Soroška má nameranú prejazdovú rýchlosť okolo 80km/h, tak aký je tam problém keď podľa značenia by nemal byť vyššia ako 60?
Na Soroške nie sú serpentíny. Serpentíny sú na Branisku, Fačkovskom sedle alebo Šturci.
serpentiny su prudke zatacky v clenitom horskom terene. takze tam nie je stupanie a nie su ani prudke zatacky ??
bezne je rychlost okolo 70 km/h. to iste ako na pri batke a bakte. ze obcas prejdes 80 je pravda. to sa obcas podari aj cez strecno.
Nech si spraví názor každý sám, čo je prudká zákruta.
Branisko
google.sk/maps/@49.0085716,20.8467223,16z
Soroška
google.sk/maps/@48.6192416,20.6313622,16z
cize ked je branisko prudsia zakruta tak soroska vobec nie je prudka??? zaujimava logika…
branisko existuje 15 rokov. soroska moze byt najskor o 5 ale skor 6-10 rokov. cize po vyse 20 rokoch po branisku.
a čo má byť? Soroška nám bude stačiť v 2030. bude bodovou závadou aj sa všade bude jazdiť 110km/h. sám tadiaľ jazdím a žiadny problém neevidujem.
"Serpentína (z lat. serpentum – had) je prudká zákruta cesty, spravidla v členitom horskom teréne alebo úsek zložený z týchto zákrut. Väčšinou ide o zákrutu na pozemnej komunikácii, ktorá otočí cestu o 160 a viac stupňov prakticky do protismeru. " (wiki)
Ešte raz poruším pravidlo, že s Devilom sa nediskuje a skusim to vysvetliť.
Začiatok diskusie je
Ciže tvrdiš, že Soroška (nakoľko tam smeroval link) je horský prechod so serpenttínami. Na čo som ja poznamenal, že na Soroške nie sú serpentíny a poukázal som, že serpentíny sú na napr. Branisku.
To že na Soroške nie sú zákruty a stúpania som nikde netvrdil. Zákruty sú súčasťou ciest všade na svete. Aj stúpania. Rozdiel je v tom, že cez Sorošku prejdeš bez problémov všetky zákruty minimálne 60tkou, ale tie Serpentíny na Branisku 30-40. A kamióny musia prakticky zastaviť. To dokazuje aj nameraná prejazdová rychlosť.
pre väčšiu predstavivosť, dve prejazdové videá. Je potrebné si všímať nie hustotu premávky, ale paramtre cesty (šírka, polomery zákrut)
youtube.com/watch?v=X7d3yWcZwaM
youtube.com/watch?v=V6MTlX0LJjk&t
Cize zas nachadzame nejaky zastupny argument pre to, ze preco sa robia predrazene riesenia na D1 a nedavaju ziadne investicie na R2. Ked boli problemom Braniska len serpentiny, tak stacilo preprojektovat zjazd z tej strany aby bol po strani, tak ako na Soroske, a nemal sa stavat tunel, vsak ano… Ale, hlavnym kriteriom ani nema byt, ze aka je prejazdova rychlost, ale aka je bezpecnost. A ta, pokial sa pamatam, bola vzdy v tych uzkych zakrutach (nie serpenatinach!!!) v zaseku Braniska problematicka, a odhadujem, ze statistika nehod bola na Soroske horsia nez na Branisku, lebo ked tie auta idu rychlejsie, tak praveze pri problemoch nedokazu ubrzdit, a tam sa nie je kde vyhnut (stalo sa aj mne).
Inak “zabavny” sumar naokolo-blizsie argumentov proti Soroske:
- Sorosku netreba, lebo nie su intenzity. Odpoved: ani na Branisku neboli intenzity.
- Na Branisku sa nestavalo kvoli intenzitam, ale kvoli serpentinam
. Odpoved: serpentiny sa daju riesit hromadou inych sposobov. - ???
ze na branisku su zakruty prudsie nikto nespochybuje, preto je samozrejme nizsia prejazdova rychlost. ale poprve vsetky zakruty na soroske neprejdes minimalne 60tkou, neviem odkial mas takuto koninu. a podruhe odkial je vlastne ta teoria s tou 60-kou??
tu mas 40ku na soroske, opacnym smerom je tiez potom je uz “nastastie” 60-ka,
google.com/maps/@48.6207332 … 312!8i6656
dokonca 40ka pre NA na opacnej strane
google.com/maps/@48.6068327 … 312!8i6656
toto si teda netrafil
…druha vec ktoru si akoze nevsimas je ze pod braniskom je tunel uz 15 rokov cize uz 15 rokov je prejazd braniskom luxusne vyrieseny a na soroske nie je.
a opat, najobjektivnejsi prispievatel Vlados, ktory udajne tadial casto chodi sa samozrejme neozval ohladom tych obmedzeni.
myslíš tých pár metrov kde treba skutočne ísť 40?
obmedzenie pre NA sa nepočíta. to je dolu kopcom, aby sa na NA nezavarili brzdy. toto nie je len tu, ale takmer na každom prudšom klesaní. či aj všade tam ideme stavať tunely?
tunel pod Braniskom by bol, aj keby žiadna D1 nikdy nebola. na tých serpentínach mali problém sa míňať dve NA.
