R1 Banská Bystrica - severny obchvat (I/66)

Podľa charakteru premávky sa cestné komunikácie delia na :

cesty s neobmedzeným prístupom (C)
cesty s obmedzeným prístupom:
- diaľnice (D)
- rýchlostné cesty (R)

Rámcová kategorizácia cestných komunikácií je :

Cesty I. triedy C 22,5 / 100, 80 a 70; C 11,5 / 80, 70 a 60; C 9,5a)/ 80, 70 a 60;
Cesty II. triedy C 22,5 / 100, 80 a 70; C 11,5 / 80, 70 a 60; C 9,5 / 80, 70 a 60; výnimočne C 7,5a) / 70 , 60 a 50;
Cesty III. triedy a) C 11,5 / 80, 70 a 60; C 9,5 / 80, 70 a 60; C 7,5 / 70, 60 a 50; C 6,5 / 60, 50;

.
.

Takže C R a D sú typy ciest - podla toho je stúpanie križovatky parametre - to číslo je šírka komunikácie a za lomítkom je návrhová rýchlosť - obyčajne je to tak že MPR je o cca 20 vyššia ako návrhová + nejaké tie bodové obmedzenia ( ostré zákruty so znížením na 60 napr - čo nie je dovolené na R a D napr.)

Tá preložka je naprojektovaná ako C 22,5/70 ale stavaná bude zatial na polprofil C11,5 a tunely neviem či náhodou nebudú iba na 70 km/h

Celý profil by stál cca 25-30 mld SKK podľa nových odhadov cien - ak si dobre pamatám - a postavenie BB - RK v parametri R22,5/100 by stálo cca 2 mld EUR

Tak už len dúfať, že sa začne stavať ten polprofil, neskôr sa to hádam dotiahne úplne. V podstate mi ide o to, aby tam boli 4 jazdné pruhy, a či to bude R22,5/100 alebo C22,5/70, to mi je v podstate jedno, aj keď R by bola lepšia, čo si budeme hovoriť. Ale keď bude tá MPR o cca 20 km/h vyššia ako navrhovaná, teda 90 km/h, tak to zase také zlé nebude. :wink: Základ sú 4 jazdné pruhy.

Ešte ma zaujíma, oficiálne bude táto cesta značená ako I/59 alebo R1? Viem, je to detail, ale zaujíma ma to.

Ešte mám otázku na trasu R3. Padla už definitíva nad jej trasou? :question:

Podla mna je R1 Bystrica - Ruzomberok alebo prelozka cesty cez Hiadelske sedlo velmi zbytocnym mrhanim penazi.

Sucasna komunikacia s pridavnymi pruhmi pre turistov staci a ostatni nemaju co v narodnom parku hladat. R3 by mala viest z Bystrice na Turiec spolu so spojkou na Prievidzu (R2). Bystrici by to vyrazne skratilo a zlepsilo cestovanie do najvacsich susednych miest, cim by sa zlepsila hospodarska spolupraca s nimi a rozvoj celeho regionu. Priame spojenie s Ruzomberkom urcite nebude mat taky ekonomicky prinos.

A R1 by sa mala trasovat smerom na Brezno (Fico slubil vo februari Breznu 4 prudovku do Bystrice) a neskor dalej az na Poprad.

Mne to pripada tak, ze Saktor si nechce priznat, ze pred volbami taral o R3 cez narodny park a teraz to pretlaca hlava nehlava. Ze pritom vidi len seba ho netrapi. Ze tie prachy by ovela viac potrebovali Horehronci ho tiez netrapi. Dufam ze mu to rozumne rozmyslajuci stredoslovaci nezozeru aj ked to vyzera na prvy pohlad atraktivne pre Bystricu, ale v skutocnosti je to len betonovanie Bystrice v sucasnej okrajovej pozicii.
Alebo Saktorovi krivdim a toto berie len ako politicky prostriedok ako presadit R3 cez Bystricu miesto nezmyselneho variantu cez Kremnicu, ale velmi tomu neverim.

Variant R3, ktorý by viedol z BB na Turiec + napojenie na R2 by skutočne bolo prínosom. Tá štvoprúdovka na BR by Horehroniu pomohla, ale pochybujem, že sa to tak skoro zrealizuje, lebo reči sa hovoria a chlieb sa je. Fico sľubuje v každom regióne, ale… :unamused: Však aj teraz R8, ktorá ide cez jeho rodné Topoľčany.

No a že Saktora netrápi Horehronie? Politik na komunálnej úrovni by mal v prvom rade pretláčať záujmy svojho mesta (obce) a až potom regiónu. Na toto máme VÚC alebo štát.

