Ja to skor vidim ako obštrukcie, lebo Boris neskáče ako sa žiada … tak sa budú blokovať aktivity jeho súkmeňovcov. Ale to už je ťažká politická špekulácia …
Ekvivalent je v nariadeniach EU od roku 2000. Prvé rozsudky aj slovenských súdov k tomu boli vydané v rokoch 2012/2013 a v roku 2019 EU len definitívne potvrdila, že vynechanie ekvivalentu je diskriminačné bez akéhokoľvek domýšľania si, čo ešte je a čo už nie je diskriminácia. Ten, kto tam v roku 2018 nepridal “alebo ekvivalent” už v tej dobe vedel, že to celé môže ísť do hája.
Prepačte, ale takmer každý a najmä Jarino úzkoprso obhajuje právnu stránku, ktorá mala byť už dávno odstránená pred rozdelením úseku na dve časti a nie čakať na to ešte ďalšie 3 roky a potom keď sa to hodí z politického boja či už Smer (alebo Ersek) verzus “Nová vláda” alebo politické vydieračky v novej vláde OĽANO verzus SME rodina. Ale s hľadiska ekonomického to nerieši nikto až na ministra dopravy, hoci nie som jeho prívržencom kvôli zrušeniu Sorošky ako aj nestavania úseku pri Fige. Apropo tie sa tiež poriadne predražia.
Už dnes sú pochybnosti, či sa to dostavia za vysúťažené peniaze, nieto o tri až do šesť rokov, keď stavebné materiály zdraželi a následne zdražejú po cenovom kolotoči navýšenia elektrickej energie, plynu, pohonných látok, ceny práce a následne znovu navýšenie cien stavebného materiálu hoci marža za vybudovanie by ostala rovnaká. Nebude to dva krát a možno aj 10 krát viac ako ceny elektriky v súčasnosti uzavreté NDS? Je lepšie stratiť z EU fondov 25% z ceny preplatenia úseku, alebo nedajbože zo štátneho rozpočtu vysúťaženú cenu úseku teraz ako neskôr v čase za 2 krát a aj viac a opäť hľadať finančné prostriedky na financovanie len z týchto položiek. Bude na to mať v budúcnosti štát odhliadnuc na budúcich sediacich politikov vo svojich kreslách, ak nebudú EU fondy alebo nevadí, že to bude nie teraz ale potom ekonomicky nákladnejšie?
Dávno platí, že nepostavená cesta je najdrahšia a štát ako mi všetci by sme mali odhodiť žabomyšie vojny či už politické alebo iné a neoddeľovať právnu rovinu od ekonomickej. Tento stav mi sedliackym rozumom pripadá, ako keď hasiči prídu na požiarisko a ešte si najprv vyfajčia nejakú povinnú cigaretku (bez urážky požiarnikov a s nadsadením) a až potom začnú hasiť, tak ako právnici verzus ekonómovia. Len v tomto prípade je horšie, že tí právnici s UVO sú prepojení s ekonómmi MF SR a MD SR ako v prípade požiaru vlastníkovi kvázi majiteľovi čo chcel stavať ostáva bezradnosť a oči pre plač, jednoducho čierny Peter. A do budúcna neprehrajú politici, ale obyčajní ľudia, plniči daňovej kasy ako zdroja rozpočtu štátu.
To mi je jasné, že to tam bolo skôr. Ale pozri si všetky zmluvy od roku 2000 a potom pozatváraj všetkých, lebo nechcem tipovať na 50% ten ekvivalent nebude. A keď NAKA nezatvára za 2 slová, tak je to na zrušenie zmluvy???
Prišli sme na pochybenie, dá sa hrubá čiara a všetky následné nech sa zrušia, to ich-NDS už zožerú aj ľudia.
Čisto teoretický, ak by sa vybral uchádzač o 1,5 roka skôr, ani netušíme, že “alebo ekvivalent” sa tam dáva. Ale teraz je to “trestný čin”. To je všetko.
Presne tak, nechcelo sa im do toho.
Veľmi dobre sú si vedomí tohto pochybenia, tak chcú krytie.
Je to podobné, ako keby som prišiel na stavebný úrad a požiadal o vydanie stavebného povolenia na stavbu na cudzích pozemkoch. A ešte by som sa divil a kričal na celý mestský úrad, že mi úradník nechce dať štempeľ.