Soroška je luxusne poriešená už teraz.
hlavne, že Ty si objektívny. s Tebou nemá význam diskutovať. ruku na srdce, nikdy si neprekročil rýchlosť o 10-15km? na Soroške podľa čítačov tam chodí rýchlejšie 85-90% vozidiel, takže tie značky sú tam len aby prudili vodičov. v 21. storočí by tam mali byť premenlivé, ak je suchá vozovka tak by boli ďaleko menšie obmedzenia (možno o 20).
Devil vie vsetko… ![]()
nakladiaky su sucastou cestnej premavky, okrem toho ked pojdes na nakladiakom kt. ide pomaly, musis ist tiez pomaly…cize v zasade na oboch stranach kopca mas 40-60 km/k obmedzenia. na KE strane konci 3. pruh hned za zeleznicnym nadjazdom. ked toto povazujes za luxus v poriadku, mas pravo na svoj nazor. vacsina vodicov co to pozna sa s tym nestotoznuje. 40-60 boli aj pri fige ci ozdanoch. to bolo tiez luxusne poriesenie ??
tu na fore ma presviedcali ze na I/21 aj rekonstrukcii je taka uzka cesta ze dve NA maju tiez problem minat sa. tak preco sa tam nepostavali ziez lepsia cesta aj bez R4 ???
Po rekonstrukcii na I/21 sa nemohli minut 2 nakladiaky kvoli tomu, ze spravili uzsi most. Potom to opravili a tusim ze este aj dokonca teraz je tam znacka “Prednosť pred protiidúcimi vozidlami”. Chces mi povedat, ze na soroske cakas na kazdej serpentine (sorry tam ziadne serpentiny nie su), aby vysli kamiony hore na kopec? Atd. O tom, ake su tam sirkove pomery som ti uz pisal mnohokrat, snad nikdy si nereagoval. Tie sirky nie su vycucane z prsta ale oficialne z databanky. ![]()
Aj ked som z tej “doliny”, ziadnu R4 nepozadujem, fakt by tam (zatial) stacila prelozka jednotky. A inak ako tu uz niekto spominal ze I/16 bola preklasifikovana z dvojky. Tak I/21 (I/73), je tiez preklasifikovana z dvojky a odvtedy nepribudli ziadne obchvaty ani rozsirenia. Vlastne nic.
Tak už jedem do finále…
“Árpád Érsek (Most-Híd) … informoval, že začiatok tendra na zhotoviteľa ďalšieho úseku R2 Rožňava - Jablonov nad Turňou s tunelom Soroška, tiež v dĺžke viac ako 14 kilometrov, je plánovaný v januári 2019.”
https://infrastruktura.sk/t/sutaz-na-vystavbu-casti-rychlocesty-pri-kosiciach-ma-zacat/22609/1
noved prave, Vlados pise ze tunel branisko by bolo tak ci tak aj bez D1 lebo NA mali problem sa minat na kopci. a ja poukazujem ze aj inde je taky problem a ziadna RC nestoji. takze som mu vyvratil argument.
napisal si: “Dolezity je len SO PO a Kapusany - Lipniky”. a teraz pises ze stacia prelozky.
tak ja pisem ze treba krivan-tomasovce a za LC stacia prelozky.
I/16 si napamatam ze by bola niekedy dvojka. mam automapu zo 70´s aj tam uz je zakreslena hrubou cervenou ciarou…
dakujem, si mily. ![]()
Ach, bavime sa o I/21 (I/73).
Aby bolo jasne:
Presov Zapad - Lipniky = R4 - plny profil
Lipniky - Barwinek = Prelozky
Staci?
Inak pozeram mapu z 1955 a mas pravdu, stale to bola jednotka. Neviem kde som to videl ![]()
Zatial co I/21 bola II/556.
Rovnaký problém boli Oždany. Aj tie sa vyriešili, dokonca je tam “môj” oblúbený polprofil aký by som rád videl od ZV po KE a PP po PO.
Takze tender sa opat posuva na januar 2019.
to važne? polprofil na D1? jasne ved to je dialnica duchov ako nie raz napisal devil super že si postupil na jeho uroven