Je to zaujímavé, tento rok boli plány na úrovni okolo 15 mld. SKK, no ak budú väčšie úvery, môže to byť aj okolo 20 mld. SKK, práve tie úvery sú tým “nestabilným prvkom”, presne ako to aj Caesar alebo AV už vo viacerých témach písali. Štátny rozpočet sa dá odhadnúť, podobne aj príspevky z EÚ, ale výška úverov nie. A ich použitie v konkrétnych rokoch už vôbec nie, ale bolo by najvýhodnejšie, aby sa úvery použili okamžite, aj keď sa budú splácať ďalších 10-20 rokov.
RK R1 je aj v harmonogramoch tejto vlády uvádzaná, že sa dostavia bez obchvatov NR a BB až v r. 2012-13, čo je oficiálny termín podobne ako aj D1 BA-KE v r. 2010, prípadne aj 1 variant ráta kvôli vyšším cenám s r. 2012-13. Takže sa nedá hovoriť o nejakých zámeroch, je to proste tak plánované a keďže sú problémy na D1/D3, čo sú najvyššie priority slovenskej diaľničnej výstavby, tak prečo by nemali byť problémy aj na RK R1? A ak by neboli, tak sa “dajú umelo vytvoriť”, čo sa aj “podľa mňa deje” (?).
Aj keby sa D3 oficiálne preklasifikovala na RK, o čom síce nemám žiadnu podloženú informáciu, tak je to súčasť medzinárodného koridoru, aj keď len vedľajšieho, ale predsa len je to dôležitejšia časť našej diaľničnej siete ako RK R1, ktorá je na 3. mieste a to pri našich finančných možnostiach je dosť zlé miesto.
Napísať, že je to kvôli úseku Mengusovce-Jánovce, to je podľa mňa nezmysel, pretože problémy sú aj pri a v PB a ďalej v smere na ZA. Okrem toho Mengusovce-Jánovce financuje predovšetkým EÚ a EIB narozdiel od RK R1.
Takže reálnym faktom zostáva, že RK R1 sa stavia, ale len priamoúmerne rýchlo voči diaľnici D1. Diaľnica D3, aj keď je špecifická svojim postavením a reálnym významom ako aj zaradením do koridoru nie je v žiadnom takomto vzťahu, len na “papieri”, no reálne nie.
Nakoniec však D3 je viac ako R1. A D1 je na 1. mieste.
Dobre, ja som chcel len zdôrazniť, že ak by bola vôľa, peniaze by sa našli. V tomto roku sa podľa plánu malo prestavať na D+RC podľa uznesenia vlády 17,8 mld Sk, no keby to bolo aj tých 15 mld, stále sa tam počítalo aj s týmto úsekom R1. Navyše, mnohé úseky na D1, ktoré sa mali začať stavať, sa nestavajú a peniaze určené na ne sa zasa presunú na ďalšie roky, takže aj tieto peniaze by sa mohli použiť na tento úsek.
Ďalšia vec, čudujem sa, že o R1 nie je až taký záujem, veď jej dostavanie ozaj nie je moc nákladné a význam má veľký - napája NR a BB kraj na diaľničnú sieť v SR. Keby sa len od budúceho roka začalo dávať každý rok na R1 (mimo obchvatov BB a NR) 4-5 mld Sk (čo myslím ozaj nie je veľa), bola by dokončená do r. 2010.
A práve pri tomto úseku by bolo dobré, keby bol otvorený podľa plánu v r. 2008, teda, veľmi by pomohol
Pôvodný materiál uvádzal, že tento rok sa dá na diaľničnú výstavbu spolu takmer 15 mld. SKK - štátny rozpočet+EÚ+úvery cez NDS, a.s. Ale to je teraz jedno. Ak to bude viac, tak je to len dobré.
“Peniaze by sa našli”, … tak to nie je také jednoduché, pretože na diaľnici D1 sú záväzky pre investorov, ale hlavne aj pre stavebné firmy. Sú aj na RK R1, ale nie až v takom rozsahu. Okrem toho peniaze sú, ale ešte im “ukrajuje” RK R2 a aj RK R7 - projektová dokumentácia už “pohltila prvé peniaze”.
