R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou | tunel Soroška

No ty velmi zle pocuvas, ked teraz pocujes prvy krat, ze treba Sorosku-tunel…

prvý krát počujem dôvod sneženie!

Vlados no ešte si toho veľa nenapočúval ohľadom tohto úseku, lebo tade asi nejazdíš tak často.. Chod radšej na Donovaly, ale tie vieš obísť aj cez Čertovicu alebo cez Kremnicu a poniektorí cez Harmanec.
Ak nie kamiony tak aspoň osobné auta a dodávky. Tu keď sa niečo pose..rie, tak musíš stáť a čakať málokedy to býva len hodina, lebo neobídeš to ako pri Donovaloch alebo nedajbože ako predtým spomenutú Bielu Horu.
A že by sneh tam neprekážal, veď to je cesta, na ktorú napadá sneh a vozidla nad 3,5 tony ten sneh kvalitne utlačia a hneď máš poľadovicu.
Mrznucí dážď tiež narobí svoje a nebuď optimista, že cestári to všetko ihneď zvládnú. Okolie Rožňavy je nielen o Soroške a stačí sa tam cestárom ukázať len raz za hodinu.
Mrzol som tam už aj tri, štyri hodiny. Ale tiež vyprošťovanie kamionov je tu v nepohode. Pri mrznucom daždi je to tiež zaujímave. Ak mi budeš oponovať, že to nie je tak často, súhlasim, len aby nebola ta smola pre Teba za jeden mesiac aj tri krát.
U profesionálnych vodičov je to však bežné a musia mať trpelivosť. Vladosovi by som odporúčal si tam postať bez možnosti obchádzky. Aspoň bude vedieť, čo je to hraničná kapacita 6500 vozidiel na Soroške a jej výstavba sa len odkladá a odkladá.
Aj to je dôvod menšej intenzity no výstavbou tunela budeš prekvapený ako sa to zmení.

máš pravdu nejazdím, prechádzal som min. 100x tam a 100x späť. asi som mal len šťastie… Donovaly nejazdím, lebo nemusím kamióny so nevhodnými pneu.
na južnej trase sú horšie úseky ako Soroška. treba začať s nimi.

Od Tornaľe je to tiež zaujímave, lebo cesty v tých menších kopčekoch sú stavane podľa toho ako kedysi jazdili koče. Je tam veľmi málo úprav a parametre su katastrofálne.
Ale aj tie sa dajú obisť a nie su tak kritické ako Soroška, takže prepáč. Som rád, že tadiaľ jazdiš, a že si nemal smoluna niejaku uzávierku. Ja som to raz dokonca skúšal aj cez Silicu cez deň za dobrého počasia, no nikdy viac.

No a ešte k tejto diskusii všeobecne. Tá sa asi vôbec nepohla dopredu a sme opäť 12 rokov pozadu. Prečo?
Prečítajte si len ten jeden príspevok ak na ostatné nie je čas od umk » 15. Máj 2005 18:56, posledný na tejto strane:

viewtopic.php?f=15&t=36&p=1219&hilit=soro%C5%A1ka#p1219

Vytvorte si svoj názor na tento bod cesty, no nie je to len moja zlá skúsenosť. Ešte doplnim, že na Uhornej sa už aj kotúľal autobus a pre nákladnú nad 12 ton neprejazdná, pričom naspäť na trasu sa vrátiš cez Štos, Medzev a výjdeš pri Moldave nad Bodvou. Už vtedy bolo neskoro, no pretláčaním severu na úkor juhu máme intenzity aké máme a výstavbu na juhu taktiež takú istu.

ide sa podla pripravenosti. co sa tyka obchadzok tak sam vies ze batku a baktu obides cez rimavsku sec pod dvojke.

Sám vieš, že pripravenosť je politická priorita a o to ide.

