R2 Košice, Šaca – Košické Olšany (križovatka D1)

i15 prosím ťa, ako si určil, že tam nechali tu rezervu na 3+3? Vidieť, to z mapy alebo je to v niektorom s tých dokumentov napísané? Som laik, preto sa chcem niečo priučiť. Ďakujem.

píšem: škoda, že tam nenechali rezervu na 3+3…

inak zdá sa mi, že je tam aj paralelná, cesta Šaca - Ludvíkov Dvor

neviem preco je teraz trend robit superkomplikovane krizovatky ako ludvikov dvor resp aj pri presove zapad ..

ako ma to mozno vyhodu ze sa v jednom mieste clovek dostane odvsadial vsade, len ci to nie je zbytocne drahe resp drahsie ako dve jednoduchsie MUK

predlzenie peaze R2 a R4 sa casom neviem ci ukaze stastne riesenie, ale apson ze sa podarilo pri vystavbe R4 cuhranit MUK a nebol tam nechany kruhac ..

hehe, a vidim aj pokrok, ze vyuzili most ponad zeleznicu a buchli tam odpocivadlo valaliky, konecne pristupne z oboch stran, tym sa rapidne zlepsi aj ekonomika

je tam aj paralerna cesta medzi LD a sacou

inak celkovo sa mi zda, ze maju tie tie mapy posunute oproti podkladu, lebo to nesedi ..

do galerie som pridal situacie

[album_photo]16829[/album_photo] [album_photo]16830[/album_photo] [album_photo]16831[/album_photo]

LD je vlastne T-čková križovatka 2 RC a ich paralelných ciest. Nič podobné zatiaľ nemáme, pri Trnave a Budči paralelné cesty nie sú.

V tej spleti vetiev nevidím odbočku doprava od KE na LD, ako keby počítali aj s paralelnou cestou smerom od Poľova.

Vcera som na to pozeral uz ospaly, tak teraz som na to kukal znova a ako pozeram, tak pozeram… Tak tam nevidim ziadnu vyhodu, len komplikovanejsie, drahsie a narocnejsie riesenie.

To by sa dalo vyriesit samostatne a jednoduchsie.

…podla mna MUK LD je celkom elegantne poriesena nato, ze riesi dve stvorprudove cesty, dve miestne cesty, pripojenie LD a dvojkolajnu elektrickovu trat :wink:
povodny navrh neriesil urovnove krizovanie a pripojenie LD

A co belusa?

V pôvodnom návrhu bolo medzi Šacou a L.Dvorom 8 pruhov rýchlostnej cesty, ale samotná križovatka by zostala úrovňová a absolútne nevyhovujúca. Pozri si ju na streetview, je tam 60tka a aj to je niekedy veľa, lebo autá z vedľajších ciest sa tlačia v medzere v stredovom páse.

Horšie je to pri Haniske, lebo R2 sa stáča príliš na juh a je tam príliš malý oblúk, ale severnejšie to nešlo, lebo zavadzia železničná stanica, nejaký priemyselný objekt a most nad koľajnicami na R4. V tejto časti mohli ponechať pôvodne navrhované prepojenie R2 a R4 pri Šebastovciach a R4 by sa na cestu Šaca Haniska napojila samostatnou MÚK. To by však na krátkom úseku boli až 3 MÚK

Bolo by celkom fajn, ak by sa k odpocivadlu Valaliky dalo dostat aj z tej druhotriedky z Valalik do Kosic. Bolo by to zaroven take neoficialne napojenie na RC :slight_smile:

i15 ano, ja to tam poznam, sice som tadial asi nesiel nikdy v spicke… Ale ja by som to riesil ako samostatnu stavbu jednoduchou MUK. Proste KO nepovazujem za idealne riesenia.

Alebo ked uz, tak MUK pri L. Dvore podla noveho navrhu, ale hned za nou pokracujme v cervenom variante.

edit: a v tom, zeby tam bola R2 a vedla 4 pruhova cesta I. triedy nevidim problem, to by praveze domaci mali byt radsej, ze im ostane aj siroka cesta prvej triedy.

A dalsia vec, podla toho noveho navrhu pojde R2 blizsie pri Saci, to by som ako miestny tiez nebol nadseny.

Opravte ma ak sa mylim, ale toto platne normy neumoznuju.

Neumoznuju ale je zopar prikladov, minimalne motorest pri malackach, kde je aj takapololegalna cesta ktoru asi 2 roky dozadu aj vyasfaltovali a potom aj cervenik. Cize najdu sa pripady vynaliezavych slovakov

Rovnako OMV medzi Zvolenom a BB.

Slovnaft dolna streda, nitra, ale nepovedal by som, ze su neoficialne, nie su tam znacky, ktore by to zakazovali

KO na lokálnej ceste nevadí. A ako by vyzerala tá samostatná MÚK? Nevidím tam možnosť na zjednodušenie

a…napojenie na druhe najvacsie letisko na slovensku?

chceš ísť z Prešova po R2 a nijak inak? :slight_smile:

Detail na: MUK Ludvikov Dvor

Jednoducha MUK a ostane povodny cerveny variant a dobuduju sa 2 vetvy pri Haniske :arrow_right: lh5.googleusercontent.com/-njfD … 0/jzk1.png
Alebo sa vypusti MUK pri US Steel a pri Haniske sa dobuduju vsetky vetvy :arrow_right: lh4.googleusercontent.com/-2-bq … 0/jzk2.png

Odpadaju zlozite krizovatky, KO, nepredlzi sa zbytocne trasa R2, I/50 si zachova 4-pruh a hlavne tam nebude ta mega-estakada ponad trat…

Týmto riešením sa dosiahne kvalitne spojenie po RC z KE červený rak cez LV a Hanisku do Maďarska. Obsluha US-steel výlučne po diaľnici. Ďalšie odstránenie urovnovych krizeni do Peresa a iné sa budú postupne riešiť, aby od KE po LV bola bezkolizna RC. Po výstavbe R2 sa úplne uzavrie S68 pre nákladnú dopravu. Nebude potrebné riešiť obchvat sebastoviec. R2 v pôvodnej podobe by bola nerealizovatelna z pohladu financovania z eurofondov, lebo by slúžila výlučne tranzitu Šaca - D1 a teda neefektívna investícia. Takto sa dosiahlo skĺbiť tranzit s riešením lokálnej dopravy tak, aby R2 bola atraktívnejšia pre viac užívateľov. V pôvodnom riešení boli medzi Sacou a LV dva stvorpruhy bez vzájomného prepojenia. Nebol vôbec riešený smer Košice červený rak - milhost. Odklon trasy od letiska smerom k ceste LV-Haniska bol nutný aj z hľadiska životného prostredia, lebo trasa bola v dotyku s územím Natura 2000. Na prvý pohľad je to možno komplikovanejšie riešenie, ale na druhý pohľad oveľa efektívnejšie rieši dopravne nároky daného územia.