V slušnej spoločnosti by ma v takom prípade každý vysmial, zaťukal si na čelo a poslal ma do prdele.
A tak mali poslať aj ministra s dôvetkom, nech si robí konečne svoju prácu a poriadky v NDS, SSC atď.
Ja v konaní ÚVO a Rady ÚVO nevidím problém. Ak je Slovensko právny štát, na čo sa aspoň hrá, tak inú možnosť títo úradníci ani nemajú. A je jedno, či ide o vyššie dobro alebo nie. Baví ma, ako sa niektorí ľudia hrajú na morálne autority, ale z titulu vyššieho dobra akosi zabúdajú na zákony
Ak Rada ÚVO v tomto prípade rozhodne inak, tak to bude poriadna prdel a chcel by som potom vidieť to ich odôvodnenie
Možno na súde by to NDS dokázala nejakým spôsobom zvrátiť, aj o tom pochybujem. Zatiaľ čo počúvam Doležala, tak pevne verím, že osoby čo mu radia to robia “pro bono”. Lebo zatiaľ jediný možný relevantný argument boli tie posudky, v ktorých ale čert vie čo je. Zvyšok boli žvásty na ohúrenie neznalých.
Ako už jarino skoršie písal, NDS mala takú menšiu nepríjemnú návštevu NKÚ, po ktorej sa postupne jednotlivé veci posúvajú na riešenie OČTK (to znamená, že tam sú podozrenia z páchania trestnej činnosti). Ďalšia, tentokrát už hĺbková, kontrola NKÚ v NDS sa chystá v tomto roku 2022. Predpoklad, že ďalšie veci budú posúvané OČTK je vysoko pravdepodobná. Takže písať o tom, že až teraz je niečo “trestný čin” mi nepríde korektné. Ono to boli trestné činy už predtým, len skutočnosť, že sa to neriešilo dáva len ucelenejší obraz o tom, ako tu fungovala celá krajina “o 1,5 roka skôr” a ešte skoršie.
A teraz úvaha: Naozaj chceme, aby sa stále pokračovalo v štýle “no a čo, že si vytierame so zákonom riť, veď sa predsa nič hrozného nestalo”?
v state kde pustaju hascaka a este mu idu zaplatit za ujmu mozu chytat akurat male ryby a je otazne ci niekoho niekedy odsudia. ale minister je v tomto state maly pan oproti oligarchovi. takze pokracovat v style no a co…bude tak ci tak bez ohladu ci sa nejaka blba 6 percentna sekta hra a ocistu. a pokial take nieco sa v minulosti dialo a problem je to az terar tak je to zase len diskriminacia. a pripade riaditela UVO budovanie si PR. len nejak nepocital s takymto odporom, uz aj zacal nieco tliachat o volbe riaditela tento rok…
Mozno najlepsie by bolo, ak by Dolezal toto presunul na financovanie statom, a usetrene peniaze moze planovat napr na SO PO 2, alebo Sorosku, ak by s tym chcel pohnut. Z hladiska statu je urcite najvyhodnejsie tuto stavbu stavat, ale drazdit kvoli tomu EU nemusi byt zas az tak dobry napad.
NDS by mala v prvom rade sutaz konecne zrusit, co najskor vypisat novu, pravne cistu, bez akychkolvek zakulisnych dohadovani kto ju ma vyhrat. Tendrova dokumentacia existuje, stavebne povolenie takisto (ktore ma mimochodom zakonom urcenu lehotu platnosti) / kosickanovaves.sk/file/2225 … CAlek..pdf / , nemaju co vymyslat a natahovat cas. Ak maju tento usek v absolutnej priorite, do troch mesiacov mozu vypisat sutaz, do pol roka vyhodnotit a v buducom roku zacat stavat. Ak dokazali zvladnut procesy na dostavbe Visnoveho za rok (a to predpokladam, ze sa vsetci zakulisne podohadovali), tak pri cistom VO to dokazu zvladnut tiez. Iba zeby nechceli.
krása, doteraz nikoho nezatvarali a šmejdi rabovali skoro na KAZDEJ suťaži…,
Konecne sa vysutazi ferovo a zrazu je to nezakonne! Sa mi sníva v tejto džamahirii??
