Ked je hlavne mesto v uplnom rohu republiky, tak tento dalsi vstup do BA mal uz byt pred desiatimi rokmi. Nemuselo sa carovat zo zltymi ciarami od TT uz od davna. A mozno ani ta dokoncujuca sa krizovatka by nemusela byt. Boli by sa dopravne toky rozlozili. A tak sa jazdi cez 10 r. po zltych uskych koridoroch a jazdit sa este dlho bude.
Ked som sa stahoval k Bratislave, v 2003 roku, tak sme sa informovali na obecnom urade, ci nechystaju presne tuto dialnicu, ci nam ju nepostavia za oknami.
Zatial 23 rokov zijeme v tichu bez dialnice ![]()
Ironiu vypnem, z panelovky I63 bolo hluku dost.
Takze pri takom tempe vystavby zacnu stavat o dalsich 23 rokov.
Tato cesta mala zmysel a stale ma zmysel ako zaloha/alternativa k D1
To som pisal aj tuto na fore, ze neliat peniaze do D1 a robit z velkeho problemu megaproblem, ale postavit alternativu BA - SC - Sladkovicovo - R1. Akurat je problem, ze cestny/dialnicny dlh na Sk je uz taky vysoky, ze sa k tomu asi nikdy nedostaneme.
Neviem, kde by na to naša krajina zobrala peniaze. To čarovanie so žltými pruhmi bolo omnoho lacnejšie. Taka BA si pýta uz štvrtý diaľničný vstup, pričom take Kosice maju 2 a niektoré krajské mestá niektoré sú stále obidene obchvatmi
Carovanie so zltymi pruhmi tiez nebolo zadarmo, pokial si pamatam bolo to nekonecne prerabanie, kde sa najprv daval prec cely zeleny stred medzi pasmi, betonoval sa, davali sa Jersey na celej dlzke.
Bagrovala sa krajnica a prerabala do hlbky aby tam mohol byt najkrajnejsi pruh, pretoze sa to prepadalo pod kamionmi.
A pokial si dobre pamatam, museli sa prerabat aj nejake mosty aby vosli pod ne 3 pruhy.
Presne tak. Tych milionov uz tam “alokovali” tiez dost.
V tom case E571 hlavny juzny tah na Kosice, alias I61 + I62 bol obchvat Senca, kde nebola znacka dediny Senec, ale po celej dlzke 90km/h s mimourovnovou krizovatkou cez Staru Senecku a zeleznicu, nasledne bez prerusenia a dediny 90km/h az po Velku Macu kde je 70km/h a 90km/h az po R1.
Prerobit/preklasifikovat toto ako polpruh R by bolo v porovnani s prerabkou D1 za “par drobnych”, ono to uz bolo stavane povodne ako polprofil dialnice.
Suhlasim, ze toto je len od Senca dalej a nie od Bratislavy.
Momentalne I61 a I62 v okoli Senca je znicena, semafor, kruhace, obec Senec…. Ziadna priepustnost, skoda za stovky milionov Eur, kedze bude treba postavit “novy” obchvat Senca.
Lahko postavitelna “ zaniknuta” R1. Mohla na seba vziat desiatky tisic aut. No co uz, klasika slov. myslenia len na 4 roky.
ja netvrdím, že to bolo zadarmo…ale tá cena je neporovnateľná s budovaním úplne novej diaľnice v novej trase
toto by podľa mňa prinieslo omnoho lacnejšie a trvalejšie riešenie a to rozšírenie I/61 od senca na 4-pruh + MUK
Popripade este prepojit privadzac na D4 pri Moste pri Bratislave s I62 pod Sencom, co je 12km.
Nemusi to byt dialnica, len 2+2.
No, ked sa toto dostavia, tak na trase Kosice/BB-ZV-Vieden sa usetri mozno 10km
Klasický aj tu sa mala stavať najprv paralelná Rka a mohla ísť niekde popri Galante na ± Váhovce, ako vytrieskať ± tie isté peniaze a mať to čo máme nemáme (ak sa to celé poprerába, bude to omnoho viac). To čo ešte treba + odbočenie R1 D1 Nitra BA nás vyjde ešte draho.
Stačí pozrieť intenzity D1 pred TT a potom D1 smer TN a R1 smer NR ![]()
Co tak stavat to hned 3+3? To by odstranilo nutnost draho rozsirovat D1 po Trnavu a dalo by to aj rezervu do buducnosti; tranzit z D4 by mohol hned ist na R1 a obist D1. Aj Poliaci maju 3+3 medzi Gliwicami a Ostravou, co nie su najvacsie mesta, podobne Drazdany-Erfurt.
čím viac pásikov tým viac addidas ![]()
Slovensko nemá na to ani čo je top prioritou. Ráž robí len PR za 660 tisíc € bez DPH, nič viac.
Ja viem, ze je to na Slovensku sci-fi, ale kde inde sa to da lacno robit, nez na uplnej placke mimo dedin?
Cenu značne ovplyvňuje nárazová výstavba, neefektívne procesy a korupcia. Za 36 rokov sme sa nedokázali z tohto vymaniť.