Keď sa to nemanažuje so Stromčekom v pozadí, tak snáď nie. Samozrejme, netreba preháňať optimizmom
Tak vyzera ze konecne prospela zmena garnitury, Po dlhom case ma clovek nadej ze by veci mohli ist aj normalne v tomto banana rep.
Za tými 11 mesiacmi rozhodovania sú nejakí konkrétni ľudia na nejakých konkrétnych úradoch. Vieme kto to je a kde to je? A aká je minimálna zákonom podložená doba na vyhodnotenie?
Minimálna alebo maximálna? Lebo nie je ani tá, ani tá. Kto to je? Výberová komisia na NDS.
Jediné, čo obstarávateľa môže ako tak obmedzovať, je viazanosť ponúk. Lebo po uplynutí lehoty viazanosti ponúk (max. 12 mesiacov od uplynutia lehoty na predloženie ponúk) môže už ktorýkoľvek z uchádzačov bez sankcie odstúpiť od svojej ponuky a to aj po tom, čo ho vyberú za víťaza. Toto sa momentálne môže stať ako na tomto úseku R2, tak aj na R3, že im budú vybratí víťazi odmietať uzavrieť zmluvu a NDS sa tak postupne prepracuje buď k najdrahším ponukám, alebo nebude mať s kým uzavrieť zmluvu a bude sa musieť obstarávať nanovo. A takýmito naťahovačkami ide stále dookola NDS sama proti sebe.
Namiesto toho aby sme sa (Slováci) zomkli tak si ideme dokazovať kto má väčší pipík. NDS je ale štátna firma, konkrétne MDVaRR, teda je to kapusta ministra … Prečo novinári (ak nejakí ešte sú na Slovensku o čom dosť pochybujem) do toho nevŕtajú prečo je to tak natiahnuté? Jedine žeby to bolo všetko v súlade s (ne)čerpaním fondov.
Spýtal si sa otázku, dostal si odpoveď. Keď poznáš odpovede, tak sa nepýtaj.
Takže skús reagovať vecne a nie ako malé decko.
V zásade rozlišujeme tri druhy situácií. V prvom prípade, je zákonom stanovená lehota na uskutočnenie nejakého úkonu a súčasne je zákonom stanovený, spravidla negatívny, následok v prípade neuskutočnenia tohto úkonu. V prostredí našej verejnej správy sa jedná o ojedinelé ustanovenia. V druhom prípade je zákonom stanovená lehota na uskutočnenie nejakého úkonu, avšak zákon žiadne následky v prípade jej nedodržania neupravuje. Tu hovoríme o tzv. poriadkových lehotách, v prostredí našej verejnej správy sa jedná o pomerne bežný jav a súčasne je bežné, že tieto lehoty sa nedodržujú. V treťom prípade, zákon nestanovuje žiadnu lehotu, v prostredí našej verejnej správy taktiež bežný jav.
Pokiaľ ide o stanovenie lehoty v režime “minimálna-maximálna”, teda “od-do”, naše právne predpisy až na pár výnimiek s takou konštrukciou nepracujú. Príčinou je, že je vo všeobecnosti úplne zbytočné stanovovať minimálnu lehotu.
Netreba ale zabúdať na to, že aj keď zákon explicitne žiadnu lehotu nestanovuje resp. nestanovuje následky nedodržania lehoty, tak to v žiadnom prípade neznamená, že orgány verejnej správy nie sú ničím viazané a smú rozhodovať v zásade v lehotách aké chcú. Prieťahy sú vždy nezákonné a každý kto sa cíti byť prieťahmi poškodený má právo obrátiť sa na súd, alebo hoci len podať sťažnosť na príslušný rozhodujúci orgán. Naša ústava v článku 48 ods.2 hovorí, že “Každý má právo, aby sa jeho vec verejne prerokovala bez zbytočných prieťahov a v jeho prítomnosti a aby sa mohol vyjadriť ku všetkým vykonávaným dôkazom. Verejnosť možno vylúčiť len v prípadoch ustanovených zákonom.” Ústava je samozrejme nadradená všetkým ostatným právnym predpisom. Analogické ustanovenia ale nájdeme na ešte vyššej úrovni, konkrétne v Európskom dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorým je náš štát viazaný bez ohľadu na miestnu úpravu.