Vlado zbytocne to pises, zdravemu rozumu na tomto fore uz skor odzvonilo, az na par jednotlivcov. Nikto neodpíše
rozumný argument lebo by musel priupustiť že je to na hlavu, ale radsej pomlčíme. Zvysok mozu byt odbornici
jaki chcu, je to tažky alibizmus, tendenčnosť a este aj zaujatosť, neprajem nikomu nič zle, ale každému sa
vráti čo zasieva, aj super prísnemu “precedovi” uradu čo akože hrdinsky chráni financie tak že pol roka hlada
dôvod ako súťaž zrušiť aby potom mohli fondy Košiciam prepadnúť. Veď čím horšie tým lepšie…
TEŠIM SA NA ODDOVODNENIE VPLYVU DVOCH SLOV NA VYSLEDOK súťaže, a porovnanie s tými kde to nevadilo
DENDIK
,krása, doteraz nikoho nezatvarali a šmejdi rabovali skoro na KAZDEJ suťaži…,
Konecne sa vysutazi ferovo a zrazu je to nezakonne! Sa mi sníva v tejto džamahirii?
Priatelu ty to mas teda riadne v tej hlavicke pomylene… Tak na urovni volica Matelka resp absolventa vysokej skoly zivota…
Lebo ked kradli kedysi Oni, tak mozme aj my…
Nie preto sa volila zmena v 2020 ?? aby nedochadzalo k takymto situaciam, aby zakon platil pre vsetkych rovnako, ci sa to niekomu paci alebo nie…
OTAZKA
BOL/NEBOL poruseny zakon VO ??
AK NEBOL nech sa paci minister nech pisomne vyzve GR NDS k podpisu zmluvy.
AK BOL tak nech urychlene vyhlasi novu sutaz. NIC VIAC NIC MENEJ.
Je zaujimave ze vo vsetkych videach MD rozprava ako nemoze presvedcit ludi z NDS k vyhlaseniu VO na PO2, lebo by porusili zakon /nemaju peniaze/ a ako vravi kvoli minulosti chodia ludia vypovedat na NAKU… A tu je to akoze kosher ked povedia z UVO ze je to problem ???
Mam rad internetovych expertov na VO, ktorí v zivote neniesli za nic zodpovednost a zakon nepoznaju… ako by postupovali ak by sa mali podpisat pod akekolvek porusenie zakona hoc aj v dobrej viere tak by zdupkali raz -dva.. ONO dostat za nieco 10-12r vazenia tak neviem… Jak ti dvaja nestastnici z SNS, podpisali nieco, s cim nemali priamy suvis ale ako statutari niesli zodpovednost… A ti co ,zarobili, si uzivaju…
tak nam vysvetli akoze nedostali vazenie vazny za myto, za falsovanie analyz o vyhodnosti o PPP, pociatek, stromcek a roky dozadu za vsetky tie pochybenia. ide o dvojaky meter pri uplatnovani prava, tak ako obvykle. niekde sa veci ututlu, zamlcia odignuruju. a inde nie. podla toho kde maju silnejsiu tlacenku.
Pochybujem, že po tejto mediálnej prestrelke by to ešte mal odvahu niekto podpísať…
Tu už neexistuje dobré alebo zlé riešenie (to mohli doriešiť za zatvorenými dverami), v jednom má MD pravdu cena bude určite vyššia pri novej súťaži a SK prerobí …skoro ako vždy
To čo ale nevieme s istotou či je toto politický problém alebo problém mantákov…ak sa ale pozrieme na fungovanie iných ministrov to bude asi kompetenčný problém a komunikačný problém.
DrX v tomto máš určite pravdu, len to by sme tu už mali mať dávno nový zákon o VO a 100% pripravené projekty aby tie EU peniaze neprepadli (ale zatiaľ nás o tom MD ani NDS nepresvedčili…a mali na to dva roky)
To si mohol aj prirovnať vodiča čo spôsobí šmykom smrteľnú nehodu s masovým vrahom. To si teda zadrel.
Stále si sa nevyjadril k tomu, že ak ÚVO rozhodlo v podobnej veci mimo zákona, t.j. “alebo ekvivalent” tam nemusel byť. Tak prečo to teraz tam musí byť.
Prečo sa nik nevyjadrí k tomu, že ÚVO v minulostí tým pádom porušilo zákon a prečo ich všetkých nepozatvárajú?
Všetci ÚVO-pozitívny píšu, že ostatní chcú porušenie zákona. NIE. Ja len píšem, že R2 KE nebiť odvolávaní tak už by sa staval a nik by o tom ani netušil, že aké strašné trestné činy sa udiali.