“Mnohé úseky sa nestavajú”, … to je pravda, že na D1 sa mnohé nestavajú, ale mnohé sa aj stavajú a musia sa “nečakane” stavať rýchlejšie. A v tom je už problém, pretože peňazí je tak isto (v danom roku neprišlo k navýšeniu, len sa zámerne niektoré úseky oddialili) a o žiadnom presúvaní “nemôže byť ani reč”, pretože už to, čo sa teraz na D1 dáva je veľmi, veľmi málo.
Ohľadom RK R1. Neviem prečo si všetci Slováci myslia, že stačia peniaze. Veď to nie je pravda. Dnes len príprava pozemkov na stavbu od byrokracie až po samotné začatie stavebných prác trvá 2-3 až 5 rokov. Preto je aj nutné, aby bolo veľa úsekov rozostavaných, už to je totiž úspech (nielen v SR) a podobne je tomu aj na RK R1. Okrem toho samotná RK R1 bude potrebovať ešte na svoje dokončenie bez obchvatov NR a BB cca. 20 mld. SKK. Takže teoreticky by sa dalo postaviť ju za 4-5 rokov, ale “proces s pozemkami” je na viacerých úsekoch ešte len na úrovni pod 50%, takže časovo z hľadiska technologického by to možné bolo, ale z hľadiska legislatívneho je to nemožné. A dnes je SR demokratický právny štát, nie je tu “diktatúra komunistov”, takže sú problémy aj s vyvlastňovaním napríklad.
Výsledkom teda je, že RK R1 je nemožné do r. 2010 dostavať, aj keby bolo dostatok finančných zdrojov. Bolo by to však reálne v r. 2012 a v r. 2015 aj s obchvatmi NR a BB - ale “nerátam” politické a iné tlaky ako aj to, že peňazí bude vždy málo.
Inak v rámci otvárania úsekov či politickej vôli dať viac peňazí na výstavbu RK R1 sa ja vyjadrovať nebudem. Nie som ani politik, ani stavbár, aj keď ich často zastupujem.
V rámci výstavby RK R1 bude problém vždy o to väčší, keď “pribudne” ďalšia RK. Je tu RK R2, R7. Pribúda však aj R3 (Oravský Podzámok) či R4 (KE-Milhosť, Svidník). Bude tomu tak vždy, pretože rovnaký balík peňazí ide len na D1 - oficiálne 60%, v praxi aj 70% všetkých financií. Niekedy je to spolu s D3, niekedy nie. Záleží aj od rokov. Ale napr. r. 2005: otvorí sa úsek Ladce-Sverepec, takmer 10 km, zo 14 km. Je to 70% všetkých plánovaných km na slovenskej diaľničnej sieti, ktoré sa plánujú tento rok odovzdať do užívania, čo teda ešte ani neznamená, že budú aj dokončené.
O RK R1 záujem je, len nie väčší než v prípade D1. A v rámci D1 som sa snažil (podobne ako AV, Caesar) uviesť aj vysvetľujúce okolnosti. Treba totiž pochopiť “politiku výstavby” na diaľnici D1. Potom sa dá pochopiť aj to ostatné.
Neviem prečo si všetci Slováci myslia, že stačia peniaze. Veď to nie je pravda. Dnes len príprava pozemkov na stavbu od byrokracie až po samotné začatie stavebných prác trvá 2-3 až 5 rokov.
Hlavne ked byrokracia taha ciary po mape a zabudnu sa opytat ludi, alebo im na to nechaju 1 den..
Národná diaľničná spoločnosť sa k rozhodnutiu súdu zatiaľ nevyjadrila. Kompetentní budú zasadať až v pondelok. “Celkom určite sa to otvorí a bude prijaté nejaké rozhodnutie o ďalšom postupe,” povedal hovorca Marcel Jánošík. Stavať sa malo už tento rok.
dodrzi zakon, snad ho treba porusovat(!?). ak sa im to nebude pacit suhlasit nebudu. vyvylastnit ich mozno aj tak. ak uz niekde ale idu podania na sudy tak to uz nie su “zvycajne” nezhody, ale fakt vazna vec.
stale viac bude platit, ze argumenty typu “nech je aspon takto, je to lepsie ako keby sa vobec nestavalo” nebudu pochopene. pre vodicov to bude zle, ale pre mesto je mozno aj terajsi stav lepsi.
nedocital som sa ziadneho argumentu, preco v planoch prechadza R1 na pravu stranu rieky pred mestom. mna napada len to aby sa to naschval predzazilo. inac cesta pri hlinikarni ma 11,5 m a kapacitu cez 700 v/hod. ani sa neuvazovalo s jej ciastocnym vyuzitim…nie je to teda “tiesen” ako v PB.
