Východný obchvat mesta- nový variant. gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=35487
Predlžuje trasu - Ružomberok Sever a Ružomberok Juh z cca 9 km v oboch predchodzích variantoch na cca 14km. Cesta cez mesto po I/59 je 7,5km.
je to sice dlhsie, ale v podstate je tam menej narocne prepojenie R1xD1 ako pri krizovatkach Martincek a Likavka. Este otazka: odkial mas tento novy variant? alebo kde sa da ku nemu dostat?
kdah.mtr.sk/videoarchiv/2016/201 … spravy.mp4
Ale predlžuje to trasu BR/BB-RK-ZA z 99 km na 104km, čo už je 15km oproti Šturcu. Čo skrátila Korbeľka pridal by tento variant. A takisto to predlžuje DK-BB. Je tam riziko skracovania si trasy cez mesto, čo môže znížiť účinnosť rýchlostnej cesty a teda nevýznamné odľahčenie dopravy v meste RK. Skôr by som to napojenie posunul nad terminal nákladnej stanice a letisko by som presunul za Slovnaft, i keď by bolo na násype.
Garip, predbehol si ma o minútu. Tiež ma zaujíma, odkiaľ je ten variant na Ivachnovú. Ináč mňa to napadlo možno 6 rokov dozadu ešte keď som fotil prípravné práce pre PPP1. Pohľad sponad Lipt. Sliačov túto možnosť priamo vnucuje. To predĺženie trasy môže byť tureckým a balkánskym kamionistom , opačným smerom poliakom a estóncom (pobalťanom ) úplne šuma-fuk. Títo tvoria v D.Kubíne hlavnú položku tranzitov a predpokladám, že na tom množstve moc nezmení ani plné dokončenie D3. A tranzit BB-MT v RK netvorí významnú časť a ešte sa zmenší ak sa opraví tankodrom na TR-MT. A pre trasu BB-PP je to úplne ideálne riešenie.
To s tými zachádzkami by som bral opatrne. Racionálne navrhnuté diaľnice sú profitom aj pre lokálnu a regionálnu dopravu. Si zober Hričovskú zachádzku hore dole buch tresk no som zvedavý ktorý človek si to neskráti cez Žilinu v smere MT- CA. Ale tam je zachádzka Za sever - Za juh 15 km.
To isté keby ide R3 do Hubovej tak je to pre 7200 aut, ktoré idú dnes cez Brestovu úplne zbytočná zachádzka 7 km v smere Liptov a v smere na BB. A dokopy s týmto variantom sme už na 12 km + DK-BB.
Iste tento variant - 1500 Čertovica + 1500 Donovaly, ale taký efekt by malo aj napojenie v Martinčeku.
Ad: Keď už tie pripájacie pruhy by mohli byť plynulejšie. Tak ako v Liskovskom variante.
Pri všetkých variantoch sa natíska jedna zásadná pripomienka: Čo také významné obchádza R1, že sú tam navrhnuté takéto zákruty? Ok, pri variante s tunelom Mních je tam projekt Mondi SCP, ale západnejšie sa má búrať nejaká časť areálu.. to sú v Mondi až takí neochotní, že tlačia na vých. obchvat, ale ani za svet to nechcú pustiť na estakáde cez areál? A k projektantom, najmä k tomu novému variantu na Ivachnovú: už to tu na fóre v inej téme niekto napísal - zoberte im tie kružidlá
Nie cez, ale nechcú ani popri areáli ! Tam syčí para v zime srieni, cez areál je to fakt blbosť iba ak popod tunelom.
Čo viem o najnovšom variante:
R1 Ružomberok Juh D1 má zatiaľ ustálenú trasu ako bola rozdiel je len od MÚK Mondi kde RC pokračuje paralelne s I/18 až k D1.
variant s obchadzanim mondi a napojenim do MUK Ivachnova
cize to bude vlastne len rozsirenie I/18 ci bude D1, I/18 aj R1 vedla seba ?
plus tento pokruteny a ozaj dlhy variant predlzenia sa podla mna nebude stavat ani o 30 rokov .. tym duplom, ak bude D1 hotova a nebodaj postavia nieco od martina dole a zrekonstruuju betonku ..
paradoxne ma zatial zmysel len usek od km 22 po 26. napojenie od I/18 po D1 (26 az 30) nema zmysel zatial ziaden ..
tu sa dostaname zase k tomu, ze niekto tu sniva o pokrutenej R1, ktora je draha a nerealizovatalna. namiesto toho aby sa urobil obchvat klasickej jednicky, ktora by isla od MUK RK juh po MUK mondi .. s tym, ze by tam bol patricne velky kruhac so vstom do arealu mondi ..
to by stalo tak polovicku ak nie este menej penazi a mohlo to byt skorej na svete..
ale tu sa isty ludia nechcu vzdat idei R1 ..
