NR ma v plane JO, ale kedze je dlhy a drahy a su ine priority aj na R1, tak skoro nebude … teda je mozne, ze NR sa spamata, a oprasi SO, kedze tam je prac nutnych menej a bude uvazovat s touto variantou opat, aby ho mala skor … otazne je ci sa spamataju dost skoro na to, aby bola tato vyhoda oproti JO stale platna (teda, ze moze byt skor … kedze ako lacnejsi variant bude mat vacsiu sancu sa dostat medzi priority … resp. skor sa na nho najdu peniaze). Moze sa totizto stat, ze cas pripravy a vystavby (kedze ide o tunel) bude tak dlhy, ze realne bude JO na tom z tohoto pohladu rovnako. Stale mozu zavazit naklady, aj fakt, ze IRR bude vyssie pri SO (naklady + kratsia trasa o cca 5-8 km) … teda este moze byt boj aj tu. Inymi slovami, moze MDPT/NDS vzdy JO pri aktualizacii harmonogramu posuvat dalej a dalej, dokonca aj ked bude zvysok R1 hotovy a trebars uprednostnit rekonstrukciu R1 TT-NR pred samotnym obchvatom NR. Vtedy uz ale bude obchvat nutny a je mozne ze NR na to aby sa dohodla na najlepsom rieseni (podla vsetkeho SO) nebude pripravena a bude trpiet podobne ako PB alebo PO, ak sa to tam nepohne coskoro.
Je tento scenar pravdepodobny, alebo mi stale chyba nejake info?
toto je strategia ktora sa pouziva dnes, takze ja neviem posudit ako sa to bude dalej vyuzivat a vyvijat - ale toto je presna strategia postupu NDS a SSC voci mnohym mestam.
Aj ked aj voci PB a tam to ma nasledky a dosledky dodnes a este to aj bude mat.
Ja som optimista, pretoze taky Presov toto pochopil, aspon podla medialnych info a snazi sa sadat si za stol spolu s NDS a MDPT (aj SSC), aby sa vyhol trapeniu a lá PB. Neviem ci to ma aj realne zaklady a vysledky, ale NR by tiez nemala len cakat…
Som optimista a verim, ze ked vsetkym (samosprava aj NDS a min) ide o jednu vec tak sa dohodnu … aj ked pojde zrejme o kompromis viac voci NDS ako naopak. NDS nemoze byt ustretova, ked nie je ustretova aj samosprava … toto sa mi aspon zda normalne … aj ked netvrdim, ze zo strany NDS iniciativa nemoze vyjst … ale oni nemaju problem, lebo stavat treba na vela miestach a priority sa urcuju aj podla toho, kto je ako pripraveny.
SO Nitre pomôže len od automobilov (i kamiónov) idúcich v smere TT - ZM. Je to primárny smer, ten je i prakticky vyriešený teraz funkčnou časťou SO. JO má riešiť aj automobily zo SA a NZ, ktorých počet narastá a nedá sa nikade inokade prejsť ako centrom mesta. Keďže zatiaľ všetky priemyselné podniky v NR sa nachádzajú v južnej časti mesta (Krškany a Ivánka) tak sa väčšina týchto kamiónov presúva centrom cez križovatku popred OD Tesco. Našťastie pripravovaný priemyselný park je medzi riekov a Drážovcami, čiže vedľa SO a teda tieto podniky už nebudú toľko skúšať centrum mesta.
to znie rozumne, na to som zabudol … inymi slovami, proste pri porovnani SO a JO treba ratat s napojenim smeru z NZ na SO, aby tento smer bol tiez rieseny, tak ako je pri JO.
Ak ma byt priem park v okoli SO, teda je to dalsi argument pre SO, s tym ze samozrejme treba riesit smer NZ.
Tusim, ze aj NDS akceptovala JO, niekde som to tusim cital … otazka je ci sa nebude predsalen este toto otvarat, ci SO alebo JO … bez toho, aby boli riesene alternativy komplexne a neuzavrie sa to v case, ked uz bude obchvat nevyhnutny…
Ja sem este budem reagovat, pretoze je tu dalsi argument, ze treba stavat juzny obchvat kvoli cestnemu tahu NR-NZ. To je mozne, ale treba si uvedomit, ze severny obchvat je potrebnejsi, pretoze:
Je to spojnica R1.
A cez NR su vedene dolezite oblasti, napr. cestny tah az z Hornej Nitry v smere na BA.
Takze toto je dost silna protivaha.
Treba sa nad tym zamysliet. Mne osobne je to jedno, ale v NR ja som bol asi 5x - Agrokomplex, Autosalon.
Myslím, že existujú dve základné rozumné alternatívy.
a) SO (t.j. aj tunel popod Zobor) a prepojenie cesty na NZ niekde medzi Ivánkou a Krškanmi na SO v oblasti Selenec. Síce by nebol vyriešený smer NZ - TT, prípadne NZ - TO, ale i teraz je administratívne zakázaný tranzit kamiónov cez križovatku (smer TT - NZ - ono tým kamiónom by sa tam ani nepodarilo odbočiť) pred OD Tesco a musia obchádzať cez sídlisko Klokočina a Čermáň. Toto by mohlo zostať a prípadne rozšíriť zákaz pre všetky smery a prinútiť kamióny použiť napojenie východným obchvatom na SO a ďalej pokračovať cez už kompletný (teda i tunelom) SO.
b) JO. Ušetril by sa tunel. Len asi by sa nepodarilo prinútiť tých čo chcú isť smer TO - ZM cez JO. A možno ani tých čo idú v smere TT - ZM, pretože JO bude dlhší i keď možno priepustnejší.
odkiaľ máš tieto informácie? Je to niekde zverejnené? Lebo, čo som ja posledné zaregistroval, tak bolo na spadnutie moje a). Čiže východný obvat po Selenec a dokončenie SO. Ale je pravda, že sa to na môj vkus až príliš rýchlo a hlavne neprehľadne (nikto nevie, čo vlastne nakoniec rozhodlo) mení.