Aby som sa ale dostal k téme,osobne si myslím, že NDS tieto ponuky skutočne vyhodnocovala neprimerane dlho, až tak dlho že v podstate ohrozila hospodársky záujem tohto štátu keďže uchádzači nie sú ďalej viazaní svojimi ponukami. Samozrejme v takom prípade, sa tu už nachádzame aj v trestnoprávnej rovine.
Aj tak sú myslím že MD vyhlási tender za ukončený do konca roka ako sľúbil, doležal to takto nenechá námietky sú okamžite zamietané a stavať to aj tak už na 99% bude druhý v poradí eurovia
Košice spia? Nikto nič neprotestuje? Fondy neprepadnu?
Prepadnú. Už je to pase. Polacek na to serie žiaľ ako sa ukazuje, darmo sa Doležal môže aj roztrhať..
A ešte nám povedz, čo má s tým primátor Košíc
Myslím, že už dlhšie obdobie sa ráta s fázovaním projektu.
Toto presne sme sa pytali /taj-omnika / cca pred mesiacom…
A odpoved bola ze Polacek mal zabezpecit pozemky…
Hlavne je otazne, ci bolo dobre, ze to delili na dva useky, aby veci “urychlili” .
A hlavne je jasne, ze Dolezal ma juhovychod SK v … Takze ci sa bude fazovat, alebo to prepadne, je mu sumafuk.
Alebo uz “vybavil” Sorosku z toho noveho fondu rozvoja?
Tak 1/2 penazi tym padom mohol Erseg presunut na obchvat Sale, Samorina a pod… co tam po vychode
aj sala aj tento usek maju ten isty problem
Sala: Cedis, Cesty SK, HANT
Kosice: INC, Cesty SK, Cedis
to iste ako pri pri tvrdosine. tak nech to tolko netrva, nds, ssc aj s ministrom by mali pridat a na jar nech je uz podpisana zmluva. ten samorin si myslel asi ako vtip, to je ppp. btw, naco je na nam nejaky novy balik fondov ked ani tieto nevieme cerpat.
Ano ale podla zakona o VO nemozes spustit sutaz bez financneho krytia… tj. kryli sa peniazmi kt mali/boli alokovane inde..
sala sa pripravuje snad 10 rokov a ak nieco tak tento obchvat by som nespochybnoval. pri prvej etape kosic sa pisalo ze ma problem s navratnostou…k tomu dodam ze uz pred casom sme pisali o megalomanskej MUK. tak asi sme neboli daleko od pravdy.
Ja nespochybnujem potreby vystavby vramci celeho svk… To ze sa chysta 10r Sala je jedna vec, sam vies ze takychto projektov je mrte a cakaju aj viac ako 10r…
Ak by to bol povodny 1 celok tak to ,zakryjes, preda len 22km je ine ako 6km, plus to bolo z EU a VO bolo slubovane v 2014 bol som pri tom osobne ked sa otvarala R4 KE.. Ja len stale povazujem NDS za bandu dilentantov kt od 2012 vedela ze ma 460mil na tento usek a rok 2023 kedy to ma mat postavene.
Je 2021 a nieze nemame vo vystavbe 1/2 ale mozno aj z toho sa neminie nic a zo ŠR v KSK nepostavime nic…
aj ssc je banda diletantov, pozri do temy o SA. a zial nesuhlasim ze takychto projektov je viac, teda ak myslis patricne pripravenych, na zapade mali byt aj senica, holic, mozno JO TT, a take NZ a KN su v stadiu nejakych studii. v ramci strukturalnych fondov je tento projekt KE II. praveze najvacsi zo vsetkych. tiez nechapem preco sa toto ma stavat 3 roky preco nestacia 2 roky.
kopa fondov sa jednoducho minie na reko mostov a ine male stavby typu ruzova osada…a min. financii je spokojne lebo nemusi zatazovat rozpocet. ved takto to funguje dlhodobo. pokial nebude vola toto zmenit tak naozaj staci pripravit 1-2 vacsie projekty/kraj lebo na viac aj tak nebude. inde dostane minfin prikazom od vlady na co vsetko treba zabezpecit financovanie, nieze minfin si postavi hlavu ze to nemame.
Tak vraj NDS ešte nedodala ÚVO všetky podklady.
Konanie začalo 5.11.2020