Moje oblíbená otázka zní: Když povede R3 přes Turiec, kudy pojede tranzit BP - Krakow ? :slight_smile: Ale už se to tu omílalo mockrát.

tak postavime cestu cez hory, nech si mozu Madari a Poliaci menit krowky za papriku :unamused: a este to aj pojde krizom cez BB

To zalezi aj od Madarska. Ak Madari pretlacia R3 cez Sturovo, tak asi BP-Sturovo, Hronsky Benadik, Ziar nad Hronom, Handlova, Horna Stubna, Martin, Hubova, Dolny Kubin, Trstena, Krakow.

Ak pojde R3 cez Sahy, tak BP, Sahy, Zvolen, Banska Bystrica, Horna Stubna, Martin, Hubova, Dolny Kubin, Trstena, Krakow.

Dalsou podstatnou otazkou je tranzit Budapest - nielen na Krakow, ale aj na priemyselnu aglomeraciu okolo Katowic (vacsiu ako Varsava wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ … 85944.html)

V Martine sa tranzitujuca doprava z Budapesti alebo vzdialenejsieho juhu (V/c Ploce na Jadrane) rozdeli na 2 casti - na Hubovu a severnou R3 na Krakow a druha cast na Zilinu a D3 na aglomeraciu pri Katowiciach.

Podľa papierov a výpočtov to pôjde všetko cez R3 s trasou Zvolen, Žiar, Martin, Dolný Kubín, ale mňa skôr bude zaujímať realita. Je to poriadna obchádzka. Len by som chcel vedieť, či už je táto trasa definitívna, lebo sa objavuje aj alternatíva, že R3 pôjde Zvolen, B. Bystrica, Martin (R3 by šla tunelom popod Kremnické vrchy). Teda kto do toho vidí, by nám mohol povedať, že ako to momentálne s tou trasou R3 vyzerá.

to rastislav5 - o západní varinatě samozřejmě dobře vím - viz dřívější diskuze. Já jsem reagoval na variantu vedení před Krupinu (viz mě předcházející příspěvek wizarda112).

To máš samozřejmě pravdu - dá se to (a tayk už tu ty úvahy byly) rozvést o další oblasti (Wroclaw, Poznaň, Lodž, Ostrava)

OT: mimochodem Ostrava by při takové integraci (Havířov, Šenov, Petřvald, Rychvald, Bohumín, Hlučín, Orlová, Klimkovice, Ludgeřovice, Markvartovice, Vratimov, Vřesina) měla asi 515 tis. a zůstala by jí ještě širší aglomoerace (OP, KI, FM po 60 tis., ČT 25 tis., Třinec 35 tis. a hustě osídlené oblasti mezi, celkem asi 850 tis. obyv.)

v tejto teme je dost informacii :slight_smile:

dialnice.info/viewtopic.php?t=7285&start=0

Určite to bude závisieť od Maďarov. No ak by to ťahali na Šahy, tak potom by podľa mňa najlepšie bolo viesť to na Bystricu s tým, že to pôjde popod Kremnické vrchy na Martin. Potom by to bolo výborné pre tranzit na Katowice, ale nebude to také zlé ani na Krakow. No a keď sa uvažuje aj s tým tunelom popod Hiadeľské sedlo, tak by sa tranzit Krakow/Katowice delil pri Bystrici. Ale to tak skoro nebude.

Vďaka. :wink:

Podla mna to nebude nikdy, lebo velmi pochybujem, ci Slovensko ma na dva narocne tunelove varianty z Bystrice na sever aj na severozapad. Ak prejdu tunely pod Hiadelskym sedlom este vidim ako tak realny tunel Raztocno-Horna Stubna (na trase PD - MT, resp. ZH -MT resp. NR - MT), prip. kremnicky variant R3 ale to je vsetko.
A Bystrica ostane nielen bez rychlostneho spojenia na sever/severozapad (kedze variant popod Hiadelske sedlo z dovodu narodneho parku nemoze byt v rychlostnych parametroch) ale aj bez rychlejsieho spojenia na susedne mesta (MT, Prievidza), co by jej prinieslo viac biznisu.

Ten tranzit Katowice/Krakow sa bude deliť pri Martine, tak že časť pôjde na D3 a časť na R3 na Oravu. Či už sa to niekomu páči, alebo nie. Ten tranzit bude kamiónový, takže do NP to púšťať by znamenalo škodiť v mene nejakej skratky pre cudzie kamióny škodiť sebe. No a v BB budú musieť niektorí ľudia prehltnúť, že tam nebudú mať tabule smer IstanbuL, Katowice, Krakow ,Gdansk, ale môžu si ch tam dať ako nejaké občianske združenie milovníkov jantárovej cesty :wink: . Reálne je mať lepšie rýchlocestné spojenie na MT, PD a ZA. Ale nechcú. Saktor chce R3 cez Tatry a basta.

