S týmto súhlasím.
S tým zvyškom si asi robíš srandu…
To mám chápať ako nejakú novú definíciu pojmu cesta 1. triedy?
Tak potom je asi niekde chyba, všakže…
Ja tam vidím dve možnosti:
preťažené kamióny
zle naprojektovaná/zrealizovaná konštrukcia.
Myslím že obidve veci by mal riešiť štát… Určite je niekto za to zodpovedný a na 100% berie za to aj plat.
Vznik preliačin nemôže byť preboha dôvod na výstavbu diaľnice.
Zbytočne okolo toho teoretizuješ na troch riadkoch.
Je plne pochopiteľné, že sa urobí poradovník projektov na základe dát, keďže na výstavbu všetkého nemáme zdroje.
A vlastne väčšinu siete D a RC vôbec nepotrebujeme resp. sú to iba čairy na mape, ktoré budú v plánoch ešte mnoho mnoho rokov.
Ale nikto tú krutú pravdu nechce počuť. Tak politici pred voľbami chodia po dolinách, sľuby sa sľubujú a blázni sa radujú.
A áno, ak by sa spravila poriadna modernizácia tejto cesty takým spôsobom, aby tam neboli zbytočne obmedzenia, tak naozaj by tam štát nemusel budovať rýchlostnú cestu najbližších 20 rokov.
Stavať vedľa kvalitnej cesty prvej triedy s intenzitami 5-6 tisći vozidiel rýchlostnú cestu v polprofile nemá akýkoľvek význam.
Vieš, ja si myslím, že postupné riešenie problémov (áno, aj Bátka - Figa je problém) s ohľadom na čo najväčšiu efektivitu je civilizovaný prístup. A je úplne jedno, či ten problém vyrieši diaľnica alebo cesta 1. triedy.
Práve naopak, meditovať nad skicami plánov diaľnic, stavať megalománie typu Skalité a ísť sa pomaly zabiť pod Strečnom (lebo SSC nie je schopná vymeniť asfalt na asi 100 m úseku) je také rusko-bangladéšske. Hlavne sa musíme tváriť, že na to máme…, hoci kopa ciest je v havarijnom stave.
Čiže keď to zhrniem, radšej mali z eurofondov dať 10 miliónov navyše a urobiť tento úsek poriadne. Ja tam žiadne zásadné obmedzenia nevidím. Len by to chcelo kus viac zemných prác. A myslím si, že všetci by boli spokojní.
LOL
Vieš o tom, že teraz si mimo ty? Každý vrátane tebou spomínaného píše, že ten úsek patrí medzi TOP 3 problémových na juhu a ešte by sa dal postaviť za 10M/km. Nie 30-40M/km.
Nie že by som niekoho hájil, ale tipujem, že myslel tým R2 - ako južnú trasu - rovina, lebo mimo Sorošky a Dargova je rovina až k UA s výnimkou pár kopcov, ktoré nestoja za reč oproti tomu, čo sa deje na severe krajiny.
Viktorius napísal:
Prvá trieda je iba nutná komunikácia, ktorá má tvoriť základ obslužnej siete do času, kým v jej blízkosti nebude vybudovaná diaľnica alebo rýchlostná cesta.
To mám chápať ako nejakú novú definíciu pojmu cesta 1. triedy?
Takže podľa teba vznikali cesty 1 triedy podľa dnes platných konštrukčných predpisov? Samozrejme, že dnešná nová cesta 1. triedy už má určité parametre, ktoré dokážu odolávať dajme tomu dnešnému náporu vozidiel na území SR ale to sa bavíme len o kvalite. To vyššie uvedené, nie je definícia, to je správny výklad je to proste limit, ktorý zbytočne bráni tranzitu a rozvoju. Preto sa smejem, že ÚHP posudzuje úseky, ktoré posudzovať zmysel nemá, už mali byť hotové, a smejú sa zo zahraničia, už len UA je na tom horšie než Slovensko s cestami.
