R1 Zvolen - Banská Bystrica

ja si skor myslim ze to ma dobre zakreslene

google.sk/maps/@48.6058257,19.1248216,14z

Tiež si myslím, že to má dobre zakreslené. Tmavšia cesta je tá, ktorá momentálne stojí (R1). Tie rampy je odbočka na R2 do Lučenca. Prečo by mali už jestvujúcu cestu búrať a prestavovať?

Akurát si to musíš otočiť o 90° v smere otáčania ručičiek.

Nerozumiem, tá cesta tam už predsa je..

Chlapi, len naznacujeme, ze R1 by mala pokracovat do Kosic a nie koncit v BB… :wink:

vladi87, tá cesta, ktorú myslíš, tam je ako prvádzač do Zvolena. Ale toto sa myslí ako odbočka z R1 na R2 na severe Zvolena, niekde medzi Zvolenom a Sliačom.

Ale som vas doplietol :smiley: Tiez by som najradsej pretrasovanie R1 na KE, ako paralela k D1…

A ak si moj obrazok zvrtnete o 120 stupnov, tak aj tak nesedi, lebo je zrkadlovo… Totiz sucasna rampa iduca od BB ide popod R-ku.

zvolíme Ťa za ministra… všetkých tam dopletieš a popri tom presadíš zatočenie R1 na KE :wink:
(R1 by sme to mali brať ako štandard - už sa 2x menil jej smer)

aj to moze byt :slight_smile:.
po dostavani D1 za Presov, moze byt dalsi politicky zamer spojit BA a KE juhom

Nevadí. :smiley: Všimol som si to na google_maps, ale to nie je až taký problém, nebudem preto rýpať. Prehodí sa to zrkadlovo. V “princípe” sa to môže nejako takto riešiť. (Laikov názor :wink: .)

Domnievam sa taktiež, ak by BB ostala alebo i neostala apendixovito pripojená na zvyšnú sieť D a R v SR, tak by malo byť spojenie rýchlicou medzi BA a KE cez NR, ZV, LC, RV prioritne vedené, ako tzv. hlavný ťah juhom SR, čiže by sa mohol celý tento ťah označiť ako R1. Ale nie je dôležité, aké “meno” bude mať, pokojne môže byť/ostať s dvoma názvami, ako je to v súčasnosti. (Chyba/nekoncepčnosť nastala na počiatku definovania a pomenovania úsekov siete D a R, ktovie či je to ešte možné napraviť [strach o fondy z EÚ, apod.]). Ak by to (pre)šlo, potom by pod názvom R2 mohla byť trasa (CZ –) TN – BN – PD – [ZH – ZV] – BB (– RK). Smer ZV – BB by zostal ‚stavebne‘ sťa hlavný ťah a ZV – DT ako vedľajší, aby sa nemusela(-li) križovatka(-y) nasilu prebudovávať, pokiaľ to nie je potrebné. Aj keď v budúcnosti bude asi viac áut jazdiť smerom na KE ako na BB. (Obdobné križovanie je D1 s D3 neďaleko Hričovského Podhradia. Ale tu zostáva D1 hlavný ťahom naďalej, D3 je vedľajším – prípojným, ak sa nemýlim.)

Ministerstvo pripravuje kompletné prečíslovanie cestnej siete - od D až po cesty III. triedy. Mal by napr. zaniknúť rozdiel medzi D a R. Je otázka či sa toho v praxi niekedy dočkáme.

A na co by to bolo dobre? Na nic.

to precislovanie je uz docela stary projekt a uvidime ci sa bude realizovat. osobne si myslim, ze by sa mohlo ist po vzore ciech. a sen, ze by konecne bola R1 mierena do kosic asi nebude .. lobby v BB je moc silne …

Otázka znela, na čo by to bolo dobré? :slight_smile: Bordel v mapách. A je mi jedno, či sa do Košíc dostanem po R1, alebo R12. Nie som z BB, nelobujem za nich :slight_smile: Len si myslím, že to bude zbytočná zmena.

Diaľnice a R-ky sú vcelku OK, ale v číslovaní ciest, najmä 1. triedy, je totálny bordel. Takisto v kilometráži. Napríklad cesta č.11 má na Slovensku len pár km ale kilometrovníky majú čísla cez 400. Podobne cesta č.18 začína na hranici s ČR tiež kilometrom nad 400. Tam je to o to zaujímavejšie, že na českej strane to už nie je č.18, ako bola za spoločného štátu, ale 35.

Čísla ciest majú pmôcť hlavne cudzincom. Mne sa napríklad páči značenie v Maďarsku - na každej tabuli je aj číslo cesty, takže nemusím lúštiť tie ich názvy obcí, ale keď viem, že potrebujem ísť po ceste č.86 a potom odbočiť na č.84, aby som sa dostal k Balatonu, viac mi netreba.

Máš pravdu, dedičstvo po federálnom číslovaní robí problémy. Beriem späť.

to nemá byť prečíslovanie 1:1

A ako by to malo vyzerať?

D/RC - Dxx, trojky - Lxxxx

Myslim si, ze by sa jednalo o zbytocnu administrativu..vyhodene 10000-ce eur aj z mojho vrecka.

Asi tak, rec nebola ani tak o precislovani ako pretrasovani… Aj ked je pravda, ze par ciest by sa mohlo precislovat, napr. niektore cesty druhej triedy, ktore zostali po zmenach rozdelne, napr. 531