Otvorenie BB na severozápad R3 by bolo fajn, ale je to reálne? To sa pýtam celý čas, či R3 má už definitívu cez Kremnicu alebo nie.

“No a v BB budú musieť niektorí ľudia prehltnúť, že tam nebudú mať tabule smer IstanbuL, Katowice, Krakow ,Gdansk, ale môžu si ch tam dať ako nejaké občianske združenie milovníkov jantárovej cesty :wink: .” Neboj, prežijeme to aj bez tabúľ Istanbul a Gdansk, ale ja stále nechápem, že do BB by nemala viesť asi žiadna cesta. Uvedomte si jednu vec, že BB a ani južné Slovensko nemajú poriadnu železnicu (železnica ide severom, do BB ide jednokoľajná tarť), na juh nejde ani jeden km diaľnice (všetko ide len cez sever), aspoň že rýchlostné cesty idú sem, ale aj to sa vyberajú varianty, aby obišli BB okľukov.

Do BB vedie od Zvolena 4-pruh už vyše 20 rokov, Do Žiliny doteraz nič. Ale samozrejme, že tam treba solídne cestné spojenie. Problém je to, že predstavitelia mesta odmietali a odmietajú R na MT a to pekne zabrzdilo celú výstavbu. Johhan to tu už spomínal. Iná vec je , že ťahať šporpruh na Horehronie tiež BB nezaujíma. Prirodzenou historickou križovatkou v tom priestore je ale aj tak Zvolen. Teraz je v správach okolo R1 a R3 už riadny guláš, takže realita je, že sa ide stavať severný obchvat a smerom na Donovaly sa rozširuje csta, čo je dobrá vec. Ostatné je už pomaly úloha pre veštkyňu, ktorá by asi povedala, že v kryštálovej guli je riadna hmla, nedá sa nič isté predpovedať :wink:

Vedie 4-pruh, ale bohužiaľ nie je kvalitne napojený na ostatnú sieť D+R, čiže prínos nie je neviem aký, čoskoro sa to hádam zmení. Čo sa týka 4-pruhu na BR, ten pre BB hospodársky rast neprinesie, ten by pomohol Horehroniu, takže hlavne to musí tlačiť, nie BB. Samozrejme, keby ho začali stavať, som za, ale to pre BB priorita nie, tá je niekde inde.

Predstavitelia mesta odmietajú ale aký variant R3? Ak odmietajú variant cez Kremnicu, tak je úplne logické. No variant s tunelom popod Kremnickými vrchami by mali brať ale všetkými desiatimi! Takže ktorý odmietajú? :wink:

R3 na Martin. Chcú ho na Ružomberok. Takto to jasne deklaroval aj Saktor.

Ale teraz sa jeho názor možno zmenil, keď prešla R1 z BB na RK.

Mne R3 cez MT neprekáža, ale za logické by som považoval trasovanie nie cez Kremnicu, ale tunelom. A preto sa mi zdá čudné, ak by Saktor odmietal aj variant popod Kremnické rchy, ak navyše teraz navrhli tú R1 v trase R3 v úseku BB - RK.

Kde je tá priorita? Horehronie je v BB kraji, ktorého sídlom je BB a ako píšeš, záujmy mesta BB a Horehronia sú iné. To hovorí samo za seba. Mimochodom všimol som si , že v Trenčianskom kraji je silná kordinovaná podpora pre R2, vzhľadom na rozvoj tejto časti kraja. R2 bude obsluhovať aj veľkú (vlastne najväčšiu časť BB kraja) s najväčšími problémami, ako je nezamestnanosť, slabá ekonomika. Ani to zdá sa nie je v záujme BB, aj keď k tomu sa mesto samozrejme nevyjadruje, ale pán Murgaš je z BB, jedna ruka so Saktorom a mám z ich pôsobenia dojem, že ich z rozvoja BB kraja zaujíma hlavne tá BB. Nikdy som nezaznamenal zo strany BB VUC takú výraznú podporu R2, ako ide napríklad z Trenčína. Takže mesto BB má svoje priority, ktoré sa ani v prípade Horehronia, ale aj v prípade okresov DT, LC, RS a ďaľšich nezlučujú. BB si presadzuje svoje trasy, ale koordinácia nie je vo VUC, ale vpostraníckych líniách SMER :arrow_right: Saktor, Murgaš, Vážny.