Faktorom je nie len, ze co je “horsi usek”, ale aj intenzity, usetreny cas a cena. A z toho by mali ist cim skor do vystavby Soroska a usek Kosice-Moldava, kde su aj realne intenzity a vsetko to pomoze tym, ktori z RS/RV/RA potrebuju dochadzat do KE.

Alebo aj inými slovami, je to potrebné pre lokálku.

Je to potrebné pre lokálku medzi Košicami a Viedňou, Brnom, Prahou .. :slight_smile:

… resp medzi Bratislavou/Trnavou/Nitrou/Zvolenom+B Bystricou a Kosicami/Uzhorodom/Mukacevom (aby sme sa bavili len o aglomeraciach od cca 80000 ludi).

mimochodom ktore ?

Pri intenzitách okolo 6000 vozidiel je podiel “aglomerácií” ako Mukačevo a Užhorod plus Prahy, Viedne, Brna, Bratislavy aký? A podiel lokálky medzi RV prípadne Tornale, RS a KE aký? Čo je denné dochádzanie za prácou do KE a čo tvorí jazdy týždňovkárov na západ? Ja odhadujem že vedie lokálka.

ci uplne horsie neviem, ale figa-ozdany je subjektivne vacsia otrava ako soroska

je to ciste o nahode. niekde chytis pomale auto a inde nie. a potom naopak. figa-zacharovce a jablonov-roznava, podobna dlzka, prakticky identicka rychlost. ozdany-zacharovce je obchvat RS. siroka dobra cesta aj ked su plne ciary ale to by som so soroskou neporovnaval.

to je taka cesta ako niektore cesty III. tr. so sirkou 6 metrov, co tak prekategorizovat ich na jednotky a pustit na ne 1-2000 kamionov denne ? najlepsie tam kde su obytne zony…

gallery/image_page.php?album_id=165&image_id=5091
gallery/image_page.php?album_id=165&image_id=5090

ved som pisal ze je to cisto subjektivne, na soroske som chytil pomale auto 1x zo 4 prejazdov, pri fige 2x z troch…ano mas pravdu, zvacsa siroka rovna cesta ale prakticky bez sance tam predbiehat (legalne)

Figa Ožďany je väčšia otrava na určitých bodoch a to za Figou, Batka a čo ešte? Lebo na tomto úseku sú aj dlhšie roviny kde sa dá bezpečne predchádzať. Intenzita o nič vyššia ako od RV na KE a to po rovine mimo Sorožky.
Soroška je tiež bod ako Ožďany no v horšom prevedení, lebo je to horský priechod bež možnosti obchádzania tohto bodu nákladnými ale aj osobnými vozidlmi. Keď sa chcú nabaliť zabráň im. Ale nech sa to donekonečna neodkladá, lebo kilometer výstavby výjde nakoniec ako pri Brodne.

Lokalka dnes vedie vsade na SK, obzvlast na maximalne predrazenom Povazi az po PO. A ked chces vediet intenzity napr. medzi Ukrajinou a Viednou/Prahou, tak musis ist ratat na madarsku M3, z ktorej by sa ten tranzit rad presunul na SK, pokial by mal lepsiu cestu (co po dokonceni R2 bude, a po dokonceni R2+R7 este viac).
PS: A to uz nehovorim o tom, ze ak by bala hotova R2, tak aj Kosice-Budapest by sa mohlo jazdit cez RS a Salgotarjan, co je len o 24km dlhsie nez cez Miskolc ale vacsina cesty je po Slovensku (resp. ak by bola aj R7, tak by sa prakticky dalo ist po dialnici do BP bez madarskej dialnicnej nalepky cez Balassgyarmat, kedze okolo BP ju netreba).

O výstavbe resp. dokončení R2 už veľmi nechcú počuť poniektorí diskutujúci a vyťahujú maďarskú kartu ako pred voľbami.
A ak budeš spomínať R7, ešte viac budú ťahať maďarskú kartu, hoci od Demandic po Lučenec na lazoch sú zväčša Slováci.
Ale v podstate máš pravdu, len tých s mantrou intenzita neprevsvedčíš.