R2 Ožďany-RS (Zacharovce)-Bátka-Figa

Alebo zistili, ze sa tak da lepsie kradnut, kedze pod MO ich skoro nikto nekontroluje.

5 lajky

Tender na nemocnicu v Prešove bol teda zaujímavý.
Ani ma neprekvapuje, že tam prišli dve pofidérne ponuky a som zvedavý v akom stave to bude postavené.

1 lajk

Ak by sa z prostriedkov MO zacala stavat D1 Bidovce-MI(-UA), R2 ZV a R2 Zacharovce-Batka, bolo by to celkom fajn. Su to vsetko lacne useky, takze je dobra sanca, ze sa to aj dobre vysutazi, a nebude ten problem, ze slovenska vlada pri eurofondoch si nastavuje tvrdsie kriteria nez pozaduje EU.

3 lajkov

Uz som tu pisal, podobne nieco vymysleli nemci. Vydavky na ozivenie stagnujucej ekonomiky ktore sa nezapocitaju do dlhu. kedze trump si pretlacil nehoraznych 5 percent na armadu tak europa to zmiernila ze na 5 percent pojdeme postupne a nie naraz a z toho 1.5 percent moze ist na infrastruktúru. Nemocnice, doprava. Toto by sa dalo rozumne vyuzit.

4 lajkov

Článok spred pár dní ešte - v skratke, všade samé “predpokladám”, “verím”, “dúfam”, “možno“ vo vyjadreniach ministra.. takže asi tak :smiley: môj tip je, že ani len vyhlásiť to VO budúci rok nestihnú

2 lajkov

Myslim, ze je dost realne, ze sa s tym pohne. Teda, pokial sa tie military peniaze fakt podari na to pouzit. Inak nulova sanca…

tak ako vyhlasuju VO na KE1, uz od 2020 tak, tak isto TU vyhlasuju VO uz od 2023…

• ma argument ze ked nema peniaze nemoze robit VO
  • a to co ma pouzuje vramci konsolidacie inde , na necakene, dodatky na D3
1 lajk

Hej, presne mi pri tom citani napadol KE 1 :smiley:

Vlastne napadlo mi, ze jedna sanca tu predsa len je, trochu smutna, ale taka bezna :smiley: - volby. Prinajhorsom vyhlasia VO-cka pred volbami, len sa obavam, aby to neskoncilo jak Soroska, ze to vyhlasia bez kryteho financovania a pomaly bez vykupenych pozemkov :slight_smile: (aj ked na tychto 2 usekoch, ak sa nemylim, tak pozemky uz vykupene su)

Ak to bude potrebné, tak títo to kľudne urobia…
Na železnici beží niekoľko takých tendrov, kde je financovanie vo hviezdach.
A šíria sa zvesti o ďalšom koridorovom na Spiši.

Ale majme trochu sudnosti, tu sa bebavime o 500 milionovej megalomanii. 14 km kosickeho plneho profiku za konecnych 160 mega, pri tomasovciach za 140 mega. Poloprofil stoji 2/3 plneho. Potom tak okolo 100 mega. Cast z fondov, cast stat. Nic strasneho.

O akých fondoch hovoríš?

Inak ja nie som proti. Toto má o dosť väčšie prínosy jak drahé železničné projekty.

Dalsie programovacie obdobie. Dalej spominane vojenské fondy. Alebo rozpocet cez obranu v rámci 2 percent alebo ak sa ma navysovat tak vraj sa tieto vydavky nebudu pocitat do dlhu. V nemecku si to uz odhlasovali, a to vladne pravica.

To som este zvedavy jako dopadne dalsia konsolidacia, ci vobec bude na tie zvysene vojenske vydavky :man_shrugging: ale toto je uz asi do ineho vlakna :slight_smile:

1 lajk
3 lajkov

Až sa bojím, keď sa začnú naraz stavať všetky stavby, či bude dostatok firiem a kapacít na trhu. Na jednej strane je dobré, že sa rozbieha toľko stavieb (železničných, cestných, opravy mostov atď.), na druhej strane mám trochu obavy o kvalitu prevedenych stavieb. Ale veď uvidíme a až čas ukáže, ako sa to bude celé vyvíjať.

3 lajkov

V akom profile to chcú stavať ? plný či polprofil?

Myslim, ze od Lucenca po Sorosku budu vsetko polprofily.

1 lajk

:motorway: R2 pri Rimavskej Sobote: Ráž plánuje tender aj poklepanie kameňa ešte v tomto roku

Ministerstvo dopravy a NDS plánujú v roku 2026 rozbehnúť výstavbu dvoch kľúčových úsekov rýchlostnej cesty R2, ktoré majú definitívne vyriešiť kritické miesta pri Bátke.

Technické parametre a úseky:

• Zacharovce – Bátka a Bátka – Figa: Celková dĺžka približne 15 kilometrov.
  • Stav prípravy: Úseky majú takmer všetky povolenia a sú tu už od roku 2018 vykúpené pozemky. NDS potvrdila, že je tesne pred vyhlásením súťaže.
  • Cieľ: Odstránenie úzkych úsekov v lesoch pri Bátke (ostré zákruty, námraza) a obídenie serpentín pri Vinici.

Termíny a financovanie:

• Tender a výstavba: Minister Ráž chce súťaž vyhlásiť aj ukončiť v roku 2026. Primátor Rimavskej Soboty očakáva poklepanie základného kameňa v lete alebo na jeseň 2026.
  • Model financovania: Štát uvažuje o využití európskych zdrojov určených na obranu (vojenská mobilita/dual-use), na čom rezort dopravy spolupracuje s ministerstvom obrany.
  • Priority: Hoci sú tieto úseky v oficiálnom zozname priorít nízko (74. a 86. priečka), vďaka vysokému stupňu pripravenosti dostali “zelenú”.

Regionálny a ekonomický dopad:

• Investície: V Rimavskej Sobote končí výstavbu nemecký Winkelman (otvorenie 16. júna 2026, plánovaných 300 – 500 pracovných miest). Kvalitnejšia infraštruktúra má pomôcť okresu s jedinou dvojcifernou nezamestnanosťou na Slovensku.
  • Skúsenosť z minulosti: Obchvaty Oždian a Tornale (otvorené pred 20 rokmi) výrazne odľahčili obce od tranzitu a hlukového smogu.

Celý článok nájdete tu: Ráž chce rozbehnúť diaľnicu na juhu v tomto roku. Diaľničiari potvrdili, že sú pred vyhlásením tendra

2 lajkov

Dosť prekvapujúco sa vtedy začalo hovoriť, že R2 Bátka – Figa by sa mala začať stavať už v treťom štvrťroku 2025 a Zacharovce – Bátka v druhom kvartáli 2026 (obidva v polovičnom profile).