“alebo ekvivalent” nie je trestný čin a ani nič čo bude v budúcností kontrolovať NKÚ!
Nekorektné je písať o korektností pri nekorektných úvahách.
Je rozdiel porušiť zákon a rozdiel je ak niekto 20 rokov robí rovnako svoju prácu, ale niekto mu niečo zmení a on si to nevšimne.
Ak to negatívne ovplyvnilo súťaž, všetci chceme aby sa to zrušilo. Ak nie, tak chceme aby sa stavalo. To je celé.
Fakt je to ciste psycho. Z hladiska financii nie je co riesit: stavat sa ide za vybornu cenu, a 34mil EUR z toho zaplati stat, pricom tych 34mil z eurofondov moze pouzit inde. Takze pre stat je to zdaleka najlepsia vec.
A ak je problem z hladiska UVO a prava, tak nechapem, ako to, ze cely medialny humbuk je kvoli tomuto, ked za teraz dostavany tunel PO Juh sa ma vraciat 100%, cize 10X VIAC - vyse 300mil EUR!!! To UVO pred podpisom nekontrolovalo? A ak ano a pustili to, tak kto porusil zakon a koho zavru alebo mu to daju na hmotnu zodpovednost? A co 2 mld EUR za obchvat BA! Kolko nezrovnalosti a predrazeni a poruseni zakona, a este aj nefunkcny vysledok. Je niekto zodpovedny???
Podla mna je teda jasne tu nejaky politicky zaujem. A podobne ako pri UHP aj UVO niekto len zneuziva na svoje politicke zamery - v lepsom pripade na odvadzanie pozornosti (v horsom, aby sa nestavalo na juhu).
Milý pan Nevicky asi Vam uniklo ze v sutazi na iny usek R2 pred nejakym casom dve slovicka tiez neboli. A bol poruseny zakon?
Ak rada vyhlasi ze zakon poruseny nebol tak poruseny nebude. Ak rada vyhlasi ze bol tak bude. Čiže na čo sa tu hráme?
Neboj v banke sme tiez mali audity, ale predposr..ý riaditel si nikdy nevedel obhajiť svoje. Mozno nie som odbornik na VO ale sedliacky rozum mám.
Celá europa sa z nas smeje a ty obhajuješ toto??? sme to my narod na pohľadanie A este my vysvetli ako by sa kradlo pri tejto suťaži pls
Tfuj,hnusny alibizmus
lebo by museli pripustiť že niekto je nahý? Cely čas to tu omieľam, aj HzP aj UVO samy smejd čo sa tyka veci vychodného slovenska.
Naposledy pobavilo nevycislenie prinosov priemyselneho parku Valaliky, ale jednoznačné vyčislenie nenavratnosti
profesionalita a alibizmus jako ked 250 súťaží pustíš ale tu konkrétnu aj po troch rokoch súťaženia a aj hrozby prepadnutia 140 nepustíš
Jaro šak sa vyjadri k tej zakonnej lehote! Som tu viackrat naznacoval ze preco tomu Hlivjakovi trvalo pol roka hladať dve slovká, obyčajné slová …
ja som vzdy tvrdil a tvrdim Dolezal spravil najvacsiu chybu ze hned na zaciatku neodvolal sefa UVO a nevymenoval noveho niekoho kto fakt bude robit veci ako ma a venovat sa tomu comu ma, nie pchat paprce do toho, do coho ho nic nieje to sa malo spravit najskor ten smeracky smejd Hlivjak tam narobil viac skod jak uzitku! nieco na styl Kajetana Kičuru, tu evidentne ide o riadenu sabotaz vystavby na vychode! a nie ze nie! to musi vidiet aj totalne slepy.. je to vykonstruovana ,umelo vymyslena chyba aby mohli stopnut sutaz potrebovali zamienku ,tak si ju na UVO spravili.. ak sa na jar nezacne staviat uvidite tie blokady a protesty nasratych obcanov to presovske protestiky boli suvix proti tomu,co sa spusti na Kosickych vypadovkach,most VSS,opatske ,slanecka a pod! a druha chyba uhp trebalo uz davno zrusit zbytocny bzdic vystavby a totalne zbytocna organizacia! tretia chyba.. uz davno malo dojst k zluceniu SSC+NDS