ale neodpovedal si mi, ci sa bude stavat I. etapa, kde v podstate takyto problem nie je (iba ten s pozemkami a to sa da vyriesit)
nejde ta trasa krizom cez Hron kvoli napojeniu R2 na R1? Mozno sa rata s vyuzitim toho priestoru pre priemysel, preto to dali na druhu stranu … alebo tie pozemky vlastni niekto, kto ma “paky” na to, aby to slo tak ako to ide … hmmm
to by bolo treba vidiet uzemny plan ZH, myslim si ale ze zeleznica tam bude aj potom a vedla nej to mohli pichnut (tak ako nizsie). dokonca je tam napojenie na este neexistujuci (!) obchvat ZH (R2), ale na terajsiu cestu I. triedy nie (tam kde su tie semafory). tam niekde by sa ta pripojka mohla dat, hadam by to malo logiku. tam by to kusok aj mohlo prejst na druhu stranu aby to neslo cez ladomersku viesku.
Tak to sa mýliš, nie je dobrý zákon na Slovensku, čo sa vyvlastňovania týka, keby bol, už sú všetci vlástníci vyvlastnení pri KIA, pri D1, pri R1, …
To nie je o tom, že vláda sa bojí vyvlastniť, že je tu demokracia a nie komunizmus, vláda by veľmi rada vyvlastnila a ušetrila tak 100-vky mil. SKK, ale nedá sa to tak ľahko.
A máš pravdu, neodpovedal som. Ja na rozdiel od Caesara, nereagujem komentárom: no comment. V tomto prípade si ale nie som istý, takže odpoveď by nebola podložená z mojej strany. Bol by to len môj dohad, nemám tam prehľad, presnejšie ani fórum nie je úplne od toho, aby som všetko písal … myslím devil, že tebe som tu dosť zatiaľ napísal, ak si niečo chcel vedieť.
tak to asi ano … ja len viem, ze to bude nad tou krizovatkou semaforovou … a napajat sa poza kopec na krizovatku na Kremnicu … ak sa nemylim. to ze to tu cestu do ZH z Ladomierskej musi krizovat je jasne … otazka je kde … a ci dovtedy ma ist po jednom alebo druhom brehu … mne sa zda, ze som si to aj niekde pozeral, ze by zrejme museli menit tok Hrona, kebz to slo po druhej strane … fakt neviem, nechcem sa hrat na mudreho
Zakon bol nedavno novelizovany uz vyvlastnuje KU (nemiesto obci), a namietkami sa to vraj uz neda tak natahovat. Takze neviem ci si myslel stary zakon alebo aj tuto jeho novelu.
inac si myslim ze ak boli porusene prava obcanov ZH tak I. etapa by sa mohla kludne aj tak stavat, nakolko to nie je kataster ZH. tam sa to inde neda viest a v bzenici, hliniku a lehotke to snad chapu.
Otazka je, ci napadol NS proces ako taky, alebo nejaku jeho cast … lebo od toho sa zrejme bude odvijat, ci sa bude stavat aspon na tom “neproblematickom” useku … ale niesom pravnik …
podla mapy to vyzera ze su to ludia zo ZH, a chcu aby to slo co najdalej od ZH a aby cesta neodrezala mesto od rieky. a nie je to narychlo vymyslena poziadavka, proste doteraz ich kazdy urad ignoroval…R1 ma byt v planoch vedena blizsie ku mestu ako je teraz I/65.
hm, podla mna ÚR na prvu etapu vydane bude, ale treba ho znova objednat a vypracovat (alebo “opisat” zo stareho). to zaberie cas, podobne dalsie papierovacky treba zopakovat. vsetko zavisy od uradov cize omeskanie bude, ale EU peniaze by sa mali stihnut vycerpat. a pri druhej etape…tak to je vo hviezdach…
devil, jasne chapem. ale uz vidim ako to bude s vykupovanim pozemkov a ludia z ladomierskej to budu zase blokovat ze to ide prilis blizko nich .. nehovoriac o kompletne novych EIA, trasovaniach, cize druha etapa sa tymto padom moze oneskorit aj o 2-5 rokov …
inak toto ma napada, ze na slovensku fakt nema zmysel asi robit velke useky naraz, lebo vzdy sa niekde vyskytne problem a radsej ich hned od zaciatku nerozdelovat na etapy ale na samostnatne useky …