Usek sa da uviest do stavu predcasneho pouzivania, presne tak. Nemalo by sa to robit, ale sme na Slovensku. Dokonca u nas aj ked sa usek otvori, tak sa este dalsie 2 roky na nom pracuje za 100 mil. SKK a robia sa ploty, zvody vody, kanalizacne vpuste na niektorych castiach, sadi sa zelen … proste neschopni stavbari alebo este lepsie neschopny stat ked si to necha, lebo stavbari stavat vedia vid. D1 Vrtizer-Hricovske Podhradie.
Usek pred od Rudna po Zarnovicu je uz kompletne vyasfaltovany, montuju zvodidla. V Zarnovici opravuju cesty.
Vsimol som si nieco, co neviem, ci mam povazovat za miestnu specialitu. Na roznych cestach v blizkom okoli RC - zrejme upravovanych v ramci vystavby - su vyfrezovane 1-2 m dlhe useky cesty, obvykle s ostrou hranou, bez prechodu. Bud nie su oznacene vobec, alebo su oznacene presne v mieste zaciatku znackou “praca na ceste”.Prd platne, ked je to za zakrutou. Vysledok je ten, ze neznaly clovek vleti min. 60km/h na ostru hranu a otestuje si pneumatiky.
Je toto hlupost, ignorancia alebo zlomyselnost tych co to maju na starosti??
Podotykam, ze tento stav trva niekolko tyzdnov.
Do uplnej dokonalosti je to dovedene na ceste na Dolne Hamre (Hodrusa). Tam je tento jarcek vyfrezovany tak, ze na jednej strane je plynuly nabeh na druhej ostra hrana. Oznacene je to len z jednej strany, samozrejme z tej, kde sa z frezoviska vybieha plynule. Zo strany, kde sa vybieha na ostru hranu je to neoznacene.
Ak počítam dobre, máme 6. októbra, cez víkend sa termín otvárania úseku asi ťažko dozvieme a keďže zvyčajne sa termíny otvorenia oznamujú aspoň dva týždne dopredu, nebude to ovorené skôr, ako 23. októbra.
Úsek je celý skoro hotový, len treba niekde dosadiť stredovú zeleň, domaľovať čiary a osadiť zvodidla. Otvorenie počitam už iba na dni, ak tam neobjavia nejaké skryté závady.
konkrétne: Za peniaze na výstavbu diaľnic si obce zlepšujú svoje okolie alebo riešia problémy so starými budovami. Napríklad na čerstvo otvorenej rýchlostnej ceste Rudno nad Hronom - Žarnovica musela Národná diaľničná spoločnosť postaviť železnicu, posunúť koryto Hrona či postaviť novú materskú školu. Všetko za stovky miliónov korún. Tieto tzv. vyvolané investície by chcelo ministerstvo dopravy výrazne obmedziť.
Čo si mám myslieť o odbornosti autora tohto článku, keď považuje posunutie koryta Hrona a postavenie krátkeho úseku žel. trate pod Voznickou skalou za vyvolané investície??? Veď pôvodnú trasu železničnej trate aj pôvodné koryto rieky zabrala samotná rýchlostná komunikácia a on to bez uváženia považuje za “výstrelky” okolitých obcí… Tak to asi mali zastaviť železničnú dopravu smerom na ZV a nechať Hron voľne sa rozlievať po lúkach Tá škôlka možno áno, nemám o tom bližšie informácie, ale toto ma fakt vytočilo…
alebo: Diaľničiari totiž nemajú podľa súčasnej legislatívy inú šancu, než vyhovieť samosprávam výstavbou kompenzačných stavieb. A to napriek tomu, že na to doplácajú. “Zastaranú železnicu sme museli postaviť podľa najmodernejších parametrov a všetko sa to zaratúva do ceny diaľnice,” povedal hovorca diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík na margo spomínaného úseku cesty do Žarnovice. Inak by obce jej výstavbu nepovolili.
Som fakt zvedavý, kde by zobrali starý opotrebovaný železničný zvršok v daných parametroch oblúka novej trasy ..hoci som len laik.. ale pochybujem, že by bolo vôbec mysliteľné použiť pôvodný zo starej trasy..možno by sa im rozpadol
milos, vyhovaranie sa na vyvolane investicie sluzi iba k tomu, aby sa zakryval hlavny dovod vysokych cien dialnicnej vystavby na SK - nenazranost stavebnych firiem.
To áno, ale mne v tomto konkrétnom prípade vadí hlavne to, že sa tu vyvolanou investíciou označuje niečo, čo ňou ani s prižmúrením oka nie je.. A neinformovaný človek ľahko uverí