Bolo to navrhnute tak. Ale úvaha s rozšírením I/18 tiež bude si myslím. Tam je len problém s liptovskými sliačami. Ale tie chceli cestu od Part.ľupče cez L.Sliace a LŠtiavnicu až ku Kauflandu v Ružomberku. A cesta ide aj cez Liskovu. V podstate tam jednicku netreba. Nič by sa nestalo keby R1 skonči pri Mondi a 1/18 by bola ako dvojpruh privádzač a keď sa Mondi umúdri postaviť ten 600m tunel.
Mondi nesuhlasilo s vedením variantu cez jeho uzemie.
Nech to vyvlastnia (aj majitelia domov v Cadci nesuhasili aby to islo cez ich uzemnie a nakonie ide).
To je dobre to ti da NDS odmenu.
Ludia su ľudia, Mondi je Mondi
Úsek rozdelili ako sme tu diskutovali
Vyhlásené verejné obstarávanie:
Vypracovanie dokumentácie na územné rozhodnutie (DÚR), dokumentácie stavebného zámeru (DSZ), oznámenia o zmene navrhovanej činnosti (Oznámenie 8a po DÚR) po vypracovaní DÚR, dokumentácie na stavebné povolenie (DSP), oznámenia o zmene navrhovanej činnosti (Oznámenie 8a po DSP) po vypracovaní DSP, dokumentácie na ponuku (DP), výkon autorského dozoru (AD) a výkon koordinátora dokumentácie (KD) pre stavbu: Rýchlostná cesta R1 Ružomberok, juh - križovatka I/18
Termín dodania predmetu zákazky:
DÚR-do 90 dní (3 mesiace) odo dňa nadobudnutia účinnosti Zmluvy,
DSZ-do 90 dní (3 mesiace) odo dňa nadobudnutia účinnosti Zmluvy,
Oznámenie 8a po DÚR-do 90 dní (3 mesiace) odo dňa nadobudnutia účinnosti Zmluvy,
DSP -do 150 dní (5 mesiacov) odo dňa doručenia písomnej výzvy verejného obstarávateľa,
Oznámenie 8a po DSP-do 150 dní ( 5 mesiacov) odo dňa doručenia písomnej výzvy verejného obstarávateľa,
DP-do 90 (3 mesiace) odo dňa doručenia písomnej výzvy verejného obstarávateľa,
AD-do 24 mesiacov odo dňa doručenia písomnej výzvy verejného obstarávateľa ako objednávateľa zhotoviteľovi na doručenie AD,
KD-do 24 mesiacov odo dňa doručenia písomnej výzvy verejného obstarávateľa ako objednávateľa zhotoviteľovi na doručenie KD.
Hodnota bez DPH: 4 390 000,00 eur
Trvanie v mesiacoch: 24
Otváranie ponúk: 18.08.2017 12:00
Financované z OPII
keby to dali ako klasicku povodnu prelozku prvej triedy, bolo by to lepsie .. ale nie musime tu pretlacat nezmysel
uplne s tebou suhlasim, sa mi zda ze poslednu dobu nahanaju na kazdej stavbe kilometre “dialnic” aby si mali vobec co zapisat do statistiky a ukazat ako nam pekne kilometre rastu…
viete niekto kde by sa mala ta cesta napajat na I/18 ?
Akože brutálne termíny. Buď to už je naprojektované a pripravené pre niekoho ako formalita, alebo kvalita dokumentácie bude aj tak vyzerať.
Za 3 mesiace DUR a 8a? DSP s 8a do 5 mesiacov od výzvy? Veď ešte ani nevedia čo im vylezie z ÚR - rokovačky, vyjadrovačky dotknutých orgánov?