Presne tak obchvat obchadza Lehotu len okrajovo tak nechapem preco im to tak vadi. Asi sa nudia Lehotania lebo nech mi nehovoria ze nebudu ten obchvat vyuzivat. Uz im tam ide R1 takze protestovat proti obchvatu ktory ich vobec neovplyvni je dost velka drzost…
Tomu sa hovorí: sabotáž, sa čudujem, že vám to ešte nedošlo …
ZC-SP, problémy donekonečna.
Zrazu NR.
Na D1 sa stavia “hlava-nehlava”, chyby sa nestávajú.
Ale to je môj názor.
Ono ale nie je ťažké dať 100 ľuďom po 5.000 SKK, aby čosi spísali. Pridáte odborníka-dvoch a tým dáte po 50.000 SKK, aby 2-3 mesiace niečo “kvákali” o ŽP a je to … odklad na ďalšie roky. Ja som to počul a nepovažujem to určite za nereálne, viď PB a ich X variantov. V tomto prípade už nejde o to, skončiť R1 pred NR, keďže je aj za ňou. Takže buď je to pomsta napr. PB (stovky záujmových skupín) alebo chce niekto schválne čakať, aby sa úsek pomaly predražil alebo sa mi zas len niečo prisnilo.
Ad Dialniciar: Neprisnilo, to nie je “s kostolnym riadom”..!?
Vlastne aj inde, napr. pri ZH a dalsich miestach. Tato Lehota je ale ocividne “do oci bijuca”, kedze im fakt nema o co ist!!? Iba ak o to, co si spomenul..
Peniaze kazia charaktery, tak sa niet comu divit, a uz vobec nie tym, co uplacaju, ti su uz davno “bez chrbtovej kosti”..
[/quote]
maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q … 6&t=h&om=1
tu je celkom detailny pohlad kadial ma ist JVO pri Lehote, vedla toho lesa ako konci resp. zacina takze je tom celkom daleko a protihlukovymi barierami by sa to vyriesilo, ale za tym bude nieco viac presne ako uvadzate… Nuz zial Bananova republika - bananove problemy… bleble
Kvoli objektivite este aj tieto mapky: ndsas.sk/index/img_show.php? … elenec.jpg
dialnice.info/album_page.php?pic_id=2401
Tiez je pravda, ze projektanti sa uz mohli za tie roky poucit, pisal som o tom uz aj tu:
No a toto vyzera byt tiez “spackana” robota, uz mohli po skusenostiach s roznymi protestmi vediet, ze viest a naprojektovat cestu blizko obce je “nebezpecne” prave pre moznost potencialneho napadnutia daneho projektu zo strany “ekoteroristov”..
trasa sa moze kludne posunut dalej, nie je este UR ani pozemky vykupene.
mirkobb, ide o to, ze R1 bola vlastne len opravou a rozsirenim vtedajsej I/51 … a to je aj dost velky kamen urazu …
toto je totiz jeden z mala usekov, kde sa paralerna cesta prvej triedy uzivi kralovsky …
No hej, ale vies ako to na Slovensku “chodi”, prave projektanti sa budu vyhóvarat, ze na prepracovanie projektu bude treba este “tolko a tolko” casu Inak, trasa(celkove nie!) toho odbocenia v tom mieste je vedena idealne z dopravneho hladiska, no ale skor to co naprojektovali, si mohli nechat “odobrit aj v terene”(na tvare miesta), ci to bude priechodzie..!? Stacilo zdvihnut zadok zo stolicky v atelieri a prist s tym navrhom do dotycnej obce, aby sa vyjadrili k tomu vcas a zaväzne, ze uz nebudu po naprojektovani vznasat ziadne pripomienky! Takyto proces by bol podla mna bolo efektivny, aby sa potom nemuselo nic prerabat, posuvat, preprojektovavat a tym padom aj zdrzovat celu realizaciu
Neviem ci je to dane terenom alebo to urobili schvalne ale obchvat mohol zacinat aj blizsie k Nitre a vlastne by tvoril okruh okolo mesta. Teraz zacina dost daleko a este aj pri obci ktora robi problemy. Takze posunut to co najrychlejsie a je po problemoch. Nech mi nehovoria pani ze to bude trvat 2 roky to zmenit. Keby mal o to niekto enormny zaujem tak postavia ten obchvat do konca buduceho roka…
Viem, ze vtedy to trasovanie snazili co najviac prisposobovat existujicim cestam, ale keby boli co i len trochu “uvazovali triedne”(vid film Tankovy prapor), tak to mohli naplanovat aj inac..
Zaujem by mal byt enormny zo strany statu prostrednictvom MDPT, NDS, NRVUC, ako aj samotneho mesta. Niekde posledne som pocul, ze do Nitry smeruju dalsich asi 10 investorov, tak (po vzore KIA pri ZA) treba zatlacit na kompetentnych, aby si to ti investori nakoniec kvoli nejakym Lehotanom nakoniec nerozmysleli a “nevycuvali” z danej lokality, co by bola nesmierna skoda!
Ak by sa mala zmeniť trasa, tak takáto zmena trvá min. 2, ideálne až 4 roky. To nie je o záujme, ale zákonoch. A myslím si, že ukážka PB bohate stačila, že aj 4 roky je primálo …
Inak za 1 rok postaviť plnoprofilový obchvat stavaný blízko mesta s napojeniami nie je technicky možné … to si prehnal. A polrok reálne potrebuješ na tender a skutočné podpísanie zmluvy, prípravu staveniska atď.