Například na stránkách NDS a.s. je uvedn obchvat jižní. Stejně tak v materiálech vlády je obchvat jižní. Severní varianta padla, město si prosadilo svou.
ja cerpam info z roznych zdrojov. Oficialne, neoficialne, poradcovia, ludia, ktori pracuju pre SR a CR atd. … Tu uz sa rozhodlo a to uz je “obchod” a ten uz treba sledovat - 5 km obchvat, to je slubne.
Pozrel som si odkaz na NDSas a zistil som, že sa stalo, čo som si myslel, že som len zle čítal. Neexistuje križovatka na ceste z NZ. Či sa pokúsia urobiť z Cabajskej ulice privádzač? Veď tú ulicu už nemajú kam rozšíriť a je to do celkom prudkého kopca. To sa im na to každý kamión idúci z NZ a do NZ, ak pôjde smer na ZM, alebo TO vykašle a naďalej pôjde cez križovatku v centre a prejde cez rieku mostom v centre mesta.
Urobili križovatku na ceste II. triedy, ale na cestu I. triedy sa pripojiť nepodarilo. No, mohli by to ešte zachrániť privádzačom cez Katrušu, alebo po Priemyselnej ulici. I keď je pravda, že ten smer nepouživam takže mi to môže byť jedno, len sa mi to zdá akési polovičaté, ak sa robil JO kvôli smeru na NZ.
Doplnim: Na toto existuju moznosti, napriklad spoplatnenie usekov cez mesto pre kamiony (tranzit).
To sa spravi aj v pripade BA a stavby NO - D4+R8 (D5).
Severny obchvat sa nebude robit, … lebo tam su ciastocne problemy vyriesene a je tam potrebne stavat tunel a naviac dopravne problemy by zostali z cestneho tahu NR-NZ - a to sa neda inak odstranit, len vystavbou obchvatu tymto smerom. Takze nakoniec si mal cavo pravdu, to je ten dovod.
Takže je to presne tak, ako to aj Adoas (aj ja ) písal, že sa plánoval reálne stavať severný obchvat, ktorý bol de facto aj čiastočne postavený, ale nakoniec samospráva pretlačila výstavbu južného obchvatu.
Nie som si istý, že sa pomocou takto navrhnutého JO podarilo vyriešiť smer NR-NZ. Jednoduchý dôvod.
Keď idem od NZ prejdem cez Ivánku pri Nitre (dobre, to je ešte prakticky mimo mesta), potom vôjdem do mesta. Prejdem celé Dolné Krškany, Horné Krškany, dostanem sa pod Kalváriu (čiže prakticky až po vlakovú stanicu). Potom sa na svetelnej križovatke (cez most ponad železnicu) otočím späť a vyšlapem si to Cabajskou hore na kopec (smer Šala). Čiže som bol už skoro v centre a vrátil som sa von z mesta, aby som sa pripojil na JO, ktorý ma povedie zase ponad Horné Krškany smerom na Selenec. (Ak z NZ chcem ísť na TT alebo TO, tak to kopíruje terajší spôsob obchádzania centra mesta, len už nemusím ísť cez sidlisko Klokočina, ale po R1 smerom von)
Neviem aká je záťaž na komunikácii NR-NZ. Len viem, že ľudia čo bývajú v Horných a Dolných Krškanoch (a tam sa býva prakticky len popri hlavnej ceste) moc toho nezískali. Ale hovorím. Možno tam nie je taká podstatná záťaž aby to malo význam riešiť a začne sa to riešiť až keď to bude akútnejšie, tým že sa urobí privádzač na R1 (JO), tak že sa obídu tieto mestké časti. Viem, že žiadna stavba nemože riešiť všetko. Len či sa s tým niekedy v budúcnosti počíta.
vieš ja odhadujem, že ešte 5 rokov bude NR čakať na dokončenie obchvatu a to som skromný. Takže budete vďační aj za takú variantu, aká je navrhnutá a naviac, nikdy nie sú všetci spokojní.
až taký optimista, ako ty nie som. Odhadujem otvorenie niekedy v roku 2013 a to už budú celkom iné podmienky na cestách. Len aby sme dovtedy nezačali používať vznášadlá a tým pádom neboli cesty zbytočné.
Ono ten južný obchvat nepôjde zrovna po rovine, keďže musí prekonať rieku Nitru a v týchto miestach Tríbečské pohorie ešte celkom slušne zvlnilo povrch. Takže asi bude na ňom husto mostov (možno násypov), prípadne pár riadnych zárezov.
Kam by som sa mal obrátiť, ak by som si chcel pozrieť nejaké vizualizácie JO? Prípadne nejaký podrobnejší popis, pretože som si nie celkom istý, ktorými dolinkami sa to chcú prešmyknúť, aby nejako rozumne minimalizovali náklady.