uhp je kvoli efektivnemu vynakladaniu prostriedkov. akurat to prilis nefunguje. neriesi sa komplexne rusenie tahov RC, resp. zatial nebolo nic zrusene. ked chcem velmi usetrit v domacnosti tak nebudem vymyslat ako z kazdej -aj existencne dolezitej- polozky usetrit par drobnych ale okresem ocividne nepotrebnosti a/alebo zrusim menej potrebne polozky uplne hlavne tie co su najviac nakladne.
a okrem toho nerobi sa posudzovanie v kontexte inych usekov.
podla ineko na R2 batka-figa ma byt 6 percent mostov. kedze do istej miery sa moze kopirovat teren tak je to skoro rovina. na R4 od PO na sever je jeden usek s podobnym cislom, inac bezne okolo 20 az 30 percent.
Tvoja argumentácia je v prospech opráv ciest 1. triedy.
Totiž ak si zrátam 2+2, tak vo všeobecnosti platí:
Ak cesta 1. triedy nevyhovuje a zároveň jej kapacita postačuje, najrozumnejšie a najefektívnejšie riešenie je náprava nevyhovujúceho stavu. Je to oveľa udržateľnejšia forma investície než výstavba paralelnej cesty s obmedzeným prístupom. Totiž ak by štát postavil RC, mal by dve nevyužité cesty, stálo by to viac peňazí a jedna z nich by bola naďalej v nevyhovujúcom stave.
Tu však by sa dal napraviť nevyhovujúci stav súčasnej cesty. To nevylučuje výstavbu RC v budúcnosti, keď to bude naozaj potrebné.
Najhoršie je kresliť diaľnice/RC po mapách, nemať na to peniaze a zároveň nemať ani financie na investície do súčasnej infraštruktúry. To je skutočná hanba.
Aj v navaznosti na toto tu spravy.rtvs.sk/2022/08/cestu-pr … rych-obci/ sa da ten uzavrety usek I/16 pri Batke obist aj ovela kratsou obchadzkou cez Dulovo a Barcu (oficialne je to pre busy a “zachranne zlozky”). Na mapach to vyznacene nie je, tak som zvedavy, ci o tom niekto nieco vie .
Ja nepoznam nikoho kto by tak chodieval jedine obyvatelia Barce, ale napr pre obyvatelov Valic a Kalose je dalsia skratka cez Uzovnsku Panicu a Tesku, ale tato cesta je dost zla, len za sucha alebo pre terenne vozidla.
Predpokladám, že na cestu R 11,5/100. Na diaľnicu, ktorá nie je diaľnicou, širokú nebezpečnú 2-pruhovú obojsmernú cestu, kde na 80% trasy bude zákaz predchádzania. Či, niečo lepšie?
muk nie je sucastou useku, len prepojenie, a odpocivadlo je zrusene. mosty 201-208 maju asi 1,5 km, cize do 15 percent trasy, najdlhsie su 2 mosty po cca 250 metrov.
Parada, ak by sa to takto aj vysutazilo a postavilo. Uvidime, co z toho realne bude.
PS: Inak celkom sranda, ze je to prave ten usek, kde teraz rekonstruuju jednotku bez toho, aby jej smerovanie akokolvek zlepsili. Asi to fakt nechavaju na ten polprofil R2.
cestu rekonštruujú, lebo moc dobre vedeli, že by sa už rozpadla a nová R2 je v nedohľadne … ale meniť trasovanie štátnej cesty (narovnanie trasy) by znamenalo širší záber pozemkov a to by bolo ďalšie zdržanie, takto utratili financie a predĺžili životnosť, aj keď asi nezlepšili parametre (neviem či to nerozšírili o 30 centi na každej strane) … cesta sa môže až tak zdegradovať, že PZ ju označí za nezjazdnú, to by znamenalo o.i. nemožnosť robiť na nej zimnú údržbu (tento scenár hrozil na viacerých úsekoch našej slávnej jedničkovej sieti) a to si naozaj nejde dosť dobre predstaviť