Veď za rok sa nepodarilo postaviť pár km na D1 a to bola inak postavená priorita.
no je to tak. kazdy pozera na svoje, nie na blaho spolocnosti
tiez nerozumiem, preco nikto nechce kupit odo mna zahradu pod furcou, ked ma krasny vyhlad na cele kosice. a na secovsku cestu. no dobre, opatsky kopec zakryva polku kosic. ale aj tak…
No ja som to nemyslel konkretne na nase podmienky. Je to 1,5 roka a chytal som sa skor napriklad dialnice v Chorvatsku. Tam to stavaju ako lego… neviem nevyznam sa do toho len sa mi to zda strasne vsetko pomale…A bohuzial obchvat bude mat len 2 exity co je smutne dost kedze mohli dat par exitov napr. na Klokocinu, alebo Janikovce…

No ja som to nemyslel konkretne na nase podmienky. Je to 1,5 roka a chytal som sa skor napriklad dialnice v Chorvatsku. Tam to stavaju ako lego… neviem nevyznam sa do toho len sa mi to zda strasne vsetko pomale…A bohuzial obchvat bude mat len 2 exity co je smutne dost kedze mohli dat par exitov napr. na Klokocinu, alebo Janikovce…
Tak ako sa stavia v Chorvátsku (HR), sa v SR nikdy nebude stavať. Stavebný rating pre HR je dlhodobo na úrovni B+, kým v SR je dlhodobo na C až D-, to potom ovplyvňuje veľmi veľa vecí, resp. dokazuje to rozdielne stavebné trhy a podmienky.
Okrem toho: Jedna cesta Zagreb-Split vychádza na cca. 800 SKK, bude aj Slovák ochotný zaplatiť 2,5 SKK za 1 km (plne pochybujem). A to súvisí so splátkami, s mýtom, s údržbou atď.
No a aj to lego: V HR platí veľmi tvrdý zákon napr. k vyvlastneniu a 37% trasy diaľnic prechádza cez štátne územie. Silno dotovaný je stavebný materiál, resp. sú odpúšťané niektoré dane (položky) pri výstavbe diaľnic, dôraz sa kladie na oceľ.
Takže sa porovnáva neporovnateľné. Mimo toho: priemerná dĺžka výstavby 1 km diaľnice v HR je 2,5 roka. Prípravné práce sú do 2,5 roka. Už aj tam sa to pomaly mení.
A je to neuveriteľné, ale zisk voči celkovým nákladom na výstavbu 1 km diaľnice v HR a 1 km v SR je dnes 74%, kým medzi r. 2000 a 2005 (výstavba takmer celej A1) to bolo 71% voči 100% v SR.
Na rok 2007 dáva HR v prepočte na SKK, cca. 19 mld. SKK na výstavbu, údržbu aj opravu diaľničnej siete a na opravy hlavných ciest a výstavbu nových hlavných ciest. Je to teda o cca. 5 mld. SKK menej ako v SR (NDS+SSC = 24 mld. SKK), ale po všetkých úsporách (legislatívny proces = menej času, menší vplyv inflácie) času ako aj rôznych výhodách pri výstavbe diaľnic (dotovaná oceľ a niekoľko druhov stavebných materiálov) a tiež fakt menej problémov pri výkupoch pozemkov (alebo aj žiadne problémy) je na tom HR oveľa lepšie.
Hlavne HR žije z turistického ruchu (25% HDP v r. 2006). Takže diaľnicu si zaplatí turista. V SR si ju nemá kto zaplatiť z radov občanov.

Citát: " Svoje stanovisko odôvodňujú aj tým, že obec už má diaľnicu zo severnej strany. „Nie je odhlučnená a zvyšuje úroveň hluku i exhalátov v celej doline. Spôsobila vyschnutie potoka a dramatický pokles spodných vôd v časti obce,“ prečítal z petície Zaujec. Obyvatelia sa obávajú, že výstavbou cesty v navrhovanej trase by sa zničil aj druhý prameň v obci.
Situáciou sa v utorok zaoberali obecní poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve. Poslanci zobrali na vedomie petíciu a prijali záväzné stanovisko, že ak ministerstvo schváli trasu, ktorá diaľnicu odkloní ďalej od obce, nebude mať obec žiadne pripomienky ani požiadavky na investora či ministerstvo. „Zároveň sa obec zaväzuje poskytnúť uvedeným orgánom pomoc a spoluprácu pri majetkovoprávnom vysporiadaní pozemkov s dotknutými občanmi obce Lehota,“ píše sa v uznesení."
Mne to príde ako normálny postoj, ako sabotáž to teda nevyzerá. Pokiaľ je na oboch stranách ochota jednať, nemusí byť ani zdržanie. OT: Hlavne, že tu padli náznaky a špinavé obvinenia o podplácaní, pomste a sabotáži, kto za to všetko môže. Takto sa šíria po svete fámy.
tiez mi to nepripada ako nieco strasne. a okrem toho ten obchvat sa mi nejak zda ako prilis velky obluk.
Ad fh: No ano, ale na to uz mohli prist davno, nie az teraz! Uz v case projektovej pripravy sa mohli k tomu vyjadrit, vsak zvyknu zasielat projekty aj na zastupitelstva obci v dotknutych uzemiach aby sa k tomu vyjadrili, alebo nie??
mas pravdu, mohli sa vyjadrit pocas EIA, ale tam islo hlavne o to ci bude SO alebo JO. je to stale lepsie ako pri Malom Sarisi kde uz boli povydavene UR…
hmm, … nevyhral v komunalnych volbach iny starosta, nez bol … ?