bol žltý FIDIC a asi nikto z nás nevidel predbežné technické riešenie uchádzačov. Len na verejnosť uniklo, že Skanska so Strabagom projekt poriadne optimalizovali narozdiel od dua Salini - Dúha, ktorí to chceli optimalizovať v priebehu výstavby, čomu sa bránili obstarávateľ aj stavebný dozor.
K záujmu Skansky o veľké tendre (aj keď hovoria o železničných): e15.cz/byznys/reality-a-sta … ky-1363137

okolo 2012 prispievatel co ma tisice prispevkov…

pozeram zmluvu na ll-ds a ak spravne pocitam tunelove polozky 175 az 226 tak je to 213 mil. cize asi 28 mil/km a k tomu su vseobecne polozky co su najma naklady staveniska… kludne ma oprav, tu zmluvu urcite mas. a toto mala akoze podliezt skanska. pre porovanie odhad sorosky je 34 mil./km aj ked su rizika ale vyrazne kratsi tunel jedna rura a druha mensia stolna. uz len to ze sa ma razit uzsi priestor ako pre 2 plnohodnotne rury je iste znizenie rizika.

ak mas pravdu tak aj soroska sa da postavit za miliony az desiatky mil. lacnejsie. a to uz je argument pre HzP.

neviem si predstavit iny dovod ako vysoka cena, ked v azii sa vyraba sa smiesne peniaze. potom 5 chlapov co vyrabaju ponozky je bullshit.

Ja som to napisal v zmysle, ze sa tu vobec netoci kapital. nie ze vsetci 5-ti maju robit ponozky…

Pisat nezmysly v suvislosti so zmluvou a pritom si ju neprecitat, to vie kazdy blbec.

Vidim, ze si sa konecne snazil to spocitat. :wink:

Ja som tam zahrnul toto:
121329
47825
517260
77119
108387
1445818
912061
2393445
2271132
1252764
744844
1458839
1447862
80056702
39920574
13318206
4604867
1704863
3021579
2350135
15364292
7809399
7837510
8594294
1702091
827009
2428205
759185
1999274
3155725
1772644
587745
17532
6428036
358894
1678322
1406610
2925000
1110750

224538128
Nevylucujem, ze som nieco zabudol, ale snad nic velke to nebude.
Tak zhruba 224538128/7,5 = 29.94 mil.E/km, s deponiami cca 31 mil.E/km, samozrejme k tomu by patrila cast nakladov suvisiacich s dielom ako takym, napr. zriadenie staveniska.

„Projekt počíta s drenážovaním a odvedením podzemnej vody, vetranie tunela je navrhnuté prostredníctvom vertikálnej vetracej šachty, ktorá ústi v 5. stupni ochranného pásma. Takéto technické riešenie je v rozpore so stanoviskami štátnych orgánov na ochranu životného prostredia. Život v jaskynných útvaroch je závislý na podzemnej vode," konštatuje ÚHP.

sk.wikipedia.org/wiki/Tunel_Soro%C5%A1ka
Vetracia šachta v hlboká 239 metrov bude v tuneli slúžiť na odvod dymu z tunela počas požiaru alebo kongescie. Počas bežného prevádzkového vetrania nebude šachta využívaná. Tým dôjde k minimalizácii environmentálnych dopadov, keďže šachta je vyústená v chránenom území NATURA 2000. Šachta bude spojená s medzistropom tunelovej rúry pomocou horizontálneho vetracieho prepojenia dĺžky 67,5 m. Vetrací systém je navrhnutý s bodovým odsávaním cez vetracie klapky. Očakávaná intenzita dopravy je relatívne nízka a nedosahuje takú úroveň, aby bolo potrebné dopĺňanie čerstvého vzduchu do tunela. Najvhodnejší vetrací systém pre tunel Soroška je tak kombinácia pozdĺžneho vetrania s bodovým odsávaním.[3][2][1]